Tenisul spune „stop“ până în iunie. ATP, WTA şi ITF şi-au aliniat deciziile. Anunţ important despre clasamentele mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o zi după ce francezii anunţau reprogramarea turneului de la Roland Garros pentru toamna acestui an, tenisul a îngheţat, oficial, toate competiţiile, până pe data de 8 iunie.

Sezonul profesionist de tenis a fost suspendat până la finalul circuitului european pe zgură din cauza pandemiei provocate de COVID-19. Miercuri seară, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), precum şi cele două circuite profesioniste - feminin şi masculin - ATP şi WTA, au transmis o decizie luată de comun acord, care prelungeşte pauza competiţională impusă încă de la începutul lunii martie. De asemenea, ATP şi WTA au transmis un comunicat comun prin care se anunţă şi faptul că, pe toată această perioadă, clasamentele mondiale sunt îngheţate, ceea ce înseamnă că sportivii nu vor pierde poziţii prin scăderea punctelor câştigate în 2019 în turneele care sunt acum amânate.

Devine o certitudine faptul că, timp de cel puţin trei luni, nicio competiţie oficială de tenis nu va avea loc, nici la nivel de seniori, nici la juniori, nici în circuitul de tenis în scaun rulant. Decizia anterioară amânase toate competiţiile până la data de 2 mai. Cele mai importante turnee care se amână ca urmare a acestei decizii sunt Mutua Madrid Open (4-10 mai) şi BNL Internazionale D'Italia (turneul de la Roma, 11-17 mai)

Anunţul Federaţiei Franceze de Tenis (FFT), de marţi, care a trimis al doilea turneu de Mare Şlem al anului la o săptămână după ceea ce în mod normal ar fi fost punctul final în sezonul de Grand Slam, adică US Open 2020, a fost primit cu critici de sportivi, jurnalişti şi reprezentanţi ai altor turnee şi organizaţii naţionale. Reprezentanţii ATP şi WTA au păstrat însă tăcerea, după ce iniţial pe site-ul primului for fusese postat un anunţ, şters la interval de câteva minute. A fost nevoie de mai mult de 24 de ore pentru ca cele trei entităţi care guvernează tenisul la nivel mondial să comunice o decizie comună care validează, practic, hotărârea din cazul Roland Garros (având în vedere că acest turneu era programat iniţial în perioada 25 mai - 7 iunie). Totuşi, prin comunicatele oficiale transmise, ATP, WTA şi ITF atrag atenţia asupra caracterului lipsit de fair-play al deciziei luate la Paris.

„ITF, ATP şi WTA cred cu tărie că este mai bine pentru toţi din comunitatea tenisului dacă lucrăm împreună. Ne-am angajat să gestionăm aceste probleme cu jucătorii, turneele şi asociaţiile noastre naţionale şi regionale în săptămânile şi lunile următoare. Mai mult ca niciodată, provocările prezentate de pandemia COVID-19 pentru tenisul profesionist necesită colaborare şi unitate pentru a face ceea ce este potrivit pentru fanii, jucătorii şi turneele noastre“, se arată în comunicatul Federaţiei Internaţionale de Tenis.

„În aceste momente dificile, este mai important ca niciodată ca sportul nostru să fie unit pentru a oferi cât mai multă siguranţă tuturor celor afectaţi de aceste amânări. Recunoaştem impactul uriaş pe care îl va avea această situaţie, dar, în definitiv, sănătatea şi siguranţa jucătorilor, oficialilor şi spectatorilor trebuie să fie preocuparea noastră principală. ITF se angajează să aibă o abordare responsabilă, colaborând cu toţi actorii din tenis pentru a permite jucătorilor de la toate nivelurile să reia jocul imediat ce acest lucru se va putea realiza în siguranţă“, a transmis preşedintele ITF, David Haggerty.

Trebuie menţionat faptul că, oficial, Federaţia Franceză de Tenis este absentă de la masa acestei decizii colective. Comunicatul comun ATP şi WTA este semnat de aceste două foruri, de ITF, dar şi de către celelalte trei mari federaţii de tenis care au în coordonare turnee de Mare Şlem (AELTC - Marea Britanie, Tennis Australia şi USTA - Statele Unite).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite