Olimpicii români se retrag în plină glorie. Lista celor care au spus „adio“, în 2012, sportului de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din sportivii uriaşi care au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Londra au decis să renunţe la carierele lor. Unii au făcut-o din cauza lipsei banilor, unii pentru că vor să-şi întemeieze familii, iar alţii din cauza vârstei înaintate.

România a avut o parcurs mediocru la Jocurile Olimpice din 2012, ocupând la finalul întrecerilor locul 27 în clasamentul pe naţiuni, cu un palmares alcătuit doar din nouă medalii. Însă, perspectiva pentru viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, Rio de Janeiro 2016, este sumbră, având în vedere că cei care ne-au reprezentat la Londra se retrag rând pe rând din activitate. Până în prezent, 14 sportivi au spus adio sportului de performanţă.

După judo, nataţie, canotaj, atletism şi gimnastică, şi scrima românească va pierde patru campioni, doi la feminin şi doi la masculin. Rareş Dumitrescu (29 de ani) şi Florin Zalomir (31 de ani) au anunţat că nu vor să mai continue în echipa de sabie a României, în timp ce spadasinele Anca Măroiu (29 de ani) şi Simona Gherman (27 de ani) se retrag, cel puţin temporar, pentru a deveni mame.

Băieţii şi-au depus deja cereri pentru obţinerea rentelor viagere. Deciziile celor doi sabreri sunt justificate de lipsa unor venituri suplimentare, în afara salariilor pe care le primesc de la CS Dinamo, ceea ce face ca Dumitrescu şi Zalomir să se confrunte cu mari probleme financiare în prezent. Totuşi, mai există o speranţă pentru a-l întoarce din drum pe Rareş Dumitrescu în cazul în care oficialii COSR vor găsi o variantă pecuniară care să-l scoată din impas. Dacă în cazul lui Dumitrescu mai există o şansă, decizia de retragere a lui Florin Zalomir este defintivă, aşa cum a recunoscut chiar antrenorul lotului naţional de sabie, Mihai Covaliu.

„Dumitrescu şi Zalomir vor să se retragă. În cazul lui Zalomir, decizia de retragere este defintivă, deoarece el îşi doreşte o carieră în Ministerul de Interne. În cazul lui Dumitrescu situaţia e mai complicată. El vrea să se retragă din cauza problemelor financiare. Trăieşte doar cu salariul lunar de la CS Dinamo. Depinde doar de cei care conduc Federaţia Română de Scrimă şi COSR pentru ca Dumitrescu să revină asupra deciziei. Nu cred că nu se vor găsi 1.000 de euro pentru un sportiv de asemenea nivel. Trebuie să ne plătim sportivii, nu trebuie să-i ignorăm. Dacă îi vom plăti, randamentul lor va fi ridicat şi astfel vom avea performanţe. Până la Olimpiadă, totul a fost ok, şi federaţia şi COSR-ul se preocupau de sportivi, după Olimpiadă a apărut ruptura. Dacă problema lui Dumitrescu nu va fi rezolvată, generaţia viitoare de sabreri va avea de pierdut. Dar am încredere că cei care conduc Federaţia de Scrimă şi COSR-ul sunt oameni profesionişti şi vor găsi o soluţie în acest caz”, a declarat exclusiv pentru „Adevărul” Mihai Covaliu.

Retrageri pe bandă rulantă chiar după Olimpiadă

Imediat după terminarea Jocurilor Olimpice din acest an, atletele Lidia Şimon, 39 de ani (maraton), Nicoleta Grasu, 41 de ani (aruncarea discului) şi Constantina Diţă, 42 de ani (maraton), dar şi puglista Mihaela Lăcătuş, 31 de ani au anunţat că renunţă la sportul de performanţă. În cazul primelor trei sportive, vârsta înaintată le-a determinat să ia această decizie. De cealaltă parte, Mihaela Lăcătuş a renunţat la mănuşile de box, deoarece îşi doreşte să se ocupe exclusiv de fetiţa sa de patru ani pe care o are împreună cu soţul ei, Adrian Lăcătuş, antrenorul lotului naţional feminin de box.

La scurt timp după întrecerile olimpice din acest an, la finalul cărora nu au reuşit să câştige nicio medalie, contrar tuturor previziunilor, veteranele lotului naţional feminin de canotaj, Georgeta Andrunache, 36 de ani şi Viorica Susanu, 37 de ani, au spus şi ele adio activităţii sportive, de această dată defintiv. De altfel, cele două se retrăseseră dinainte de Jocurile Olimpice, dar au revenit asupra deciziei cu gândul că vor reuşi să câştige încă o medalie olimpică pentru România. Prestaţia lor la Olimpiadă a fost dezamăgitoare, iar speranţa retragerii în plină glorie a fost spulberată.

Am rămas şi fără campioanele de la judo

Judoul românesc este şi el afectat de flageul retragerilor. Deşi după Londra 2012, Alina Dumitru nu au oferit un răspuns concret, săptămâna trecută vicecampioana olimpică a anunţat că nu va mai păşi pe tatami. Dumitru (30 de ani) spera să mai prindă încă o ediţie de Campionat Mondial, dar vârsta înaintată şi dorinţa de a-şi întemeia o familie au determinat-o să spună adio sportului de performanţă.

În aceeaşi situaţie este şi Corina Căprioriu (26 de ani), care în proporţie de 90% va renunţa şi ea, dorindu-şi, de asemenea, o familie şi un copil.

Vârsta înaintată a determinat-o şi pe Camelia Potec (30 de ani) să renunţe la activitatea competiţională. Totuşi, înotătoarea nu va rămâne departe de nataţie, având mari şanse să devină secretar general al federaţiei de specialitate. Din aceată funcţie, Potec ar urma să se ocupe de conceperea şi promovarea proiectelor pentru copii şi juniori.

Problema retragerii din sportul de performanţă este de actualitate şi pentru gimnasta Cătălina Ponor (25 de ani). Sportiva a hotărât că anul 2012 este ultimul din cariera sa, dorindu-şi să se apuce de antrenorat. „A venit momentul să fac şi altceva în viaţă. Mi-aş dori să antrenez. Am mai cochetat cu lumea antrenoratului şi mi-a plăcut foarte mult”, a recunoscut Ponor.

Sportiv                             Vârstă                  Sport                          Motivul retragerii

Rareş Dumitrescu       (29 de ani)                   sabie                         lipsa banilor

Florin Zalomir               (31 de ani)                  sabie                         vrea o carieră în Ministerul de Interne

Simona Gherman       (27 de ani)                    spadă                        vrea să devină mamă

Anca Măroiu                 (29 de ani)                  spadă                        vrea să devină mamă

Alina Dumitru               (30 de ani)                   judo                           vrea să devină mamă

Corina Căprioriu         (26 de ani)                    judo                           vrea să devină mamă

Camelia Potec             (30 de ani)                   nataţie                      vrea să devină secretar general al Federaţiei Române de Nataţie

Cătălina Ponor            (25 de ani)                   gimnastică                 vrea să se apuce de antrenorat

Georgeta Andrunache (36 de ani)                  canotaj                      vârsta

Viorica Susanu            (37 de ani)                   canotaj                      vârsta

Constantina Diţă         (42 de ani)                   atletism                      vârsta

Lidia Şimon                  (39 de ani)                  atletism                      vârsta

Nicoleta Grasu            (41 de ani)                   atletism                      vârsta

Mihaela Lăcătuş          (31 de ani)                   box                            vrea să se ocupe exclusiv de familie 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite