Tot ce trebuie să ştii despre Campionatul Mondial al Cluburilor FIFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fifa club world cup

Ediţia cu numărul 15 a Campionatului Mondial al Cluburilor FIFA are loc în perioada 12-22 decembrie şi este găzduită de Emiratele Arabe Unite. Competiţia este relativ nou înfiinţată, în anul 2000, şi derivă din fosta Cupă Intercontinentală.

Turneul adună la start câstigătoarele celor mai importante şase întreceri intercuburi ale mapamondului, AFC Champions League (Asia), CAF Champions League (Africa), CONCACAF Champions League (America de Nord), Copa Libertadores (America de Sud), OFC Champions League (Oceania) şi UEFA Champions League (Europe), cărora li se alătură campioana ligii naţionale a ţării organizatoare.

Real Madrid, actuala deţinătoare a trofeului (foto), are şi recordul de victorii în această competiţie: 6 trofee - 3 în vechiul format şi trei în cel actual.   

O afacere între Europa şi America de Sud

Dacă până în anul 2000 competiţia se disputa doar între echipe din Europa şi America de Sud şi nu putea fi câştigată de o formaţie  din altă zonă a globului, lucrurile par a nu se fi schimbat nici după modificarea formatului competiţiei, trofeul rămânând o afacere între cele două continente. Astfel, în cele 14 finale disputate din 2000 până în 2017 doar trei cluburi au reuşit să spargă embargoul şi să se califice în finală, dar niciuna dintre ele nu a reuşit să triumfe: în 2010 - TP Mazembe (Republica Democratică Congo), în 2013 - Raja Casablanca (Maroc) şI în 2016 - Kashima Antlers (Japonia)

Începând cu 2021, FIFA vrea 24 de echipe la start

Primele zvonuri privind revoluţionarea competiţiei au apărut încă din 2016, când preşedintele FIFA de atunci, Gianno Infantino, a sugerat posibilitatea organizării, începând cu 2019, a unui campionat mondial al cluburilor cu 32 de echipe. În cele din urmă, oficialii fotbalului au convenit că un turneu cu 24 de echipe este mult mai fezabil şi se estimează că ediţia inaugurală va debuta în iunie 2021. Competiţia se va organiza o dată la 4 ani, cel mai probabil în luna iunie, şi va înlocui Cupa Confederaţiilor, trofeu pentru care luptau echipele naţionale câştigătoare ale titlurilor continentale, campioana mondială şi ţara gazdă.

Viitorul format al Campionatului Mondial al Cuburilor va aduna la start 12 echipe din Europa, 4 sau 5 cluburi din America de Sud, câte 2 din Asia, America de Nord şi Africa, una sau niciuna din Oceania. Astfel, alături de reprezentantele celorlalte confederaţii, la noua competiţie vor lua parte toate câştigătorele şi finalistele Ligii Campionilor din Europa, câştigătoarele şi finalistele Europa League din ultimii 4 ani, inclusiv cele din anul in curs. Cele 24 de echipe vor fi împărţite în 8 grupe a câte trei echipe, învingătoarele din fiecare grupă urmând să se califice direct în sferturile de finală. Fiecare turneu va avea un total 31 de meciuri, iar FIFA estimează că va atrage venituri de cel puţin 25 de miliarde de dolari doar pentru primele patru ediţii.

Actualul format al turneului cuprinde patru etape:

1. Play-off – participă  Oceania şi reprezentanta ţării organizatoare. Învingătoarea se califică în sferturile de finala
2. Sferturi – participă Asia, Africa, America de Nord şi învingătoarea din play-off. Învingătoarele din cele două meciuri se califică în semifinală
3. Semifinale – participă America de Sud, Europa şi învingătoarele din sferturi
4. Finalele

Programul turneului

Play off
Miercuri 12 decembrie
Al Ain (EAU) - Team Wellington (Oceania) 7-6 după loviturile de la 11 metri (3-3 în timpul regulamentar)
Sferturi de finală
Sâmbătă 15 decembrie
Kashima (Japonia/Asia) - Guadalajara (Mexic/America de Nord) 3-2
Sâmbătă 15 decembrie
Esperance de Tunis (Tunisia/Africa) - Al Ain 0-3
Meciul pentru locul 5
Marţi 18 decembrie
Esperance - Guadalahara  7-6 după loviturile de a 11 metri (1-1 în timpul regulamentar)
Marţi 18 decembrie
AL Ain - River Plate 7-6 după loviturile de a 11 metri (2-2 în timpul regulamentar)
Miercuri 19 decembrie, ora 18:30:
Real Madrid - Kashima
Finala mică
Sâmbătă 22 decembrie, ora 15:30
Finala mare
Sâmbătă 22 decembrie. ora 18:30

Stadioane pe care se joacă
Abu Dhabi - Stadionul Sheikh Zayed - Capacitate: 43,000 locuri
Al Ain - Stadionul Hazza Bin Zayed - Capacitate: 22,717 locuri

Premii de 16.5 milioane de dolari
Începând cu 2005, fondul total de  de premiere este de 16.5 milioane de dolari si se împarte în funcţie de poziţia ocupată la final.  
Învingătoarea    5 milioane
Finalista    4 milioane
Locul 3    2.5 million
Locul 4    2 milioane
Locul 5    1.5 milioane
Locul 6    1 milioane
Locul 7    0.5 milioane
*sumele sunt în dolari

Steaua Bucureşti are o finală în palmares

Pe 14 decembrie 1986, pe Stadionul Naţional din Tokyo, pe o arenă arhiplină, Steaua Bucureşti a pierdut finala îmotriva argentinienilor de la River Plate, câştigătoarea Copa Libertadores din acel an. Unicul gol al meciului a fost marcat de Alzamendi în minutul 28. În minutul 16, un gol perfect valabil înscris de Belodedici a fost anulat eronat pe motiv de ofsaid, în condiţiile în care mingea ajunsese la jucătorul nostru de la un adversar.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite