Totul despre Simona Halep: părinţi, copilărie, şcoală şi tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O biografie completă a Simonei Halep, care a ajuns din Piaţa Chiliei a două tenismenă a lumii. Simona are doar 23 de ani, 11 titluri WTA şi se pregăteşte de câştigarea unui prim Grand Slam.

Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991 la Constanţa, într-o familie de aromâni. Ea a copilărit  într-o casă modestă, din Piaţa Chiliei, pe care părinţii ei, Stere şi Stania au cumpărat-o în anul 1990. Vacanţele şi le petrecea uneori la bunicii săi, din partea tatălui, la Stejaru, judeţul Tulcea. Bunica, pe care o cheamă tot Simona, Halep senior respectând tradiţia aromânilor şi punând copiilor numele prinţilor, îşi aminteşte cu mare drag de copilăria nepoţicii Simona: „O chemam la masă să mănânce, dar nu voia. Se mai certa cu verii ei mai mari, că se băga în joaca lor, dar tot nu se lăsa“.

Bunicii Simonei s-au născut în Grecia, după care au ajuns în Bulgaria, de unde au fost deportaţi în localitatea Stejaru, din Tulcea. Acolo, părinţii lor au pus la cale căsătoria. S-au plăcut de cum s-au văzut. El avea 18 ani şi ea 19 atunci când s-au căsătorit în anul 1954. După trei ani a venit pe lume Zoiţa, apoi Cheraţa. Au urmat apoi doi băieţi: Stere (tatăl Simonei) şi Iancu. Stere a ţinut neapărat să-şi aducă la Constanţa şi părinţii. Aşa se face că în anul 1995 s-au mutat şi ei la Constanţa, la o casă distanţă de casa fiului lor. Acum, când e plecată familia Halep, bunicii au grijă de casă. Împreună cu ei locuieşte fratele lui Stere, Iancu, dar şi nepoţii.

image

Cum a început povestea de iubire cu tenisul a Simonei Halep

În urmă cu câţiva ani, părinţii Simonei au povestit pentru „Adevărul“ cum a început totul. Simona Halep a intrat pentru prima dată pe terenul de tenis cu o rachetă Junior în mână. Pe terenul respectiv se antrena fratele ei. Ştrengăriţa Simona se plictisea tot urmărindu-şi fratele, iar într-o zi a luat racheta de tenis în mână şi a intrat pe teren.

„Am vrut ca măcar băiatul meu să urmeze sportul. Eu am fost fotbalist la Săgeata Stejarul. Eram atacant. Locuiam la ţară şi părinţii mei nu au avut posibilitatea să mă sprijine“, îşi aminteşte tatăl Simonei. Însă, nu băiatul avea să-i îndeplinească visul, ci fata sa.

Când era mică, Simona era băieţoasă. Părinţii îşi amintesc că nu voia să se joace niciodată cu păpuşile. Mica zgâtie de fată prefera să bată mingea pe stradă, să joace fotbal. „Nu purta fustiţă. Acum nu-i place echipamentul pentru că are fustă“, spune mama sa, Stania Halep.  

image

„Racheta de tenis era mai mare decât Simona Halep“

Nu a trecut mult până când a fost văzută de profesorul de sport Ion Stan de la Liceul Economic.  „Avea cred că vreo patru ani şi jumătate când profesorul mi-a spus: «Aduceţi-o la mine». Avea Simona o rachetă de tenis mai mare decât ea“, îşi aminteşte tatăl. Antrenamentele la tenis, istovitoare pentru alţi copii de vârsta ei, inclusiv pentru fratele mai mare care a renunţat la scurt timp să mai joace tenis, erau pentru Simona doar o joacă. De mai multe ori pe săptămână, fata mergea însoţită de părinţi la antrenamente. Uneori, avea şi câte două antrenamente pe zi. "N-am avut păpuşi, n-am avut altceva. Jucam fotbal, jucam tenis, făceam fileu din aţă, am găurit asfaltul şi am băgat doi stalpi şi jucam tenis, si în casă la fel, am făcut un mini teren de tenis şi jucam cu fratele meu", a povestit şi Simona Halep.

Fratele său mai mare, Nicolae, practica acest sport în Mamaia, iar ea mergea alături de mama lor la teren, pentru a-l lua pe băiat la sfârşitul lecţiilor

image

Antrenorul lui Nicolae a pus ochii imediat pe fetiţa de patru ani şi puţin. „Avea ţinută de sportivă de mică. Am văzut-o şi le-am spus părinţilor: «O iau la tenis». Mi-a plăcut mult. Avea o motricitate extraordinară. La cinci ani, alerga precum o sportivă, deşi era cât racheta de mică. Promitea mult”, povesteşte Ioan Stan. Acesta a lucrat doi ani cu Simona, la Club „Castel” din Mamaia. „La început, pregătirea nu a fost foarte intensă, două - trei antrenamente pe săptămână, întrucât era foarte mică. Nu am ajuns cu ea la concursuri, că nici nu erau întreceri pentru vârsta ei. Am încercat să-i transmit totul într-o manieră frontală. Am vrut să ştie tot. Am lucrat cu ea toate elementele. Era o fetiţă harnică, modestă, talentată şi inteligentă. Avea o inteligenţă nativă. Nu i-am zis de două ori că trebuie să strângă mingile. Era harnică şi conştiincioasă. Nici nu mai întorceam capul, pentru că ştiam că ea îşi vede de treabă. Avea o îndemânare aparte. Alerga, sărea, aprecia corect loviturile şi avea imaginaţie în joc. Se vedea limpede că e un copil cu chemare pentru sport în general şi pentru tenis în special”, îşi aminteşte primul antrenor al Simonei Halep. 

După Ioan Stan, au urmat alţi tehnicieni, pe care acesta a ţinut neapărat să-i menţioneze. „Eu am pus prima cărămidă, am fost primul care a avut răbdarea să stau în soare şi să strâng mii de mingi. Ar fi o impietate din partea mea să nu-i amintesc şi pe cei care au lucrat apoi cu Simona, primii după mine fiind Nicuşor Ene, Daniel Dragu, Liviu Panait şi Radu Popescu. Ei au construit în continuare casa. Am sperat mereu că va fi una frumoasă. Am o apreciere deosebită pentru ei”, arată Ioan Stan.

image

„Ai să te rogi de ea să-i cari geanta”

Nicolae a fost aşadar primul tenismen al familiei Halep, de la care Simona a preluat ştafeta. Băiatul a renunţat la un moment dat la tenis, dar sora sa nu s-a mai oprit. „Mai erau momente în care Nicolae o tachina pe Simona. «Lasă-te de tenis», îi spunea el în glumă. Antrenorul Ion Stan intervenea: «Nicuşor, ai să te rogi de ea să-i cari geanta». Iar acum aşa se întâmplă. Când o întâmpină la întoarcerea din turnee, primul lucru pe care îl face e să îi ia, râzând, geanta. Simonei i-a plăcut de mică tenisul, dar juca, în egală măsură, şi fotbal. Şi era bună şi la acest sport. Băieţii se băteau pe atunci cine să o ia în echipă. Eu am crezut mereu că are tot ce-i trebuie ca să ajungă sus. A beneficiat şi de sprijinul total al părinţilor. Mama sa venea cu ea la antrenament şi o aştepta până la finalul şedinţei de pregătire. De multe ori o şi ajuta la strângerea mingilor. Oricum, nu era uşor să vii vara la Club Castel, prin aglomeraţia din Mamaia. Tatăl Simonei era mai mereu plecat, dar, când au început concursurile, o ducea în deplasări, călătorea cu ea”, arată Ioan Stan, pentru care perioada „Castel” a fost o etapă frumoasă din viaţa sa. „Am avut acolo mulţi copii talentaţi. Cu Simona lucram şi individual. Am avut mulţi elevi, iar pe lângă Simona şi Nicuşor îmi mai aduc mainte de Nicea Arghir sau Dan Pufleanu. Simona a fost şi rămâne un copil bun. Am încercat să-i transmit ceva din spiritul meu. I-am interzis să mai arunce racheta şi să comenteze nereuşitele. I-am spus mereu că pe teren ai nevoie de un comportament superior. Trebuie să-ţi respecţi adversarul. Să ai un Dumnezeu, să te temi şi să dai dovadă de smerenie. Să fii umil. Să rămii cu picioarele pe pământ şi să nu exacerbezi victoria”, a spus Stan.

Ioan Stan şi super-campioana constănţeană au ţinut legătura şi după ce colaborarea dintre ei s-a încheiat. „Îi urez să fie sănătoasă şi să urce cât mai sus în topuri. Îmi va face o plăcere deosebită să o văd la casa ei şi cu copii, peste ani”, a mai spus Ioan Stan.

Ajutor financiar enorm de la Corneliu Idu pentru Simona Halep

Părinţii ei, mama casnică şi tatăl inginer zootehnist, au reuşit cu greu să o susţină pe Simona şi au fost nevoiţi să facă împrumuturi în bănci pentru a-şi ajuta fiica să meargă mai departe. “Am avut familia alături, familie care m-a susţinut 100% şi necondiţionat. Au pus tot, mi-au oferit tot ca să ajung acolo unde-mi doream. Este, într-adevăr, o perioadă când te-ntrebi: te duci mai departe? Este un risc foarte mare, trebuie să ai o nebunie, cum a avut-o tatăl meu, pentru că e o nebunie să investeşti tot şi să nu ştii sigur că va ieşi copilul tău jucător de tenis sau de orice alt sport. A fost o nebunie-n familia mea, a fost o dorinţă enormă pentru a mă realiza eu ca sportiv. Îmi plăcea tenisul mult. Am avut noroc că la 16 ani am avut sponsor de la Constanţa, domnul Corneliu Idu, care m-a ajutat doi ani cu tot, mi-a plătit tot. M-a ajutat mult la momentul acela. Este foarte greu, sunt costuri foarte mari, îţi trebuie o situaţie financiară destul de bună ca să poţi să faci tenis, e un sport scump. Dar cu multă încredere şi puţină nebunie, cum am mai spus, se poate şi din situaţii mai puţin bune financiar să ajungi sus”, a dezvăluit Simona Halep, care a punctat că părinţii n-au pus nicio presiune pe ea. “N-au pus niciodată presiune pe mine şi nimic n-a fost cu presiune făcut în ceea ce am făcut noi împreună. Tatăl meu chiar mă certa când aveam emoţii înaintea sau timpul meciului. Eram o fire foarte emotivă şi chiar uneori plângeam că trebuie să intru la meci, mi-era ruşine.”, a mai afirmat campioana noastră.

image

Şcoala

Simona a început studiul la Şcoala Gimnazială nr. 30, din Constanţa. Acolo,  la intrare, pe panoul pe care sunt expuse rezultate notabile ale elevilor, indiferent de disciplină, stă, la loc de cinste, o poză cu Simona Halep. ”Este mândria noastră”, a declarat directorul şcolii, Aneta Dragnea, cea care i-a fost Simonei profesor de religie şi de educaţie civică.”Îmi amintesc şi acum când intram în clasă şi îi vedeam direct ochii mari. Sătea în a treia bancă de pe rândul de la mijloc şi primele lucruri pe care le remarcam când intram la oră erau faţa ei şi ochii expresivi. Era cuminte, uneori poate prea cuminte pentru un copil la acea vârstă, dar ea de mică îşi consuma toată energia concentrându-se la tenis”, a povestit doamna Dragnea (foto stânga).


Portretul elevei Halep a fost şi mai bine conturat de cea care i-a fost învătăţoare, Mariana Chirilă (foto dreapta). ”Pot spune cu mâna pe inimă că Simona este trofeul meu”, ne mărturiseşte fosta profesoară, ieşită la pensie de câţiva ani.  În timp ce  arată câteva fotografii cu Simona de când era micuţă, doamna Chirilă îşi stăpâneşte cu greu emoţiile. ”Mă mai uit din când în când la aceste poze. Uneori am impresia că lucrurile s-au întâmplat ieri, nu în urmă cu peste zece ani. Simona parcă este neschimbată. Pentru mine va fi mereu copila modestă, cuminte şi dornică să înveţe totul. Nici nu am inimă să-i urmăresc meciurile în direct. Aştept să văd la ştiri ce rezultat a făcut. Îmi creşte inima când o văd că ridică trofeu un trofeu”, a firmat fosta învăţătoare a lui Halep.

image

Mergând mai departe, doamna Chirilă a dezvăluit cum era eleva Simona: ”Poate nu vă vine să credeţi, dar niciodată nu rămânea în urmă cu lecţiile, deşi era mult timp plecată în cantonamente, la concursuri şi era ocupată cu antrenamentele. Îşi suna colegii şi lua temele şi când venea la ore, era cu totul la zi. Cel mai mult îi plăcea matematica. Învăţa de plăcere şi prindea foarte repede informaţiile, făcea legături logice rapid, stătea foarte bine la acest capitol. Îl plăceau şi orele de limba română, dar la matematică era mai activă”.

”Simona era o fată tare drăgălaşă, deşi nu era poate tipicul de fetiţă obişnuită cu rochiţe şi fustiţe. Pe ea o vedeai mereu în pantaloni scurţi sau în trening”, a mai spus  fosta învăţătoare, continuând:“Se juca mai mereu cu băieţii în pauze, unde era un grup care se juca cu o minge, era şi ea, inevitabil. Avea sportul în sânge de mică. Uneori mă şi miram de unde are atâta energie să facă faţă şi la antrenamente şi la orele de curs”.

Şcoala în care a învăţat Simona Halep a dat mulţi campioni

La Şcoala Gimnazială nr. 30 Gheorghe Ţiţeica din Constanţa au învăţaţ, de-a lungul timpului, mulţi dintre sportivii care au făcut cinste României. Fie că a fost vorba de gimnastică, tenis sau înot, ei i-au făcut pe dascălii de la Şcoala nr. 30 mândri. Printre remarcaţi se află multipla campioană la gimnastică Ponor Cătălina, înotătorul Răzvan Florea sau actualul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, George Cosac.



Între anii 2006 şi 2010, Simona Halep a fost eleva Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa. A avut ca diriginte un profesor de psihologie, care a ajutat-o mult să-şi educe voinţa şi trăirile interioare, calităţi de care succesul sportiv este indisolubil legat. Clasa Simonei era una specială, iar jucătoarea de tenis a luat premiu în ultimii trei ani de liceu.

Pentru profesorul Cătălin Spătaru clasa a IX-a C de la LPS „Nicolae Rotaru” a fost prima pe care a preluat-o ca diriginte. Se întâmpla în 2006, iar profesorul avea 27 de ani. Printre copii a remarcat şi o fată „zâmbitoare, caldă şi copilăroasă”. Era Simona Halep, iar cu cât a cunoscut-o mai bine, dirigintele şi-a dat seama de calitatea ei umană, de ambiţia ei şi de dorinţa de a reuşi. Cătălin Spătaru predă ştiinţe umaniste (logică, psihologie, filozofie), dar şi economie. I-a fost de un real folos Simonei în clădirea psihicului ei de fier cu care uimeşte acum în concursuri. Tânăra era preocupată de toate materiile, dar dovedea un interes aparte pentru psihologie. 

image
image

„Clasa Simonei a fost prima mea generaţie de elevi. Era un grup special. Erau sportivi valoroşi, dar şi învăţau bine.Raportat la timpul pe care-l avea la dispoziţie pentru şcoală, Simona Halep era o elevă foarte bună. O preocupau în mod special trăirile afective, să înţeleagă cum să-şi domine emoţiile, atât cele negative (frica), cât şi cele pozitive (bucuria), în timpul unei partide. Discutam mult pe marginea acestor probleme. O încurajam să facă exerciţii prin care să-şi educe trăirile. E greu să obţii peste noapte o transformare interioară, dar Simona muncea cu sârg în acest sens. Voia să aibă focus continuu şi să domine pe teren. Am observat că, de un an, un an şi ceva, a reuşit să-ţi pună ordine în stările ei afective. Am simţit-o. Pentru un sportiv este important să înţeleagă ce se petrece în interiorul său”, a declarat fostul diriginte al sportivei. „Mă surprinde agresivitatea pozitivă a Simonei. Se vede că are foarte multă încredere în forţele şi în posibilităţile ei”, a remarcat şi directorul LPS, prof. Andrei Szemerjai.

Pe lângă lecţiile de psihologie, Simonei Halep îi plăceau şi orele de limba engleză (unde o avea profesoară pe Liliana Blănaru), cele de limba română (profesoară, Mădălina Halibei), dar şi altele. „Încerca să asimileze cât mai mult. Nu venea degeaba la şcoală. Era preocupată să cunoască lucruri şi să afle informaţii care o puteau ajuta. Avea această voinţă a căutării continue”, îşi aminteşte Cătălin Spătaru. În clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, Simona a avut medii generale peste 8,50 şi a luat mereu premiul trei. „Încă de la primele discuţii pe care le-am avut cu ea, mi-a spus că vrea să facă sport la modul serios. Cu trecerea anilor, mi-am dat seama că are toate şansele să devină o mare campioană. La şcoală, se simţea foarte bine alături de clasă. În pauze, erau fericiţi, exuberanţi. Veselia lor era mereu remarcată. Nu era însă o veselie care să deranjeze. Se înţelegeau foarte bine între ei. Cei mai mulţi făceau tenis (de câmp şi de masă), rugby şi baschet. Am ţinut legătura cu Simona şi după ce a terminat liceul. A mai venit pe la noi de atunci”, mai spune profesorul Spătaru.

O campioană europeană, colega sa de bancă

Printre colegele de clasă ale Simonei Halep s-a numărat şi campioana europeană la tenis de masă Ana-Maria Sebe. Pentru puţin timp, cele două au fost şi colege de bancă, însă cel mai mult Simona a stat în clasă alături de Andreea Manole (şi ea jucătoare de tenis de masă). Au mai învăţat în acea clasă Flavius Solomon, Ionuţ Ariton, Constantin Istrate (rugby), Dumitru Tudor, Liliana Constantinescu, Cosmin Catană (tenis de câmp), George Stere (tenis de masă), Vlad Tănase sau Robert Solomon (baschet). „Simona era o fată foarte de treabă şi o colegă bună. Oricum, colectivul nostru era unul extrem de unit. M-am întâlnit cu ea de curând, pe aeroport. Eu mergeam la Universiada de la Kazan, ea la un turneu. Am vorbit pe îndelete”, spune Ana-Maria Sebe. „Erau copii buni. Cam 15 dintre ei aveau medii peste 8. Flavius Solomon este acum inginer mecanic, Ariton şi Istrate joacă rugby în Germania, iar Tudor Dumitru studiază managementul sportiv în Anglia”, se bucură profesorul Cătălin Spătaru.

Simona Halep a adus în tenisul românesc dubla legitimare

„Simona Halep a fost o elevă cuminte şi sârguincioasă. Dovedea preocupare pentru lecţii şi pentru pregătirea şcolară. Nu a creat niciodată probleme. Aceasta explică şi progresul ei uimitor din tenis. Valoarea sportivă este dublată de virtuţi umane indiscutabile. Seriozitatea şi modestia ei au atras aprecierea tuturor. Era campioană de junioare la Roland Garros şi se comporta la fel. Succesul nu a schimbat-o”, spune şi Andrei Szemerjai. Directorul LPS remarcă şi că Simona Halep a adus în tenisul românesc dubla legitimare. „A fost singura sportivă din România pentru care Federaţia şi-a modificat statutul, dându-şi acordul, pe 29 octombrie 2007, la memoriul liceului nostru şi al CS Mamaia Idu, ca sportiva să aibă dublă legitimare. Luna următoare însă, prevederea a fost anulată şi nu ştiu de ce”, punctează Andrei Szemerjai.

În primul rând: antrenorul Liviu Ursuleanu, Irina Begu, antrenorul Florenţa Mihai, Simona Halep, Alexandra Cadanţu şi Stere Halep 

image

Cariera la copii şi junori

Ascensiunea profesională a Simonei Halep s-a pornit în 2008. A început anul jucând finala la Notting Hill, dar a fost învinsă de Arantxa Rus, apoi a trecut de Anastasia Pavliucenkova în sferturile de finală ale turneului de junioare de la Australian Open, însă a cedat în semifinale în disputa cu Jessica Moore.
La turneul ITF de la Bucureşti, Halep a eliminat-o în primul tur pe fosta semifinalistă de la Roland Garros, Sesil Karatantcheva, înainte de a pierde în sferturi întâlnirea cu Sorana Cîrstea în trei seturi: 6–3, 3–6, 1–6.

În luna mai a câştigat două turnee de junioare: ITF de 10.000$ de la Bucureşti, în faţa lui Stéphanie Vongsouthi cu scorul 7-6(4), 6-3.[5] Victoria a fost urmată de succesul în turneul Trofeo Bonfiglio unde a învins-o pe Bojana Jovanovski cu 6–4, 6–1. 

La turneul junioarelor de la Roland Garros, Halep a fost desemnată cap de serie numărul nouă. În primul tur a învins-o pe Charlotte Rodier, 6–4, 6–1, apoi pe daneza Karen Barbat, 6–3, 6–1. În turul trei, Halep a trecut de a cincea favorită, Jessica Moore, 6–0, 6–1 pentru ca în sferturi să o învingă pe Ksenia Lykina, cap de serie numărul 13, cu 6–1, 6–2. În semifinale, Halep a trecut de a doua favorită, Arantxa Rus 6–3, 7–5, pentru a câştiga apoi o finală 100% românească, scor 6–4, 6–7(3), 6–2 în faţa celei de-a 10-a favorite, Elena Bogdan.

În startul anului 2009, Simona Halep a ajuns în finala turneului ITF de la Makarska, fiind însă învinsă de principala favorită, Tatjana Malek cu 6–1, 4–6, 6-4. 

În mai, a ajuns în sferturile de finală la turneul ITF de la Bucureşti, unde a cedat în faţa germancei Andrea Petkovic 6-2, 7-6(2). [9] În aceeaşi lună a evoluat în calificările turneului de senioare de la Roland Garros, unde a eliminat-o în primul tur pe Michaella Krajicek, cap de serie numărul 17, scor 6–4, 7–5, dar a cedat în runda următoare disputa cu Vitalia Diatchenko, 2-6, 6-1, 6-3. 
În august, Halep a câştigat turneul ITF de 25.000$ de la Maribor, în finală trecând de principala favorită, Katalin Marosi din Ungaria, cu 6-4, 6-2. 

În ianuarie 2010 ea a participat la Openul Australian, dar a fost eliminată încă din primul tur al calificărilor de Stéphanie Foretz din Franţa, scor 6-4, 4-6, 6-4.

Prima finală a Simonei Halep, în Maroc

Prima mare performanţă într-un turneu WTA a fost atinsă la competiţia din luna aprilie 2010 de la Marbella, Spania. Venită din calificări, Halep a ajuns până în sferturile de finală, trecând printre altele de Iveta Benešová, a 70-a jucătoare a lumii şi de Sorana Cîrstea, locul 36 mondial. În sferturi a fost învinsă de Flavia Pennetta.

A urmat şi prima finală a carierei într-un turneu WTA. La Fès, în Maroc, Halep a evoluat în calificări şi a eliminat printre altele pe Lucie Hradecká, a opta favorită a turneului, în primul tur, şi pe Patty Schnyder, cap de serie numărul doi, în sferturile de finală. În finală a fost însă învinsă cu 6-4, 6-2 de cehoaica Iveta Benešová.

Anul 2011 a început pentru Halep cu un sfert de finală în turneul de la Auckland, meci pierdut însă în faţa belgiencei Yanina Wickmayer. La Australian Open s-a calificat până în turul al treilea, cea mai bună performanţă la Melbourne, după victorii în partidele cu Anne Kremer din Luxemburg şi Alisa Kleybanova din Rusia. A fost eliminată în turul trei de Agnieszka Radwańska din Polonia, cap de serie şi număr 12.

Au urmat eliminări în fazele incipiente ale turneelor din circuitul american (printre altele la Acapulco în Mexic, sau la Indian Wells şi Miami în Statele Unite). La Fes, în Maroc, unde cu un an în urmă juca prima finală a carierei, Halep a reeditat performanţa, ajungând din nou în ultimul act. Însă nici acum nu a venit primul trofeu, finala fiind pierdută în faţa italiencei Alberta Brianti.

În 2012, a ajuns până în turul 3 la Indian Wells şi la Miami şi în semifinale la Brussels. A mai făcut sferturi de finală la Barcelona şi semifinale la Fes. 

2013, explozie

În 2013, Simona Halep avea să câştige primul turneu WTA. În luna mai la turneul de la Roma a ajuns, venind din calificări, până în semifinale unde a pierdut în faţa numărului 1 mondial, americanca Serena Williams. În luna iunie a câştigat turneul de la Nürnberg, apoi pe ce de la Den Bosch, desfăşurat pe iarbă, devenind astfel prima româncă din istoria tenisului ce câştigă două turnee la rând pe suprafeţe diferite. La Wimbledon, Simona a fost eliminată în turul al doilea de favorita 6 a turneului, chinezoaica Li Na scor 2-6, 6-1, 0-6. Românca a fost nevoită să înfrunte nu doar o jucătoare redutabilă, ci şi o puternică durere la spate, din cauza căreia a avut nevoie de trei ori de intervenţia medicilor. 

La Budapesta, Halep a reuşit să câştige al treilea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-3, 6-7 (7/9), 6-1 pe Yvonne Meusburger (Austria). În semifinale ea o eliminat o altă româncă, Alexandra Cadanţu. La New Haven în Statele Unite, Halep a reuşit să câştige al patrulea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-2, 6-2 pe Petra Kvitova (Cehia) iar două luni mai târziu la Moscova, a reuşit să triumfe şi în a cincea finală din carieră 7-6 6-2 cu Samantha Stosur(Australia). A câştigat peste un milion de dolari din tenis în 2013.

Pe 3 noiembrie, Simona Halep a câştigat şi finala Turneului Campioanelor de la Sofia (scor 2-6 6-2 6-2 împotriva aceleaşi rivale australiance), cel de-al şaselea turneu pe care şi l-a trecut în palmares în 2013.

Pe 21 noiembrie, a fost desemnată "WTA's Most Improved Player" în 2013, devenind astfel prima jucătoare română de la Virginia Ruzici în 1978 care a primit această distincţie.

image

2014, confirmarea

Halep a început anul 2014, cel care i-a marcat ascensiunea  la Sydney International, unde a fost cap de serie numărul 7, însă a fost eliminată în runda inaugurală de americanca Madison Keys, numărul 37 mondial, cu scorul 1-6, 4-6. La Australian Open, unde a fost locul 11 WTA, Simona s-a oprit în sferturi unde a fost învinsă de slovaca Dominika Cibulkova, locul 24 mondial. Totuşi, România va avea a patra reprezentantă în primele 10 locuri ale lumii în clasamentul mondial feminin, după Mariana Simionescu, Virginia Ruzici şi Irina Spîrlea.

La data de 16 februarie 2014, Halep a câştigat Qatar Open, învingând-o pe Angelique Kerber din Germania cu 6-2, 6-3. Este cel de-al şaptelea turneu cucerit de Simona Halep în carieră. În urma acestui succes, Halep a urcat pe locul 9 în clasamentul WTA.

În martie 2014, a ajuns în semifinalele turneului american de la Indian Wells unde a pierdut în faţa polonezei Agnieska Radwanska, a doua favorită a turneului. Halep se găsea în acel moment pe locul 7 al WTA, dar a promovat pe 16 martie pe locul 5 mondial.

Halep a reuşit să urce până în mai pe locul 4 WTA. La Mutua Madrid Open a disputat finala împotriva Mariei Şarapova, unde rusoaica s-a impus în trei seturi, cu 1-6, 6-2, 6-3.

La data de 5 iunie 2014, Simona a ajuns la Roland Garros în prima ei finală de Grand Slam, după ce le-a învins în sferturile de finală pe Svetlana Kuzneţova (câştigătoare a două turnee de Grand Slam) şi în semifinale pe Andrea Petkovic (cu 6-2, 7-6). În finală românca a întâlnit-o pe câştigătoarea turneului din 2012, Maria Şarapova, care a câştigat cu scorul de 4-6, 7-6, 4-6 după o întâlnire care a durat mai bine de 3 ore. Cu punctele obţinute prin disputarea finalei, începând cu data de 5 iunie 2014 Simona a urcat pe locul 3 în clasamentul mondial WTA, cea mai de sus poziţie deţinută vreodată de vreo jucătoare de tenis română.

Simona a continuat parcursul foarte bun de la Roland Garros ajungând până în semifinală şi la a treilea turneu de mare şlem al anului, Wimbledon. Aici a fost învinsă de canadianca Eugenie Bouchard cu scorul de 6-7(5), 2-6 după ce în primul set, la scorul de 2-2 a suferit o accidentare la gleznă.

La o săptămână după turneul de la Wimbledon a participat la prima ediţie a BRD Bucharest Open unde a reuşit să se impună în finală în faţa favoritei nr. 2 a competiţiei, italianca Roberta Vinci cu scorul de 6-1, 6-3, al optulea trofeu al carierei. Cel mai dificil meci al turneului a fost cel din semifinală unde a depăşit-o pe Monica Niculescu cu scorul de 6-2, 4-6, 6-1.

Pe 22 octombrie, în cadrul Turneului Campioanelor din Singapore, Simona Halep a învins-o pe jucătoarea numărul 1 mondial la aceea dată, Serena Williams, cu scorul 6-0, 6-2, iar în semifinale (25 octombrie2014) a învins-o şi pe Agnieszka Radwanska. Simona Halep a cedat în finală în faţa numărului 1 mondial Serena Williams cu scorul 3-6, 0-6.

2015, un an aproape perfect pentru Simona Halep

image

În 2015, Simona Halep a mers excelent. A început anul cu trofeul de la Shenzen, al nouălea. A fost apoi bătută de Makarova la Australian Open, un meci care a întărit-o şi mai mult. “De la acel joc, mi-am spus că nu o să mai pierd niciodată fără luptă”, a spus ea. Apoi, ea a câştigat la Dubai şi la Indian Wells trofeele cu numărul 10 şi 11, turneul american fiind şi cel mai important al carierei. La Madrid a pierdut în primul tur cu Alizé Cornet, dar apoi la Roma a mers bine, pierzând doar 7 game-uri în primele 3 meciuri, cu Alison RiskeVenus Williams şi Alexandra Dulgheru. Dar în semifinale a pierdut cu Carla Suarez Navarro într-un meci lung, de 3 seturi. Deoarece Maria Şarapova a ajuns în finală, Halep a coborât iar pe locul 3 mondial.

În sezonul pe iarbă, Simona a reuşit doar să urce până în sferturi de finală la Birmingham, unde a pierdut cu Kristina Mladenovic, iar la Roland Garros a avut surpriza să piardă în primul tur, cu Mirjana Lucic-Baroni, la care mai pierduse cu aproape un an în urmă.

Dar în august la Toronto, Halep a revenit la jocul ei bun, câştigând cu Jelena Janković (6-3 6-4), Angelique Kerber (6-3 5-7 6-4) şi Agnieszka Radwańska (0-6 6-3 6-1), astfel jucând a 5-a sa finala a anului, contra tinerei revelaţii de 18 ani Belinda Bencic care în semifinale o eliminase pe no.1 mondial Serena Williams. După 1-1 la seturi (decise la tie-break), după ce ceruse ajutor medical încă din primul set, Simona s-a retras în setul decisiv la 0-3, din cauze medicale.

În săptămâna următoare Halep a intrat la Cincinnati direct în turul 2, ca favorita nr.3, şi a trecut pentru prima oară de Kristina Mladenovic, în 3 seturi, apoi de Andrea Petkovic, tot în 3 seturi. În sferturi a trecut în 2 seturi de Anastasia Pavliucenkova, iar în semifinale a învins-o tot în 2 seturi pe Jelena Jankovic. Finala a fost de mare luptă, dar Serena Williams a învins cu 6-3 7-67-5. Cu aceste 2 finale consecutive, Simona a urcat din nou pe locul 2 mondial.

La US Open, ca favorita nr.2, Halep a ajuns în semifinale (cea mai bună performanţă a ei de până acum la US Open, şi cel mai rezultat la un mare şlem în 2015) după ce le-a învins în câte 2 seturi pe Marina ErakovicKateryna Bondarenko şi Shelby Rogers, apoi în 3 seturi pe Victoria Azarenka şi Sabine Lisicki. În semifinale, a pierdut în 2 seturi la Flavia Pennetta, care apoi a câştigat titlul. Halep a jucat şi în premieră în turneul de dublu mixt, alături de Horia Tecău, şi au câştigat 2 meciuri dar s-au retras înainte de sferturi.

Au urmat participări la 3 turnee consecutive în China, dar cu doar 3 victorii în 6 meciuri şi eliminări premature (Guangzhou - sferturi, Wuhan - turul 2, iar la Beijing retragere în primul meci, din cauza unei accidentări).

La Singapore, datorită absenţei no.1 mondial Serena Williams, Halep de pe locul 2 a intrat ca primă favorită a turneului. În primul meci din grupă a câştigat repede cu campioana de la US Open Flavia Pennetta 6-0,6-3, dar apoi a pierdut în 2 seturi cu Maria Şarapova şi Agnieszka Radwańska, ratând calificarea mai departe. Cu toate acestea, Halep şi-a păstrat locul 2 mondial în clasamentul WTA.

2016: 3 titluri WTA

Începând cu data de 15 august Simona Halep ocupă locul 4 WTA. După un început de an nu tocmai convingător, cu eliminări în primul tur la Australian Open, Doha şi Dubai, Simona Halep reuşeşte performanţe importante, ajunge în fazele superioare şi mai târziu câştigă turnee foarte importante din categoria I, începând cu martie sferturi de finală la Indian Wells şi Miami (pierdute la Serena Williams şi respectiv Timea Bacsinszky). În mai câştigă primul titlu din 2016, la Madrid în finala disputată împotriva Dominikăi Cibulkova (6-2, 6-4), urmează optimi la Roland Garros în condiţii nu tocmai bune pentru tenis, anul 2016 fiind cel mai ploios din istoria French Open. În iunie reuşeşte sferturi la Wimbledon pierzând la câştigătoarea Australian Open 2016 Angelique Kerber (7-5, 7-6), care ajunge până în finală. În iulie câştigă cel de-al doilea turneu din 2016 la Bucureşti, iar în ultima săptămână din iulie reuşeşte o performanţă extraordinară ajungând pentru al doilea an consecutiv în finala Rogers Cup Canada, după ce în 2015 se retrage în setul decisiv la scorul de (3-0) pentru Belinda Bencic, în 2016 câştigă la Montreal în faţa lui Madison Keys (7-6, 6-3), trecându-şi astfel în palmares cel de-al treilea titlu din 2016. La Cincinatti a pierdut în semifinale în faţa germancei Angelique Kerber cu scorul de 6-1, 6-4. La US Open a ajuns până în sferturi, învinsă de Serena Williams în trei seturi (6-2, 4-6, 6-3). La Wuhan fost învinsă în semifinale de Petra Kvitová, cu scorul de 6-1, 6-2. La Beijing a fost învinsă de chinezoaica Shuai Zheng în optimi (6-0, 6-3). La Turneul Campioanelor, a câştigat doar un meci, cu Madison Keys, apoi le-a pierdut pe următoarele două, cu Angelique Kerber şi Dominika Cibulková, părăsind astfel turneul.

2017: Al treilea titlu Premier Mandatory şi a doua finală de Mare Şlem - Roland Garros

Simona Halep, locul 4 WTA, şi-a început sezonul la Shenzhen, în China, turneu de categorie WTA Internaţional. Halep a început cu o victorie, câştigând cu 6-1, 3-6, 6-3 împotriva lui Jankovic, însă a pierdut în turul 2 cu Kateřina Siniaková, scor 3-6, 6-4, 5-7

În următorul turneu, Australian Open, a jucat în turul I cu Shelby Rogers, fiind învinsă cu scorul 3-6, 1-6.

La începutul lui februarie, Simona a jucat la turneul Premier, St. Petersburg Ladies' Trophy, unde a început cu o victorie împotriva croatei Ana Konjuh (39 WTA), scor 6-4, 7-6 (2). Halep urma să joace, în sferturile de finală, împotriva rusoaicei Natalia Vikhlyantseva (19 ani, locul 115 WTA), sportivă venită din calificări, însă a fost nevoită să se retragă din cauza unei accidentări la genunchi.

La Indian Wells ajunge până în turul 2, unde este învinsă de Kristina Mladenovic cu scorul de 6-1, 6-3.

La Miami are un parcurs mai bun, dar a pierdut în trei seturi cu Johanna Konta în sferturi.

În Germania, la Stuttgart, merge până în semifinale, învinsă de Laura Siegemund cu 4-6, 5-7.

La Madrid, s-a impus pentru a doua oară, învingând-o în finală pe Kristina Mladenovic (17 WTA) cu scorul 7-5, 6-7 (7), 6-2. Astfel, devine prima jucătoare care ajunge de trei ori în finala turneului.

La Roma, ajunge în finală, fiind învinsă de Elina Svitolina, în 3 seturi 6-4, 5-7, 1-6. Meciul a fost marcat de accidentarea Simonei la glezna dreaptă.

La 10 iunie 2017, Simona a disputat a doua ei finală la Roland Garros, fiind învinsă în trei seturi (6-4, 4-6, 3-6) de Jeļena Ostapenko.

Echipament

Sponsorul curent de echipament competiţional al Simonei Halep este Adidas,[40] după ce anterior echipamentul ei a fost furnizat de Lacoste.

Antrenori

Simona Halep a fost antrenată de la o vârstă fragedă de Ioan Stan, un antrenor de tenis din Constanţa. Din ianuarie 2014 până la finele anului, ea a fost antrenată de către Wim Fissette, fostul antrenor al lui Kim Clijsters şi al lui Sabine Lisicki. În trecut, Halep a mai fost antrenată şi de Adrian Marcu şi Firicel Tomai. De la sfârşitul anului 2014 Simona Halep este antrenată de Victor Ioniţă, fostul antrenor al Soranei Cîrstea. Începând cu turneul american de la Indian Wells din 2015, Halep este antrenată de Darren Cahill.

Finalele Simonei Halep

Câştigate (11): 2015 - Shenzhen, Dubai, Indian Wells; 2014 - Doha, Bucharest; 2013 - Nürnberg, 's-Hertogenbosch, Budapest, New Haven, Moscow, Sofia.
Pierdute (6): 2014 - Madrid, Roland Garros, WTA Finals; 2012 - Brussels; 2011 - Fès; 2010 - Fès.

Simona Halep la Grand Slamuri

Australian Open: sfertfinalistă (2014, 2015)
French Open: finalistă (2014)
Wimbledon: semifinalistă (2014)
US Open: optimi (2013)

Simona Halep a devenit profesoară de sport!

Anul trecut, Simona Halep a fost la Universitatea Ovidius din Constanta, acolo unde a primit o Diplomă de Excelenţă şi o medalie din partea Rectorului. Simona Halep a primit şi statutul de Cadru Didactic Asociat, iar din când în când va merge în vizită la Universitate pentru a superviza activităţile de acolo. Rectorul i-a propus Simonei si un job de profesoară full time, dar la finalul carierei din tenis.

"Sunt emoţionată, e un moment foarte frumos pentru mine. Mi-am dorit să fiu aici la facultate, să o termin şi să rămân aici pe viitor. Mă bucur să fiu alături de constănţeni, este ceva deosebit. O să pun aceste diplome şi medalii in vitrina mea cu trofee de suflet.

Nu ştiu ce îmi rezervă viaţa, dar îmi doresc să revin aici ca şi cadru didactic dupa ce renunt la tenis. Este una din dorinţele mele. dar nu ştim ce ne rezerva viaţa, mai am multe lucruri de realizat. Imi doresc să câştig un turneu de Mare Şlem, am fost aproape, dar mi-a scăpat printre degete aş putea spune", a declarat Simona Halep.


Campioanei constănţene îi plac foarte mult copiii, astfel că a fost extrem de încântată să-i devină naşă de botez micuţei Maria Ioana Halep, cu care se şi înrudeşte. Fetiţa este al doilea copil al finilor părinţilor sportivei, Costel şi Aura. Evenimentul s-a desfăşurat conform tradiţiilor aromâne, iar petrecerea a fost una extrem de reuşită. La botez, Simona a arătat că, pe lângă tenis, se pricepe foarte bine şi la dans.

image

Biografie realizată cu sprijinul ziuadeconstanţa.ro, click.ro, wikipedia.ro, tomanicolau.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite