Tragedie stupidă: avionul prăbuşit în Columbia a rămas fără kerosen! Ultimele cuvinte ale pilotului: „Coordonatele, senorita! Coordonatele de aterizare!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele discuţii dintre pilot şi controlorii de trafic duc la concluzia că dezastrul aviatic din Columbia a fost cauzat de o „pană” de combustibil.

71 de persoane, printre care 20 de jucători din lotul de 23 ai echipei braziliene Chapecoense, şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs la 30 de kilometri de Medellin. Suporterii echipei s-au strâns la arena din Chapeco pentru a-i comemora pe cei pierduţi, iar cei nouă jucători care nu au făcut deplasarea pentru meciul din Columbia au făcut un tur dureros de stadion, în aplauzele şi lacrimile celor prezenţi. De asemenea, pe arena lui Atletico Nacional, echipa care urma să joace împotriva lui Chapecoense în finala Cupei Sudamericane, stadionul s-a umplut la ora la care ar fi trebuit să aibe loc partida. Fanii au aprins lumânări, iar pe tabela de marcaj au rulat imagini cu fotbaliştii dispăruţi.

Pe lângă durerea provocată de această tragedie fără margini, în Brazilia şi-a făcut loc şi indignarea. Deşi orice concluzie finală a innestigaţiilor este aşteptată peste câteva luni, tot mai clar se despinde ideea că la baza dezastrului aviatic a stat o pană de comubstibil. În media columbiană au apărut ultimele discuţii dintre pilotul aeronavei şi controlorul de trafic din Medellin, iar omul de la manşa avionului cere insistent să fie lăsat să aterizeze pentru că nu mai are kersoen. Apelurile sunt tot mai disperate, însă de la turnul de control i se cere să mai aştepte şapte minute, pentru că urmează să aterizeze un alt avion cu probleme mecanice. “Cedare totală a sistemelor electrice, suntem fără combustibil”, anunţă pilotul, pentru ca ultimele lui cuvinte să fie “Coordonatele, senorita! Vreau coordonatele de aterizare!”.

În plus, o salvatoare care a stat de vorbă cu stewardesa supravieţuitoare a relatat că însoţitoarea de zbor i-a spus în timp ce era transportată pe targă: “Am rămas fără combustibil. Avionul a începtat pur şi simplu să mai răspundă”.

Minutele în plus petrecute în aer de aeronava companiei boliviene LaMia au fost fatale. Capacitatea rezervorului avionului îi permitea să acopere distanţa de 2.965 de kilometri, chiar mai puţin decât este între Santa Cruz, oraşul bolivian de plecare, şi aeroportul Medellin, locul de destinaţie.  Autorităţile columbiene au declarat că au recuperat ambele cutii negre ale avionului intacte, iar datele stocate îi vor ajuta pe investigatori să înţeleagă exact  ce s-a petrecut.

Portarului i s-a amputat un picior

Dintre cele 76 de persoane aflate la bordul avionului, doar şase au supravieţuit, printre care şi trei jucători ai echipei de fotbal Chapecoense. Aceştia sunt portarul Jackson Ragnar Follman (24  de ani), fundaşul stânga Alan Luciano Ruschel (27 de ani) şi fundaşul central Hermito Zampier Neto (31 de ani). În situaţia cea mai gravă se află portarul Fullman, căruia i s-a amputat un picior, însă starea lui este stabilă, au declarat surse medicale.  Cât despre Ruschel, logodnica lui a povestit în media braziliană că a fost pe punctul de a rata această călătorie, pentru că nu îşi găsea paşaportul, şi chiar i-ar fi spus că are un presentiment rău în legătură cu această deplasare.

A murit şi un fost internaţional

Printre cele 71 de persoane decedate în urma accidentului aviatic se află şi Mario Sergio (66 de ani). Acesta a jucat fotbal vreme de 18 ani, schimbând nu mai puţin de 14 echipe, 12 din Brazilia, una din Argentina şi una din Elveţia. Fostul mijlocaş a bifat şi opt selecţii în naţionala Braziliei, iar după ce s-a lăsat de fotbal a antrenat zece echipe diferite. În ultimii ani, a fost analist commentator pentru Fox Sport Brazilia, calitate în care îi însoţea în Columbia pe Chapecoense.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite