Tudor Chirilă condamnă alianţa dintre Liviu Dragnea şi Ionuţ Lupescu: „Mi se pare inadmisibil să accepţi susţinerea mafiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chirilă
Tudor Chirilă

Tudor Chirilă consideră că Ionuţ Lupescu a greşit atunci când acceptat sprijinul polticienilor ca Liviu Dragnea sau Gabriela Firea.

Ionuţ Lupescu ar fi trebut să se gândească mai bine înainte de a se înrola într-o campanie cu mafia, crede Tudor Chirilă, fiul fostului mare jurnalist sportiv Ioan Chirilă şi fratele antrenorului Ionuţ Chirilă.

Iată ce a scris solistul de la Vama pe Facebook cu o zi înaitnea alegerilor pentru şefia FRF:

"Nu aveam de gând să-mi dau cu părerea despre alegerile de la FRF dacă nu vedeam că exisă o mobilizare fără precedent a aparatului de partid şi de stat. Liviu Dragnea, părintele României captive, şi-a declarat susţinerea pe faţă pentru candidatul Ionuţ Lupescu, parafând încă o dată ceea ce ştim de mult: că fotbalul este un vehicul politic, sportul în general, şi că banii care circulă pe traseul partide-fotbal nu pot rămâne necontrolaţi.

Ionuţ Lupescu s-a bucurat şi de susţinerea Gabrielei Firea, primarul care nu face nimic pentru Bucureşti, dar care a simţit o nevoie stringentă de a nu abandona linia partidului care, iată, şi-a dat seama că aşa nu se mai poate, FRF-ul trebuie recuperat, sportul în general. S-a activat şi Mitică Dragomir care ne-a explicat mai pe înţelesul nostru că e o luptă între servicii (Burleanu) şi Dragnea (Lupescu). Apoi Ionuţ Lupescu a mai dat o tură pe la televizunile păpuşarilor unde păpuşile onorează comenzile de dejectare şi gata, campania a luat sfârşit.

Eu nu pot comenta calităţile manageriale ale lui Ionuţ Lupescu şi respect trecutul lui ca fotbalist pentru că este strâns legat de ultimele bucurii pe care le-am avut ca suporter. Dar scriu textul ăsta pentru că mi se pare inacceptabil să accepţi susţinerea mafiei într-un demers despre care spui că vrea să propună o schimbare radicală.

Am avut şansa să ascult următoarea poveste de la Francis Ford Copolla, regizorul imensei serii Naşul: ne-a povestit cum, în timpul filmărilor, John Gotti şi-a mutat biroul lângă platoul de filmare şi a vrut să-l cunoască pe Coppolla cu orice preţ. A trimis o sticlă de whiskey, a încercat să ajungă pe platou în repetare rânduri. Coppola, avertizat de Mario Puzzo, a făcut tot posibilul (şi a reuşit) să evite întâlnirea. L-am întrebat de ce. În definitiv, era doar o întâlnire. Tudor, mi-a spus, când dai mâna cu ei, când primeşti ceva de la ei, consideră că le aparţii.

Filosofia asta nu e departe de felul în care Dragnea şi ai lui, partidele politice din România, în general, sunt convinşi că banii din taxele românilor le aparţin. Ei nu administrează banii României, ei sunt proprietarii lor. Asta înseamnă pentru ei votul popular. Şi de aia au nevoie de fotbal. Pentru că fotbalul este un creator excepţional de solidaritate socială. Iar ei, politicienii, vor să se identifice cu această uriaşă posibilă maşină de voturi. Implicarea lor în fotbal nu are legătură cu dragostea pentru sport, pentru că altfel am fi avut zeci şi sute de pepiniere finanţate de consiliile judeţene începând cu anii nouăzeci. Pentru ei fotbalul nu e o formă de incluziune socială a copiilor din zonele sărace ale ţării. Nu este nimic altceva decât o sursă de bani negri şi o maşină de voturi.

Ionuţ Lupescu ar fi trebuit să se gândească mai bine înainte de a se înrola într-o campanie cu mafia. Pentru că demersul lui stă sub semnul întrebării în condiţiile parteneriatului pe care l-a acceptat. EL vorbeşte despre construcţie şi schimbare, dar e sprijinit de oameni care dărâmă. Şi argumentul profesionalizării lui la UEFA pentru mine nu prea stă în picioare. Scandalurile de corupţie ale UEFA şi FIFA sunt notorii. Aceste organisme pot da lecţii în materie de coruptibilitate astfel că pentru mine, din păcate, ele nu sunt o carte de vizită.

Ce am scris mai sus nu trebuie interpretat în cheia susţinerii lui Burleanu. L-am întâlnit o singură dată şi am schimbat câteva idei care s-au ciocnit. Ştiu doar că fotbalul românesc e un sistem putred care probabil e destul de complicat de reformat, mai ales într-o ţară fără cultură antrepenorială şi unde numai afacerile cu statul sunt norma, emblema succesului de business.

Problema FRF e una fără soluţie. Sau a lacului în puţ. Pentru că oricât de rău ar fi condus federaţia Burleanu, (deşi sunt multe voci care spun că a întreprins schimbări bune) susţinătorii lui Lupescu (oricât de bine intenţionat ar fi) îmi dau fiori pe şira spinării şi sentimentul nefast al întoarcerii la anii nouăzeci.

Oricum nu prea contează ce credem noi, cei de pe margine, pentru că nu participăm în vreun fel la votul FRF. Doar că la fiecare patru ani noi suntem cei care pierdem. Şi vom pierde mereu, atâta timp cât mafia va controla sportul. De oricare culoare politică ar fi ea."

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite