Turneele WTA care ar trebui să aibă loc în China în 2022 au fost suspendate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peng Shuai
Peng Shuai

WTA a anunţat că suspendă toate turneele din China, pe fondul îngrijorărilor legate de jucătoarea Peng Shuai, care l-a acuzat de agresiune sexuală pe un fost vicepremier.

„Nu văd cum le pot cere sportivelor noastre să concureze acolo”, a spus şeful WTA, Steve Simon, care are îndoieli că jucătoarea asiatică ar fi liberă, în siguranţă şi lăsată să spun orice fără să fie cenzurată. Simon a spus că este „foarte îngrijorat” de riscurile cu care jucătorii şi angajaţii s-ar putea confrunta dacă ar avea loc turnee în China în 2022. „Conducerea statului nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil”, a adăugat el pentru BBC.

Sportiva a dispărut din vizorul publicul timp de aproape trei sătpămâni, după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier. Zhang Gaoli de agresiune sexuală. Nici Zhang şi nici guvernul nu au comentat acuzaţiile lui Peng. După dispariţie, proopaganda chineză s-a străduit să demonstreze că Peng e acasă şi se simte bine, însă WTA a cerut în mod repetat o anchetă completă în cazul sportivei.

Ulterior, ea a a reapărut în public şi a avut o convorbire video cu Thomas Bach, preşedintele Consiliului Olimpic Internaţional, în care a spus că e „bine şi în siguranţă”. Cu toate acestea, WTA a spus că imaginile sunt o „dovadă insuficientă” a siguranţei lui Peng.

„Dacă oamenii puternici pot înăbuşi vocile femeilor şi pot arunca sub covor acuzaţiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA - egalitatea femeilor - ar suferi un regres imens. Nu pot lăsa să se întâmple asta WTA şi jucătoarelor sale,” a mai declarat şeful WTA, Steve Simon.

Anunţul WTA vine în contextul în care grupurile mondiale pentru drepturile omului, dar nu numai, au cerut boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie, din cauza situaţiei drepturilor omului din China. De asemenea, WTA a ameninţat că va retrage turneele din China din cauza acestei probleme, aminteşte Mediafax.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite