Turul României poate trezi dragostea românilor pentru sport: Interviu cu Alex Ciocan, preşedintele federaţiei de ciclism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciclism

Ciclismul e un sport aparte. Nu cere suporterilor să meargă într-un anume loc pentru a se bucura de el. Dimpotrivă: cicliştii pedalează în mijlocul fanilor.

Cum s-a întâmplat şi la Turul României, competiţie care a ajuns la ediţia cu numărul 54 şi care anul acesta a început, la Timişoara, pe 31 august, şi a trecut prin Deva, Sibiu, Braşov şi Ploieşti înainte de a ajunge la Bucureşti, unde s-a terminat, în 5 septembrie, cu o etapă tip circuit pe Bulevardul Kiseleff.  

A vorbit despre acest eveniment Alex Ciocan (foto, jos), omul care a parcurs cu pasiune, dedicare şi răbdare tot drumul din şaua bicicletei până la scaunul de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism. Fără scurtături sau ocolişuri. Motivat, după cum a precizat în scrisoarea de intenţie cu care şi-a depus candidatura la această poziţie, să contribuie la dezvoltarea ciclismului românesc, astfel încât „mii de copii să-l practice, în viitorul apropiat, iar sportivii profesionişti să ne uimească prin performanţele lor”. 

Ai fost ciclist de performanţă şi antrenor, eşti organizator de evenimente cicliste, comentezi ciclism la Eurosport şi coordonezi un business cu biciclete. Ce te-a motivat să-ţi asumi rolul de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism?

Alex Ciocan: Este o întrebare uşoară cu un răspuns foarte greu. Toată viaţa mea este legată de ciclism. Am simţit de pe bicicletă sărăcia din acest sport în perioada anilor 2000, când se făcea tranziţia de la un sistem susţinut de stat 100%, la un sistem în care trebuia să te descurci mai mult singur. Şi nu ne descurcam. Îmi doresc să nu mai văd copii talentaţi şi muncitori, dar fără şanse. Îmi doresc ca Federaţia să se dea peste cap şi să susţină tinerii sportivi cât se poate de mult. Să promoveze acest sport prin orice mijloace şi să lupte pentru a ajunge una dintre primele fedaraţii sportive naţionale. Potenţial există. Şi material, copii talentaţi, şi financiar, oameni pasionaţi, aşa că noi ar trebui încet-încet doar să împletim, să modelăm şi să dăm un azimut acestor lucruri. 

Ciocan

Anul acesta, după mult timp, România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice de doi sportivi - Edi Grosu la Şosea şi Vlad Dascălu la MTB. Totuşi, nu vedem români în mari tururi precum Turul Franţei, Italiei sau Spaniei. Care sunt cele mai mari provocări din ciclismul românesc la ora actuală?

Cu o floare nu se face primăvară, însă noi avem deja 2-3 flori şi foarte mulţi boboci care abia aşteaptă să înflorească (sportivi tineri şi extrem de talentaţi şi pasionaţi). Edi Grosu şi Serghei Ţvetkov au participat în Turul Italiei. Vlad Dascălu este Campion Mondial, Campion Europen şi câştigător al Cupei Mondiale. Ciclismul traversează o prioadă bună, foarte bună. Cred că cea mai mare provocare o reprezintă continuitatea de care ai nevoie în sportul de performanţă. Continuitate în: seriozitate, investiţii, perseveranţă, nebunie.

Prima ediţe a Turului României a avut loc în 1934. Dar competiţia nu a fost organizată an de an. În 2018 au fost reluată, după o pauză de cinci ani. Care e planul cu această competiţie? 

Ambiţia mea este ca Turul României să fie văzut ca un eveniment sportiv naţional, să aibă 8 zile de cursă, să aducă la start echipe de Turul Franţei, Italiei sau Spaniei şi să avem cel puţin 3 echipe din România la start. Aceasta înseamnă să avem echipe româneşti continentale sau procontinentale: un vis, însă un vis realizabil. Mulţi oameni se pot implica şi mulţi oameni pun deja suflet, însă trebuie să o facem toţi o dată şi toţi în acelaşi sens. Federaţia Română de Ciclism are un partener puternic pentru Turul României, un partener pe care se poate baza. Aşa că dacă ne vom face treaba serios şi cu simţ de răspundere, rezultatele nu vor aştepta prea mult să apară.

Ciocan

La Turul României se organizează şi competiţii pentru amatori - o cursă pentru adulţi pe căţărarea de la Păltiniş şi trei competiţii pentru copii, la Timişoara, Deva şi Bucureşti. Cum plănuieşte Federaţia de Ciclism să încurajeze copiii şi tinerii să facă ciclism la nivel de performanţă?

Deja există mai multe „şcoli” de ciclism în ţară. Atunci când eşti sportiv legitimat, ai avantajul de a fi urmărit în competiţii şi de a fi selecţionat, dacă eşti valoros, la diferitele acţiuni ale lotului naţional. Performanţa înseamnă muncă şi renunţarea la multe plăceri mici ale vieţii, însă consider că merită. Ciclismul îţi poate aduce bucurii nebănuite şi te ajută să te dezvolţi ca persoană. Este un sport pe care-l practici în aer liber, prin care vezi foarte multe locuri greu accesibile cu maşina sau pe jos, un sport care creează prietenii pe viaţă şi te învaţă munca în echipă. 

Ciocan
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite