TVR History Channel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştim toţi cât de adâncă este criza financiară a postului public de televiziune, ce datorii imense o scufundă şi care sunt costurile unor programe de calitate. Însă difuzarea, imediat după meciul de deschidere a Campionatului Mondial din Brazilia, a unui reportaj-documentar "de culise" de la CM 1994 este de o inadecvare supremă.

Când tot poporul microbist, care după cifrele de audienţă este imens, căuta să audă comentarii la cald despre ce se petrecuse în meciul de deschidere a CM 2014 la TVR apare domnul Ionel Stoica. Nu mai reţin ce a spus dar imediat pe ecran apar Hagi, Ilie Dumitrescu, Dorinel Munteanu, Bogdan Stelea şi restul lotului de aur din 1994 într-un car alegoric plimbat printr-un parc de distracţii. Pe ecran, cu accente de muzică dramatică - stil 1970 - apare scris "România este prima delegaţie primită la Disneyland". Mă frec la ochi, mai stau puţin, însă Ionel Stoica e de neoprit. De data asta în postură de reporter care îi ia lui Gică Hagi câteva declaraţii "la cald" cu 20 de ani în urmă.

Sigur că nostalgia e stimulată instant, golurile lui Răducioiu sau Hagi rămân minunate şi după două decenii, dar inadecvarea este parcă mai copleşitoare decât orice minune au înfăptuit tricolorii în SUA. Care să fie motivul programării acestui reportaj imediat după primul meci din Brazilia? Ce să-i fi făcut pe şefii TVR să creadă că în locul golurilor din 2014 sau a unei introduceri în atmosfera mondialului brazilian poporul telespectator preferă introducerea în atmosfera modialului din SUA? Sau, dacă tot era o lecţie de istorie a fotbalului românesc de ce nu vedeam ultimul mondial cu participarea României, cel din Franţa, ceva mai recent dar măcar ultimul. Logica TVR are căile ei neînţelese de noi, microbiştii obişnuiţi. TVR History a continuat aşa, şi probabil va continua să meargă într-o logică internă de neoprit şi fără criterii până la falimentul total.

Uneori eforturile de a merge în pas cu lumea, cum este efortul de a difuza un Campionat Mondial când resursele nu sunt suficiente, pot fi ruinate de delalii. Această "reprogramare" a unui reportaj de acum două decenii a picat ca nuca-n perete pe ecranele HD, 3D şi 4K din 2014.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite