Un mare regizor român despre Halep: „Povestea cu premiile din cinema pare la fel de serioasă ca titlurile Simonei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep
Simona Halep

Simona Halep este unul dintre brandurile României în acest moment, iar popularitatea constănţencei de 25 de ani a depăşit cu mult graniţele sportului.

"Sieranevada", cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Cristi Puiu, îi are în distribuţie pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu şi Bogdan Dumitrache.

Filmul va rula în cinematografele româneşti din 9 septembrie. Acţiunea din film are loc la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei franceze Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani.

Acesta din urmă vrea să îşi petreacă ziua de sâmbătă cu tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Parastasul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Într-un interviu acordat AGERPRES, regizorul a făcut o comparaţie interesantă între premiile obţinute de cinematografia românească şi rezultatele Simonei Halep.

Cristi Puiu

"Mi s-a mai întâmplat chestia asta cu propunerea la Oscar o dată, iar oamenii nu mi-au pus atâtea întrebări ca acum. Era la începutul istoriei acestui Nou Val. «Moartea domnului Lăzărescu» a fost propunerea României la Oscar. Această propunere a trecut nu neobservată, dar acum se face atâta caz de chestia asta. Dar de ce se face atâta caz? Pentru că încet, încet mai multe filme româneşti au luat premii internaţionale şi, dintr-odată, în conştiinţa noastră, a tuturor, povestea asta cu premiile internaţionale apare ca fiind cel puţin la fel de serioasă ca povestea titlurilor pe care le ia, le-a luat şi le-ar putea câştiga Simona Halep. Adică devine o chestie din asta «Domne', e serios totuşi, pentru că durează de ceva vreme, deci nu a fost doar aşa un accident, iată că toţi vorbesc foarte frumos despre filmele româneşti în străinătate». Dar povestea asta cu promovarea înseamnă bani şi banii ăştia noi trebuie să-i căutăm, să-i găsim. Nu ştiu dacă statul trebuie să facă ceva, dar ar fi nemaipomenit dacă statul ne-ar ajuta, adică dacă ar ajuta. Şi nu pe noi. Până la urmă e vorba despre nişte contracte, pe care urmează să le semnezi, dacă ai banii, cu o casă de PR din Statele Unite, o firmă din asta specializată în astfel de lucruri. Şi-atunci, cu puţin noroc şi cu mulţi bani, vei ajunge să fii nominalizat între alea cinci filme (dintre care este ales câştigătorul). Dar ce să spun, e pentru a doua oară pentru mine când mi se întâmplă asta. Cei care au votat, criticii care s-au aflat în comisia aia (de la CNC)... Am primit selecţia asta ca pe un compliment şi am primit-o cu bucurie. Pentru mine a însemnat că lor le-a plăcut. Punct. De aici încolo, doar am putea specula", a spus Puiu.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite