Un meci de fotbal, elementul decisiv în propagarea coronavirusului în Italia. Declaraţiile primarului din Bergamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atalanta, una dintre echipele de fotbal afectate de coronavirus FOTO Arhivă personală/Facebook
Atalanta, una dintre echipele de fotbal afectate de coronavirus FOTO Arhivă personală/Facebook

Italia se află în Top3 al celor mai afectate ţări de către coronavirus şi, potrivit spuselor primarului din Bergamo, la propagarea acestei situaţii ar fi contribuit chiar un meci de fotbal.

Gruparea italiană Atalanta şi formaţia spaniolă Valencia s-au înfruntat, la jumătatea lunii februarie, în Champions League. Ce nu ştiau cele două echipe este că nu disputau doar miza optimilor de finală din cea mai importantă competiţie de fotbal intercluburi, ci reprezentau un mediu propice pentru răspândirea coronavirusului. Cel puţin aşa spune primarul din Bergamo, Giorgio Gori, citat de AFP.

Un meci de Champions League, „oaza” de coronavirus

„În cursul acelei seri (n.r. 19 februarie), 40.000 de locuitori din Bergamo s-au deplasat la Milano, pentru a urmări meciul şi s-au regrupat pe stadion. Mulţi dintre ei l-au urmărit acasă, în familie, în grup, în bar (n.r. mărind astfel ocaziile de contaminare).
(...) Este clar că seara respectivă a fost o ocazie de răspândire puternică a virusului, însă nu cred că acela a fost cu adevărat punctul de plecare pentru tot.

(...) În opinia mea, scânteia a fost ceea ce s-a întâmplat la spitalul Fenaroli, din Alzano (n.r. o localitate de la marginea oraşului Bergamo). 
(...) Nu se ştie exact când, dar într-o zi, un pacient trebuie să fi ajuns cu o pneumonie legată de coronavirus, care nu a fost identificat ca atare. Şi acest pacient a rămas în contact cu alţi pacienţi, care apoi au infectat medici şi asistente.
(...) Multe persoane vârstnice au decedat la casele lor, asupra acestora nu s-a făcut niciun test, nici înaintea decesului, nici după (n.r. astfel, bilanţul din Bergamo se presupune că este şi mai grav, decât cel oficial)”, punctează primarul din Bergamo.

Aproape 7.000 de morţi în Italia, în plină pandemie de coronavirus

Revenind la planul sportiv, Atalanta s-a calificat în sferturile de finală ale Champions League, chiar la prima participare din istoria sa. Apoi, clubul din Bergamo a anunţat că portarul său, Marco Sportiello, a fost testat pozitiv la coronavirus, acesta fiind titular la Valencia, în returul dintre cele două echipe.  

În prezent, Bergamo este unul dintre cele mai afectate oraşe din Lombardia, regiune care „a clacat” în lupta cu coronavirus, fiind puternic afectată de această pandemie. La ora scrierii acestui articol, cifrele oficiale ilustrează în Italia 69.176 de persoane diagnosticate cu coronavirus, dintre care 6.820 au murit, 8.326 s-au vindecat, 54.030 sunt încă afectaţi de acest virus, iar 3.393 se află în stare gravă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite