Un român lucrează pentru Federaţia Engleză de Fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a clubului Arsenal Londra, el a ajuns să lucreze pentru Federaţia Engleză de Fotbal.Nu se poate lăuda că a jucat la echipe de top. A făcut junioratul la Dinamo, a trecut apoi la Steaua, pentru

a clubului Arsenal Londra, el a ajuns să lucreze pentru Federaţia Engleză de Fotbal.
Nu se poate lăuda că a jucat la echipe de top. A făcut junioratul la Dinamo, a trecut apoi la Steaua, pentru ca, în cele din urmă, să plece din ţară. Era în 1992, când s-a înscris la un curs de management în Anglia. Însă, de la universitate, Mario Marinică a ajuns pe banca tehnică a echipei U-15 de la Arsenal, cu care a câştigat campionatul, Cupa Angliei şi Cupa Ligii. Este, probabil, singurul antrenor român care antrenează în Anglia. "La universitate se juca fotbal şi m-am dus şi eu, mai mult ca să să mă destind. Apoi un coleg a zis că sunt prea bun pentru nivelul acela şi mi-a sugerat să vin cu el la un club semiprofesionist. Aşa am ajuns să joc la Barking FC, din estul Londrei. Încet-încet, am trecut pe banca tehnică. Am reuşit să-i impresionez, aşa că m-au trimis să fac şcoala profesionistă de antrenori pe banii lor", povesteşte Mario Marinică despre începuturile sale de tehnician. În cele din urmă, a ajuns la Arsenal. "Am fost la Arsenal în perioada 1999-2000. Am câştigat 49 de meciuri şi am făcut un egal fără să fiu învins. Am câştigat campionatul, Cupa Angliei şi Cupa Ligii cu fetele de la U-15", a mai spus Marinică, care a avut de-a face şi cu fotbalul din România, dar a rămas dezamăgit de comportamentul conducătorilor. "În vara lui 2001, antrenorul Mihai Marian a preluat echipa Rocar şi mi-a propus să vin să-l ajut ca secund, dar formaţia s-a desfiinţat. Apoi, am fost la Piteşti, unde am lucrat cu Ion Moldovan. Însă cei din conducere nu au avut timp să discute partea financiară cu mine, aşa că am plecat fără să primesc vreun ban", povesteşte tehnicianul. Ultima experienţă românească a fost în Divizia B, la Fieni, dar meciul pierdut cu Electromagnetica l-a făcut să se întoarcă în Anglia. "La meciul cu Electromagnetica, jucătorii n-au vrut să intre pe teren pentru că nu îşi primiseră banii. La pauză era 0-0, dar în partea a doua am marcat două goluri valabile, care au fost anulate. S-a dat un penalti uşor împotriva noastră şi, în cele din urmă, am pierdut cu 3-0. După acest meci, mi-am dat demisia şi m-am întors în Anglia. Mi-am reintrat mai mult în rol ca antrenor-educator (profesor) lucrând pentru Federaţia Engleză în zona Londra şi Middle Essex", mai spune Marinică.

Nu te poţi baza pe români
Mario Marinică a povestit şi despre imaginea fotbaliştilor români în Anglia. "Jucători foarte tehnici, dar nu te poţi baza pe ei. Au fost experimente nefericite cu Ilie Dumitrescu, Răducioiu, Iovan, Ganea, Mutu. Ei nu sunt obişnuiţi să joace la intensitatea campionatului englez. În schimb, Dan Petrescu a fost excepţional. Foarte mulţi jucători români ar face faţă în Anglia, problema este dacă se pot adapta", a spus Marinică. El a recunoscut faptul că Steaua, Rapid şi Dinamo se bucură de o reputaţie bună în Albion. Însă echipa naţională a României este cea mai apreciată de englezi, mai ales că aceştia nu au mai reuşit să ne bată de la Campionatul Mondial din 1970. De altfel, Mario Marinică crede că "Bursucul" este tehnicianul care are cele mai mari şanse să antreneze în Anglia. "El a jucat aici şi cunoaşte perfect sistemul. A avut rezultate rezonabile. Stăpâneşte limba engleză, cunoaşte mentalitatea publicului şi ce trebuie cerut jucătorilor", a spus tehnicianul.

În Anglia nu există atâtea scandaluri
Deşi lucrează în fotbalul englez de aproximativ 14 ani, Mario Marinică spune că aici nu sunt atâtea scandaluri ca în România. "Până acum nu am auzit de o acuză de incorectitudine deliberată. Aici sunt reguli, există o etică, există organisme care veghează la corectitudinea fotbalului de la amatori până la cel mai înalt nivel. Există trei corpuri de control. Unul independent, unul al federaţiei şi unul al ligii în care activează echipa", a explicat antrenorul. În opinia sa, marea problemă a fotbalului românesc o constituie, în primul rând, persoanele din conducerile cluburilor care influenţează direct sau prin intermediari arbitrii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite