Sport

articolul anterior articolul urmator

Un secret foarte bine păzit din trecutul lui Gigi Becali. Cum a ajuns să lucreze ca fochist pe vremea lui Ceauşescu

2
28 Mar 2017 05:01:19
Autor: Adrian Epure
Gigi Becali
Gigi Becali

Patronul Stelei, Gigi Becali, s-a născut la Zagna, în judeţul Brăila, la 25 iunie 1958. Localitatea nu mai există astăzi, ea fiind creată special de comunişti pentru deportaţii din Bărăgan.

Familia Becali a fost prigonită întrucât tatăl şi unchii lui Gigi erau acuzaţi că ar fi fost simpatizanţi ai Mişcării Legionare. Actualul finanţator al roş-albaştrilor a copilărit însă în Pipera, acolo unde tatăl său, Tase, avea sute de oi. 

„În tinereţe, toţi băieţii îl ştiam de Geli din Pipera", a povestit celebrul interpret aromân, Gicu Coadă, despre cel care avea să marcheze o parte importantă din istoria Stelei. Gigi Becali a intrat în anturajul fotbaliştilor în anii '80, când îi aproviziona pe cei de la Steaua şi echipa naţională cu carne şi lactate de calitate. „Pe vremea lui Ceauşescu venea şi ne vindea brânză şi iaurt. Era ca şi acum, un personaj extravagant şi cu bani. Îi plăcea să fie mereu în prim-plan", şi-a amintit peste ani Gabi Balint. 

Tot în aceeaşi perioadă s-a împrietenit şi cu Gică Hagi. Pentru a nu avea probleme cu legile care pedepseau „parazitismul", tânărul Gigi Becali s-a angajat la Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice din Băneasa. Mai întâi a fost încadrat ca lăcătuş-mecanic, după care a fost mutat în secţia de ionizare a apei, ca...fochist pentru cazane de apă fierbinte. „Aşa e, am lucrat doi ani la ionizarea apei. Aveam carte de muncă, actele în regulă, tot, dar nu treceam prea des pe acolo. Când s-au prins comuniştii că doar semnez condica, m-au dat afară. Dar asta cu fochistul… nu ţin minte să fi fost încadrat la aşa ceva”, a recunoscut Becali, cu jumătate de gură, într-un interviu acordat cotidianului Libertatea. Cert e că Revoluţia din 1989 l-a prins lucrând în ture la paza unor vane şi robineţi de la subsolul clădirii. În primele luni ale lui 1990, a abandonat munca şi s-a lansat în afaceri. Cu cei 200.000 de dolari primiţi ca moştenire şi cu alţi 100.000 de dolari împrumutaţi de la Hagi a început să importe TIR-uri întregi de blugi, ţigări şi săpunuri. 

Citeşte neapărat şi: 

Poveşti din intimitatea Nadiei: „Era şi cu Nicu Ceauşescu, şi cu Ştefan Bănică Jr. O suna Nicu şi-i spunea: «Hai!» Gărzile lui de corp l-au umplut de sânge pe Bănică!“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
28.03.2017, 09:23:16

Cum sa lucreze prostalanul asta ca lacatus sau fochist daca el era muncitor necalificat.Pe vremea aia exista legea 1/1970 care nu iti permitea sa angajezi pe un prostanac daca nu avea pregatirea necesara.Voi chiar asa naivi sunteti???Probabil ca paznic sa pazeasca apa ionizata sau sa nu intre oile prin curtea intreprinderii.Si apoi cum aproviziona pe fotbalisti cu care si branza de calitate???Taia miei si oi pe camp,spala carnea in vreo balta si o ducea fotbalistilor???Voi ziaristii sunteti chiar asa de amatori????

+1 (3 voturi)
Samadau Lica
28.03.2017, 11:22:28

«Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor». (Umberto Eco)

+1 (1 vot)
Modifică Setările