Sport

articolul anterior articolul urmator

Vaccinul anti-COVID, privit cu neîncredere: Doi antrenori români refuză, public, să se imunizeze

24
28 Feb 2021 03:15:15
Autor: Amir Kiarash
Marius Croitoru, antrenor FC Botoşani
Marius Croitoru, antrenor FC Botoşani

În Uniunea Europeană, sunt administrate deja trei seruri, de la Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Şi, aproape sigur, pe viitor vor fi autorizate şi vaccinurile Sinopharm (China), Sputnik V (Rusia) şi Johnson&Johnson (SUA).

Până spre finalul anului trecut, omenirea a aşteptat cu sufletul la gură apariţia primelor vaccinuri anti-COVID. Acum, ele se înmulţesc pe zi ce trece. 
 
Doar că nu toată lumea e încântată de apariţia acestor doze, în timp record. De pildă, Vasile Astarastoae, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, declara, de curând, pentru ziare.com: „Lumea trebuie să ştie. Toate vaccinurile care s-au pus pe piaţă sunt cu aprobare condiţionată şi sunt trecute la FDA şi EMA în faza trei. Adică, persoanele vaccinate trebuie să fie monitorizate timp de trei ani, dar nu te duci şi te uiţi la el şi spui: arată bine. Monitorizat înseamnă investigaţii, testarea anticorpilor, etc. Şi, binînţeles, efectele secundare pe termen mediu. Nu mă voi vaccina. Eu nu dau sfaturi. Singurul lucru pentru care m-am bătut e să se respecte autonomia pacientului şi să fie cu consimţământ şi informat, nu obligatoriu“.
 
Şi având în vedere că efectele vaccinurilor anti-COVID pe termen lung sunt necunoscute, pentru simplul motiv că sunt pe piaţă de doar câteva luni, mulţi oameni au rezerve, în acest moment, în privinţa imunizării. Potrivit gsp.ro, în această categorie intră şi doi tehnicieni din Liga I. Vorbim despre Marius Croitoru (40 de ani), care pregăteşte FC Botoşani, dar şi despre Leo Grozavu (53 de ani), aflat pe banca celor de la Sepsi.
 
Ce au spus cei doi antrenori?
 
*Marius Croitoru: Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte vaccinarea. Fiecare e liber să aleagă ce vrea să facă cu viaţa lui. N-am să mă opun dacă sunt jucători care vor să se vaccineze. N-am puterea de a le impune să facă ceva sau să nu facă. Dacă vom fi condiţionaţi, atunci e altceva. Dar, atât timp cât alegerea ne aparţine, nu pot să-i oblig să facă un lucru. Personal, nu, nu mă voi vaccina.
 
*Leo Grozavu: În momentul de faţă, nu ştiu ce să fac. Vom vedea ce se întâmplă în fotbal, dacă vom fi obligaţi, n-avem de ales. Dar, dacă e o chesitune benevolă, voi vedea, mai aştept. Sunt circumspect pentru că văd că sunt nişte reacţii adverse. Încercăm cu alte metode să fim rezistenţi în faţa acestui virus. Am făcut vaccinul antigripal şi n-am avut nicio problemă. Însă e diferit, acela era testat, ştiam că nu-s probleme. Însă nu mi-e teamă să o fac, n-am niciun fel de problemă dacă devine obligatoriu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

OmTacut2 มวยโบราณ
28.02.2021, 06:07:33

Doi tam.piti care li se acorda atenție.

+5 (17 voturi)
Davide Isa
28.02.2021, 08:31:30

Comentariu de "intelijent" get-beget...

-12 (22 voturi)
Davide Isa
28.02.2021, 08:33:19

gentia norvegiana a medicamentelor -Norwegian Medicines Agency (NOMA)- a investigat 13 din 23 de decese până în prezent și a concluzionat că reacțiile adverse frecvente ale vaccinurilor cu ARNm, precum febra, greața și diareea, AU CONTRIBUIT la decese. Medicii din Norvegia au fost sfătuiți să evalueze pacienții fragili și grav bolnavi sau în fază terminală, pentru a determina dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile posibilelor reacții adverse, după ce rapoartele au indicat că efectele secundare ale vaccinului ar fi putut duce la deteriorarea și decesul unor pacienți. https://www.bmj.com/content/372/bmj.n167?int_source=trendmd&int_medium=cpc&int_campaign=usage-042019 https://www.bmj.com/content/372/bmj.n149

-10 (20 voturi)
Davide Isa
28.02.2021, 08:34:00

Erata: Agentia

-6 (8 voturi)
Davide Isa
28.02.2021, 08:35:19

Există o grabă de a explica tot ceea ce se întâmplă într-un mod care nu pune la îndoială paradigma virală, nu pune la îndoială semnificația rezultatelor testelor și care promovează utilizarea unor vaccinuri netestate suficient, ale căror victime sunt bătrânii și cei imunodeficitari. Ori, avand in vedere cele de mai sus, graba si promovarea agresiva a vaccinarii in masa asa-zis "voluntara" sunt inacceptabile, in conditiile in care finalizarea procesului de vaccinare este de durata, iar pana atunci este foarte posibil ca epidemia sa fi disparut deja, majoritatea populatiei fiind imunizata natural.

-8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările