Variantă surprinzătoare pentru disputarea US Openului: turneul ar putea fi mutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
US Open

US Open 2020 ar trebui să înceapă la data de 24 august, iar presa internaţională anunţă probabilitatea ca întrecerea să fie mutată de la New York, în California.

Ultimul turneu de Mare Şlem al calendarului competiţional de tenis ar putea fi mutat la Indian Wells, în complexul folosit an de an de competiţia patronată de miliardarul Larry Ellison, susţine „Marca“, dar şi presa americană.

În aceste zile, New York-ul se află în topul metropolelor americane cele mai afectate de noul coronavirus. Iar complexul „Billie Jean King“, gazdă tradiţională a US Openului, a fost transformat în spital temporar cu 450 de paturi pentru pacienţii cu coronavirus, aici fiind hrăniţi şi în jur de 2.500 de oameni zilnic. În aceste condiţii, USTA caută variante de rezervă pentru organizarea celei mai importante competiţii din portofoliu.

Turneul de Mare Şlem ar putea fi organizat în condiţii bune pe cele 29 de terenuri ale complexului din California. În luna martie, turneul de la Indian Wells a fost prima competiţie de calibru amânată din cauza epidemiei de coronavirus, la momentul respectiv înregistrându-se un singur caz de îmbolnăvire în regiune.

Organizatorii insistă însă că este puţin probabil ca US Open să se joace fără spectatori.

Indian Wells este considerat al 5-lea Grand Slam al tenisului

Larry Ellison şi organizatorii turneului californian au încercat ani la rând să obţină acceptul pentru ca Indian Wells să devină al cincilea turneu de Mare Şlem din tenis. Complexul dispune de a doua cea mai mare arenă permanentă de tenis din lume (16.100 locuri, după Arthur Ashe Stadium, de la New York), dar şi de condiţii stelare, apreciate unanim de jucători, jucătoare, antrenori şi arbitri. Neoficial, Indian Wells chiar este numit „Al cincilea Grand Slam al tenisului“.

Având însă în vedere faptul că şi alte oraşe au cerut să obţină statutul de Grand Slam pentru turneele lor (Madrid, Miami), tenisul a decis să păstreze tradiţia în ceea ce priveşte Grand Slam-urile. Astfel, Indian Wells are statut de turneu Masters 1000 la masculin şi turneu Premier Mandatory la feminin, cele două competiţii fiind organizate în paralel.

O mutare a US Open-ului în California, fie şi pentru o singură ediţie, ar fi un vis materializat pentru Larry Ellison, un apropiat al lui Rafael Nadal, dar şi al lui Roger Federer.

Trei mari ere la US Open

Cel mai important turneu american de tenis şi-a schimbat gazda de mai multe ori de-a lungul anilor, dar şi suprafaţa de joc.

Între 1881 şi 1914, Campionatul Naţional al Statelor Unite s-a jucat la New Port Casino (Rhode Island), pe iarbă, în sistem „challenger la titlu“ (campionul ediţiei precedente juca direct finala).

În 1915, cel mai important turneu american s-a mutat la West Side Tennis Club din Forest Hills, Queens, la New York. Până în 1975, turneul a continuat să se dispute pe iarbă, apoi s-a trecut pe zgură.

Începâd cu 1978, la zece ani de la începutul „Erei Open“, turneul s-a mutat la Flushing Meadows, la USTA National Tennis Center, dar a schimbat şi suprafaţa - la actualul DecoTurf (teren hard).

Indian Wells ar putea deveni a patra gazdă a US Open-ului. Suprafaţa de joc este hard, dar Plexipave, în loc de DecoTurf.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite