Vedetele care văd Mondialul cu telecomanda în mână: Cum arată echipa ideală a jucătorilor care au fost lăsaţi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la turneul final vor lipsi nişte nume uriaşe ale fotbalului fie pentru că naţionalele lor nu s-au calificat, fie pentru că au fost lăsate în afara loturilor de 23.

Atunci când la o competiţie, aşa cum e Mondialul din 2018, participă 736 de jucători, te-ai aştepta ca la cea mai mare sărbătoare a fotbalului să fie prezente toate vedetele acestui sport.

Nu e însă cazul şi nu doar acum în Rusia vor absenta nume grele. La fiecare ediţie a unui Mondial, se poate alcătui, cu câteva zile înainte de startul evenimentului, un întreg lot, cu titulri şi cu rezerve, alcătuit din vedetele care au rămas acasă. 

Selecţioneri cu dureri de cap

În primul „11“ al vedetelor care n-au făcut deplasarea în Rusia alături de echipele lor, cei mai mulţi fotbalişti, câte doi, sunt din Spania, Anglia, Brazilia şi Franţa. E, oarecum, firesc, fiindcă, având o bază de selecţie uriaşă, selecţionerii acestor naţionale au avut dureri de cap mari, înainte de a trimite lotul final de 23 la FIFA. Şi, inevitabil, au fost nevoiţi să renunţe la jucători pe care mulţi i-ar fi văzut în echipă.

Portar

*Joe Hart (Anglia) - A avut un 2018 de coşmar la West Ham, cu doar opt apariţii în toate competiţiile. Aşa că selecţionerul Angliei, Gareth Southgate, n-a avut altă soluţie decât excluderea sa din lotul final.

Fundaşi

*Marcos Alonso (Spania) - A fost printre jucători mai buni ai lui Chelsea la capătul unui sezon mediocru. Pe lângă faptul că şi-a făcut treaba în apărarea londonezilor, a marcat şi şapte goluri în Premier League, cele mai multe pentru un fundaş în sezonul recent încheiat. A plătit însă, probabil, pentru lipsa de experienţă la nivelul naţionalei, el având o singură selecţie, bifată în martie 2018.

*David Luiz (Brazilia) - Cu peste 50 de selecţii pentru naţionala cariocas, a ratat prezenţa în Rusia, după ce a lipsit de la Chelsea în ultimele trei luni ale sezonului din cauza unei accidentări. Şi nu e pentru prima dată când nu prinde lotul înaintea unui turneu major, fiind lăsat acasă şi pentru Copa America 2016.

*Aymeric Laporte (Franţa) - A fost suficient de bun, astfel încât Manchester City să-l ia în iarnă de la Athletic Bilbao pentru 75 de milioane de dolari, însă n-a fost suficient de bun pentru a prinde lotul „cocoşilor“. Ce-i drept, rămânerea sa acasă a fost o decizie, oarecum, previzibilă. Laporte n-a debutat încă pentru Franţa, deşi a fost convocat pentru meciurile din preliminarii, în septembrie 2017. La un moment dat, a luat în calcul chiar schimbarea cetăţeniei pentru a putea juca pentru Spania. Poate fi o variantă pentru viitoarele competiţii pentru selecţionerul Franţei, Didier Deschamps.

Mijlocaşi

*Mario Gotze (Germania) - A marcat golul victoiei pentru Germania în finala Mondialului din 2014. A avut un început fulminant de sezon, însă, ulterior, schimbarea antrenorului la Dortmund l-a scos din echipă, iar o accidentare suferită la club i-a micşorat şi mai mult şansa de a merge în Rusia.

*Radja Nainggolan (Belgia) - Chiar şi cu un lot extrem de talentat, precum cel al belgienilor, a fost incredibil când s-a luat decizia excluderii sale. Selecţionerul Roberto Martinez s-a mulţumit să zică doar că a fost o decizie „tactică“. S-a speculat că relaţia proastă dintre Martinez şi Nainggolan a cauzat această surpriză. De altfel, după ce a aflat că nu e în lot pentru CM 2018, Nainggolan şi-a anunţat retragerea de la naţională pentru a doua oară. Prima dată făcuse acest lucru în septembrie 2017, atunci când Martinez nu l-a convocat pentru meciurile din preliminarii. Ulterior, a fost chemat pentru un amical în noiembrie, dar atunci jucătorul a părăsit lotul, motivând că e accidentat.

*Leroy Sane (Germania) - Cel mai bun tânăr jucător al anului în Premier League a marcat 14 goluri şi a avut 19 pase decisive pentru City. Selecţionerul Germaniei, Joachim Low, n-a fost însă impresionat suficient. „A fost o luptă strânsă între el şi Julian Brandt (Bayer Leverkusen) şi am decis să-l iau pe Brandt. Sunt zile în viaţa unui selecţioner în care trebuie să trimiţi nişte jucători extraordinari acasă, deşi merită să fie la Mondiale“, a explicat Low.

*Renato Sanches (Portugalia) - Un mijlocaş talentat de 20 de ani, care la 18 ani a avut o contribuţie importantă la câştigarea Euro 2016 de câtre Portugalia. A jucat bine şi la Bayern Munchen, dar şi când a fost împrumutat la Swansea. Într-un final însă, în locul său au fost preferaţi alţi mijlocaşi, precum Bruno Fernandes, William Carvalho (Sporting Lisabona) şi Joao Moutinho (Monaco).

Atacanţi

*Alvaro Morata (Spania) - În preliminarii, a fost cel mai bun marcator al Spaniei cu cinci reuşite, alături de Diego Costa, David Silva şi Isco. Dintre cei patru, doar Alvaro Morata nu merge în Rusia. Probabil, a plătit pentru un sezon mai slab la Chelsea în care a marcat doar de 11 ori în 31 de apariţii. Selecţionerul Julen Lopetegui (schimbat între timp din funcţie!) a explicat că, deşi Morata merita să fie în lot, a fost nevoit să-l lase acasă pentru a avea o echipă echilibrată la turneul final.

*Anthony Martial (Franţa) - A ratat Mondialul după un sezon cu mari fluctuaţii de formă la Manchester United în care a fost folosit în 18 din cele 38 de runde de Premier League. Momentul care i-a costat locul la turneul final a fost reprezentat de transferul lui Alexis Sanchez la United. De atunci, Martial a pierdut echipa şi a jucat din ce în ce mai rar. 

*Mauro Icardi (Argentina) - A dat 29 de goluri în 34 de apariţii în sezonul recent încheiat la Inter, dar n-a prins lotul Argentinei! Lionel Messi, Sergio Aguero, Paulo Dybala şi Gonzalo Higuain au fost cei preferaţi înaintea sa, iar acest lucru demonstrează forţa fantastică a „pumelor“ în ofensivă. Soţia sa, Wanda, a fost însă de altă părere: „Există lucruri fără explicaţii, iar ceea ce i s-a întâmplat lui Mauro e o nedreptate“. 

Echipa vedetelor lăsate acasă

Hart - Alonso, Luiz, Laporte - Nainggolan, Gotze, Sanchez, Sane - Morata, Icardi, Martial.

20 de vedete ale căror naţionale nu s-a calificat la CM 2018

Naţională Jucători

Italia Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Verratti

Slovenia Oblak

Olanda Van Dijk

Austria Alaba

Guinea Keita

Armenia Mkhitaryan

Coasta de Fildeş Zaha

SUA Pulisici

Slovacia Hamsik

Algeria Mahrez

Chile Vidal, A. Sanchez

Bosnia Dzeko, Pjanic

Ţara Galilor Bale

Gabon Aubameyang

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite