Venirea lui Sînmărtean e un transfer atipic Stelei. Ce s-a întâmplat cu jucătorii de peste 30 de ani aduşi în Ghencea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Sînmărtean are un dribling devastator
Lucian Sînmărtean are un dribling devastator

Steaua îl doreşte intens pe Lucian Sânmărtean şi probabil îl va avea, ţinând cont că şi Vasluiului e tentată să renunţe la jucătorul plătit cu 30.000 de euro pe lună.

Mutarea mijlocaşului e însă o lovitură surprinzătoare, cel puţin prin prisma vârstei pe care o are acesta. Fotbalist va împlini peste două luni 34 de ani, iar aducerea sa e o excepţie de la politica de transferuri a „roş-albaştrilor”, obişnuiţi să mizeze în principal numai pe jucători tineri.
De altfel, din 2003, de când clubul a intrat pe mânile lui Gigi Becali, jucătorii de peste 30 de ani, transferaţi de formaţia campioană se pot număra pe degetele unei singure mâni. Cel mai în vârstă dintre ei a fost Dorinel Munteanu, adus de Victor Piţurcă, după zece ani petrecuţi în Bundesliga. Dorinel a ajutat Steaua să ia titlul în 2005. Un caz fericit a fost şi cel al lui Petre Marin. Fundaşul stânga consacrat la FC Naţional a fost luat de „roş-albaştri” în 2004, tot la dorinţa lui Piţurcă, şi a rezistat şase ani în Ghencea, fiind om de bază în echipa care a ajuns în semifinalele Cupei UEFA. Dorinel şi Petre Marin sunt exemplele fericite, însă există şi cazuri neinspirate.
Cel mai flagrant este cel al lui Mihai Guriţă. Fost atacant la Farul, Guriţă a fost transferat de Steaua, la insistenţele managerului Mihai Stoica, cei doi lucrând împreună la Oţelul. Gică Hagi s-a trezit cu el la echipă, dar n-a avut cum să mizeze pe el, deoarece Guriţă era mult sub nivelul celorlalţi jucători. Drept pentru care a fost împrumutat la Gloria Buzău fără să joace măcar un meci oficial la Steaua.
Prestaţii palide au avut şi Ştefan Nanu şi Dorel Stoica, doi olteni de-ai lui Piţurcă, chemaţi de acesta ca să ridice nivelul de experienţă al echipei. Nanu nu s-a impus deloc, deşi jucase în Olanda, în vreme ce Dorel Stoica a jucat doar cât a fost Piţi la echipă. După demisia acestuia, Dorel a cerut să plece, iar conducerea clubului a acceptat să-i dea drumul.
Steaua nu e obişnuită să aducă jucători bătrâni şi cu atât mai puţin să dea bani pe el. Sânmărtean ar fi singurul pe care s-ar plăti ceva. Vasluiul vrea 150.000 de euro pe el, iar cheltuielile cu salariul fotbalistului sunt şi ele mari. Lucian cere 300.000 de euro pentru fiecare dintre cei doi ani de contract, totalul cheltuielilor cu el ridicându-se la 750.000 de euro. O sumă totuşi uriaşă în raport cu vârsta fotbalistului.

324 de meciuri şi 33 de goluri are Lucian sînmărtean în toară cariera sa

Bătrânii transferaţi de Steaua în era Becali
Jucător Când a venit Vârsta în acel moment Meciuri/goluri pentru Steaua

Dorinel Munteanu    ianuarie 2004    35 ani şi 6 luni           32/2
Ştefan Nanu            iunie 2003          34 ani şi 8 luni           2/0
Mihai Guriţă             iunie 2007          33 ani şi 10 luni          0/0
Dorel Stoica             iunie 2010          31 ani şi 6 luni            5/1
Petre Marin              iunie 2004          30 de ani şi 9 luni      136/6
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite