Veteranii au redus turaţia. Raţ e accidentat, iar Sânmărtean l-a dezamăgit pe Iordănescu. Alte naţionale de la Euro se bazează şi pe jucători de 41 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Sânmărtean
Lucian Sânmărtean

Ajuns la 36 de ani, Lucian Sânmărtean traversează o eclipsă de formă şi are şanse minime să se numere printre titularii României la Campionatul European. Cel mai bătrân tricolor din istorie, la un turneu final, a fost Miodrag Belodedici, care avea tot 36 de ani la Euro 2000.

19 dintre cele 24 de echipe naţionale care vor lua parte în această vară la Campionatul European din Franţa au în componenţă minimum un jucător aflat la apus de carieră, care va împlini în 2016 cel puţin 35 de ani.
Nici România nu face excepţie. Fundaşul Răzvan Raţ (35 de ani) şi mijlocaşul Lucian Sânmărtean (36 de ani) au fost oameni de bază în preliminarii, însă ambii sunt în pericol de a pierde primul unsprezece al lui Anghel Iordănescu la turneul final. Căpitanul Raţ este accidentat de patru luni şi speră să reintre în formă până la debutul Euro 2016. “Am reînceput antrenamentele cu echipa, dar nu forţez. M-am antrenat şi până acum, dar fără coechipieri, iar în paralel am fost şi la o clinică de recuperare, pentru a putea fi 100%, să nu simt nicio diferenţă atunci când voi trece la antrenamentele cu colegii. Accept concurenţa, mă motivează foarte mult. Nu-mi rămâne decât să joc la echipa mea de club şi să demonstrez că eu sunt cel care ar trebui să fiu titular. Sper să prind cât mai multe meciuri din acest final de campionat.  Nu-mi rămâne decât să fac tot posibilul să fiu în formă maximă atunci când se va termina campionatul aici pentru a putea merge la Euro”, a recunoscut longevivul fotbalist.

Iordănescu: “Lista rămâne deschisă”

De partea cealaltă, Lucian Sânmărtean se află într-o scădere evidentă de formă din momentul în care s-a transferat în Arabia Saudită, la Al-Ittihad Club.  De altfel, evoluţia sa din meciul cu Lituania l-a nemulţumit profund pe Anghel Iordănescu, care l-a şi scos din primul unsprezece care a înfruntat Spania. “Sunt îngrijorat pentru că Lucian Sânmărtean, de exemplu, nu are ritmul pe care l-am vrea noi. Cu siguranţă, o să fie foarte multe surprize la lista finală. Din punctul meu de vedere, îi atenţionez pe toţi jucătorii că sunt într-o competiţie deschisă şi ei trebuie să dovedească că trebuie să urce în avionul pentru Paris. Nu am renunţat la niciun jucător, îi vom urmări în continuare indiferent de ce se va întâmpla. Avem criterii de selecţii la care ţinem foarte mult şi aşteptăm multe de la ei”, a ţinut să avertizeze tehnicianul de 66 de ani. Totuşi, situaţia lui Sânmărtean nu este singulară la nivel european. Dintre fotbaliştii de peste 35 de ani aflaţi în loturile celor 24 de echipe calificate la Euro, cei mai mulţi sunt portari sau fundaşi, iar dintre mijlocaşi şi atacanţi, foarte puţini sunt oameni de bază ai naţionalelor lor.

Dintre jucătorii care au evoluat pentru România la turneele finale, cel mai vârstnic a fost Miodrag Belodedici, care avea 36 de ani atunci când Emeric Ienei l-a convocat la Euro 2000. “Căprioara” juca la Steaua şi a evoluat în partidele cu Anglia (3-2) şi Italia (0-2), după accidentarea lui Gică Popescu. Cu Anghel Iordănescu pe bancă, cel mai bătrân jucător utilizat la un turneu final a fost un alt câştigător al Cupei Campionilor Europeni, Marius Lăcătuş, care avea 34 de ani la Cupa Mondială din 1998. “Fiara”, care juca la Steaua, a evoluat atunci în două partide, cu Anglia (2-1) şi Tunisia (1-1).

“Munti” şi Bölöni au ratat turneele finale

De-a lungul timpului, Dorinel Munteanu, Ladislau Bölöni şi Marcel Răducanu au ratat turneele finale la care ar fi putut juca pe final de carieră. În 1990, la Cupa Mondială, Loţi avea 37 de ani, juca la US Orléans, în liga a doua din Franţa, după ce plecase de trei ani de la Steaua şi nu mai evoluase pentru echipa naţională din 1988. „Regret că nu l-am luat pe Bölöni la Coppa del Mondo din Italia. I-am spus-o şi lui! Loţi mi-a mai amintit acel episod, dar i-am zis: «Ce era să fac, dacă erai bătrân?»”, şi-a reamintit Emeric Ienei.

Şi Marcel Răducanu a  fost în cărţi pentru Cupa Mondială din 1990. Avea 36 de ani şi juca în Elveţia, la FC Zürich. „Nea Imi m-a chemat în cantonamentul de la München, unde am făcut două-trei antrenamente”, a povestit mijlocaşul. Dorinel Munteanu era antrenor-jucător la FC Vaslui în sezonul 2007-2008 şi a fost folosit de Victor Piţurcă în două meciuri amicale, cu Turcia şi Germania, respectiv unul oficial cu Belarus, în toamna anului 2007, când „Munti” avea 39 de ani. Ulterior, în urma unor discuţii cu Adrian Porumboiu, căruia nu-i mai convenea ca Munteanu să fie în acelaşi timp antrenor şi jucător, veteranul s-a retras de la naţională. „Este un jucător extraordinar, a muncit în această campanie de calificare şi cred că putea face parte din lotul pentru Euro 2008. Eu i-am pus că aş dori să mai joace, dar nu a mai vrut”, a explicat atunci Piţurcă. După ce a fost demis de la FC Vaslui, Munteanu şi-a reluat şi cariera de jucător, la „U” Cluj.

Jucători peste 35 de ani ai celorlalte echipe

Albania: Orges Shehi (portar, 39 de ani)
Austria: -
Belgia: Jean-François Gillet (portar, 37)
Croaţia: Danijel Pranjici (mijlocaş, 35)
Cehia: -
Anglia: Michael Carrick (mijlocaş, 35)
Elveţia: -
Franţa: Patrice Evra (fundaş, 35)
Germania: Roman Weidenfeller (portar, 36)
Islanda: Gunnleifur Gunnleifsson (portar, 41), Eidur Gudjohnsen (atacant, 38)
Italia: Gianluigi Buffon (portar, 38)
Irlanda de Nord: Roy Carroll (portar, 39), Aaron Hughes (mijlocaş, 37), Gareth McAuley (fundaş, 37)
Irlanda: David Forde (portar, 37), Robbie Keane (atacant, 36), John O'Shea (fundaş, 35)
Polonia: Artur Boruc (portar, 36)
Portugalia: Ricardo Carvalho (fundaş, 38), Bruno Alves (fundaş, 35)
Rusia: Serghei Ignaşevici (fundaş, 37), Oleg Kuzmin (fundaş, 35), Roman Şirokov (mijlocaş, 35)
Slovacia: Ján Durica (fundaş, 35)
Spania: Aritz Aduriz (atacant, 35), Iker Casillas (portar, 35)
Suedia: Andreas Isaksson (portar, 35), Zlatan Ibrahimovici (atacant, 35)
Turcia: -
Ţara Galilor: -
Ucraina: Anatoli Timoşciuk (mijlocaş, 37), Viaceslav Şevciuk (fundaş, 37), Ruslan Rotan (mijlocaş, 35)
Ungaria: Gábor Király (portar, 40), Zoltán Gera (mijlocaş, 37)

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite