Viaţă de pacient COVID-19 în România: A făcut cinci teste şi încă nu ştie dacă e bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele de COVID-19 provoacă dureri de cap în România din cauza rezultatelor lipsite de acurateţe
Testele de COVID-19 provoacă dureri de cap în România din cauza rezultatelor lipsite de acurateţe

Din păcate, la răspândirea virusului în ţară contribuie şi lipsa de acurateţea a testelor. Pe baza unui rezultat eronat, un om sănătos poate fi internat în spital, unde sigur se va îmbolnăvi, sau un om bolnav poate primi avizul medicilor de a se plimba în voie, transmiţând noul coronavirus în stânga şi în dreapta.

Cazurile apărute în lumea sportului scot la iveală, periodic, problemele uriaşe pe care le are sistemul de testare din România! 

Reputatul epidemiolog Molnar Geza a cerut, într-un dialog cu „Adevărul“, ca Ministerul Sănătăţii să pună piciorul în prag şi să verifice temeinic clinicile care recoltează probe, pentru a se asigura că ele dispun de un personal bine pregătit şi de aparatură bine reglată. Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a pornit, ulterior, acest control, deocamdată, rezultate nu prea se văd.

Încă o dovadă în acest sens vine dinspre fotbalul românesc. Şi, atenţie, aici vorbim de sportivi de performanţă, care au acces la teste nelimitate, achitate de club, de câte ori e nevoie! Un om de rând, odată ce a fost etichetat „pozitiv“ sau „negativ“, foarte probabil, nu va mai repeta testul, fie din motive financiare, fie pentru că, pur şi simplu, nu poate fi programat imediat pentru altă testare!

Revenind la ultimul caz din fotbal, acesta a fost prezentat de gsp.ro şi provine de la clubul Astra Giurgiu. Vorbim despre o formaţie care, la un moment dat, a fost focar de infecţie, având mai mult de trei bolnavi. Printre ei s-a numărat şi Constantin Dima (foto, jos), fundaşul de 21 de ani. Doar că rezultatele primite de Dima au creat o situaţie fără precedent!

Dima

Calvarul lui Dima a început la finalul lunii iulie, când a ieşit pozitiv, prima dată. La retestare, jucătorul de 21 de ani a fost negativ. Aşa cum e procedura însă, el avea nevoie de două teste negative la rând, pentru a fi declarat vindecat. Această a 3-a testare a oferit însă un rezultat neconcludent. Aşa că s-a trecut la testul cu numărul patru. Rezultatul? Negativ. Dima părea că a scăpat. Doar că, la scurt timp după ce a încheiat seria testelor individuale, pentru a reveni la antrenamente, Dima a fost controlat din nou, de această dată, alături de tot lotul Astrei. De această dată, testul cu numărul cinci l-a indicat ca fiind bolnav de COVID-19!

Bulversat, Dima a trecut, din nou, în izolare şi aşteaptă să primească acum rezultatul testelor cu numărul 6 şi 7! Ambele trebuie să fie negative, în decurs de 72 de ore, ca jucătorul să fie declarat, din nou, vindecat. Şapte teste, începând cu data de 31 iulie! Pentru un om de rând, o astfel de serie l-ar fi obligat la plata sumei de aproximativ 560 de euro!

În România, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) e pe cale să încheie un parteneriat cu clinica Synevo, care să testeze toţi fotbaliştii din Liga I, din 7 în 7 zile, în schimbul unui discount important. Gsp.ro a notat că, dacă acordul va fi semnat de părţi, cluburile vor plăti doar 100 de lei pentru fiecare test.

900 de teste a făcut campioana CFR, în perioada 15 mai - 15 august, iar costul total se apropie de 50.000 de euro.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite