VIDEO Autogolul care l-a omorât. Columbia comemorează azi 20 de ani de la uciderea lui Andrés Escobar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii columbieni nu l-au uitat pe Andres Escobar. FOTO: www.nydailynews.com
Fanii columbieni nu l-au uitat pe Andres Escobar. FOTO: www.nydailynews.com

Vineri, Columbia joacă cel mai important meci din istoria sa, sfertul de finală cu Brazilia. Pe arena din Fortaleza, mii de fani „Los Cafeteros” îi vor aduce un omagiu „Cavalerului“ Andrés Escobar, un jucător cu un destin tragic. A fost împuşcat de un mafiot, la scurt timp după ce-a înscris autogolul care a eliminat Columbia de la Mondialul din 1994.

Pentru români, SUA ’94 înseamnă amintiri frumoase şi cel mai mare performanţă a României la un turneu final, locul 5. Pentru columbieni, o dublă tragedie. 

Columbia de atunci avea o „generaţie de aur”, cu Valderrama, Faustino Asprilla, René Higuita, Freddy Rincón şi Andrés Escobar, iar Pele prezise că va deveni campioană mondială, după ce spulberase Argentina cu 5-0 în preliminarii. Echipa care avea o singură înfrângere în ultimele 26 de partide a sucombat însă la Cupa Mondială. 

Aşteptările uriaşe şi presiunea au distrus însă echipa sud-americană, care a părăsit turneul extrem de repede, pe ultimul loc într-o grupă câştigată de România. Apoi columbienii l-au pierdut şi pe Andrés Escobar, un fundaş pe care Milan îl vedea drept posibil înlocuitor pentru Franco Baresi. 

Fotbalul columbian, ghidat de „lorzii drogurilor”

Un scurt istoric. La începutul anilor ’90, Columbia era ţara cu cea mai mare rată a criminalităţii din lume, un teritoriu împărţit în bună măsură între sferele de interes ale lorzilor drogurilor. În special a lui Pablo Escobar (nicio legătură de rudenie cu Andrés). Care, ca toţii mafioţii, avea însă o febleţe pentru fotbal. Pompa bani grei (şi negri) în echipele columbiene, mai ales în Nacional, din Medellin, unde activa cartelul controlat de el, şi finanţa şi construcţia unor terenuri de fotbal pentru săraci. Cu Andrés Escobar pe teren şi cu banii lui Pablo, Nacional Medellin devenea prima echipă din Columbia care câştiga Copa Libertadores (echivalentul Ligii Campionilor pentru echipele sud-americane). Potrivit „The Guardian”, la începutul anilor ’90, când Pablo s-a predat autorităţilor columbiene, jucători l-au vizitat la închisoarea specială în care era ţinut mafiotul (cu teren de fotbal şi alte facilităţi) şi chiar au luat prânzul şi au încins o miuţă cu el. 

Revenim la Mondialul din SUA. Columbia a început cu un şocant 1-3 cu România, în meciul de debut, pe „Rose Bowl” din Pasadena, golul partidei (considerat în 2010 de către France Presse printre cele mai frumoase din istoria CM) fiind reuşit de Hagi, în poarta lui Cordoba, de la peste 40 de metri. O menţiune. Titularul buturilor acelei naţionale era excentricul René Higuita. A ratat însă Mondialul din SUA pentrucă era în închisoare, acţionând, cu un an înainte, drept cărăuş, pentru o sumă solicitată drept răscumpărare, într-o răpire pusă la cale de Pablo Escobar. Versiunea lui Higuita, povestită într-un apreciat documentar al ESPN (“Cei doi Escobari”, care a trecut în revistă vieţile lui Pablo şi Andrés), era că a fost închis doar pentru că avea o relaţie foartă bună cu celebrul „lord al drogurilor”. 

După eşecul în faţa „tricolorilor”, sud-americanii erau condamnaţi să câştige în faţa SUA. Un meci a cărui pregătire nu începuse deloc sub auspicii normale. Fratele fundaşului Chonta Herrera tocmai fusese ucis într-un accident de maşină suspect, iar fotbaliştii columbieni chiar se gândeau să părăsească turneul. Alături de căpitanul Valderrama, Andrés Escobar a fost printre cei care i-au convins să rămână în SUA. O decizie care, pentru el cel puţin, s-a dovedit fatală. 

Pe 22 iunie, tot la Pasadena, americanii au deschis scorul în minutul 35, după un autogol al lui Escobar. O centrare din partea stângă, a lui John Harkes, Andrés Escobar a intervenit pe direcţia balului, printr-o alunecare, iar Cordoba, prin pe picior greşit, a fost învins. S-a încheiat 2-1 până la urmă pentru SUA, iar Columbia a fost eliminată. În ultimul meci din grupă, sud-americanii au învins Elveţia cu 2-0, dar n-a mai contat. Mai departe s-au calificat România, Elveţia şi SUA. 

Autogolul lui Andres Escobar

Potrivit „The Guardian”, Andrés Escobar a fost devastat de eroarea făcută. N-a privit niciodată reluarea la TV, apoi s-a întors la Medellin. Şi a preferat să se arate, să iasă în oraş. „Ai totuşi de grijă, străzile din Medellin sunt periculoase”,i-ar fi spus Francisco Maturana, selecţionerul de atunci al Columbiei, dar Andrés Escobar a ignorat sfatul: “Nu, trebuie să arăt că nu sunt un laş”. 

Pe 2 iulie 1994, Andrés Escobar, în vârstă de 27 de ani, era într-un bar din Medellin, alături de câţiva prieteni. A fost tachinat de un grup de indivizi, pe seama autogolului, iar la un moment dat, la plecare, în jurul orei 3 dimineaţa, a rămas singur, în parcarea barului „El Indio”. Trei persoane l-au înconjurat pe fotbalist, iar un individ l-a ucis cu un pistol de calibru 38. Şase gloanţe şi o viaţă sfărâmată. Ucigaşul şi complicii săi l-au lăsat la faţa locului pe Andrés Escobar, sângerând de moarte. 45 de minute mai târziu a murit, la spital, unde ajunsese prea târziu. 

Circumstanţele şi motivul care a provocat moartea lui Andrés Escobar sunt încă neclare, dar există indicii că fotbalistul ar fi fost împuşcat la comanda unor lorzi ai drogurilor care au pariat sume importante pe succesul Columbiei cu SUA. 

Doi martori au reuşit să vadă numărul de înmatriculare al maşinii cu care a fugit ucigaşul lui Andres, iar poliţia a identificat apoi autoturismul. Aparţinea fraţilor Gallón, doi traficanţi care părăsiseră de ceva timp cartelul lui Pablo Escobar. Ulterior, un bodyguard al acestora, Humberto Castro Muñoz, a recunoscut uciderea lui Andres Escobar. A fost condamnat la 43 de ani de închisoare. A efectuat însă doar 11, apoi a fost eliberat, pentru bună purtare. 

La funeraliile lui Andres Escobar au asistat peste 120.000 de persoane, pe străzile din Medellín, iar în memoria sa în oraşul columbian a fost ridicată o statuie. 

VIDEO - CM 1994 Ce mare nedreptate a făcut Anghel Iordănescu la naţională. Dezvăluiri din vestiarul „tricolorilor”

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite