VIDEO-Citeşte cum a ajuns Neagu cea mai bună handbalistă a lumii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu este cea mai valoroasă jucătoare română a momentului
Cristina Neagu este cea mai valoroasă jucătoare română a momentului

Interul naţionalei a fost aleasă ieri cea mai bună jucătoare din lume în 2010. Cristina Neagu şi-a adjudecat „Balonul de Aur“ al handbalului cu 25% din voturile exprimate de fanii, ziarişti şi specialiştii federaţiei internaţionale. Află povestea jucătoarei cu care se pot mândri românii!

Copilăria şi anii de juniorat (2000 — 2006)
Neagu a intrat în lumea handbalului întâmplător, în 2000, când avea doar 12 ani, la una din orele de sport, prin intermediul antrenoarei Maria Covaci, care venise să selecţioneze fete pentru secţia de handbal a Clubului Sportiv Şcolar numărul 5. Cristina spune despre această întâlnire: „Am zis că nu am nimic de pierdut dacă merg şi eu. Handbalul mi-a intrat la suflet din primul moment".

image

În ciuda trecerii timpului şi a programului aglomerat, Cristina a rămas apropiată de antrenoarea care a descoperit-o şi de clubul unde a învăţat handbal.

„O iubesc din tot sufletul pe această fată. E o fată care şi-a păstrat modestia. Pentru ea, contează mai mult echipa. Din acest motiv, nici nu apare deseori în presă. Este o perfecţionistă şi întotdeauna îşi propune să facă mai mult", o caracterizează Maria Covaci.

Ca sportivă a Clubului Sportiv Şcolar numărul 5, Cristina Neagu făcea antrenamente în săli diferite din Bucureşti, de la ora 7 dimineaţa şi de la ora 19 seara. Mai mult, era nevoită să plătească din buzunarul propriu deplasările la sală, cantonamentele şi baremurile de arbitraj. În acea perioadă, Cristina era eleva liceului „Grigore Moisil" din Bucureşti. Ca handbalistă, Neagu a fost desemnată „cea mai valoroasă jucătoare a lumii", la Campionatul European de Junioare din Austria, din 2005, unde echipa României a câştigat medalia de argint, fiind învinsă în finală de Danemarca.

Cristina a mai câştigat medalia de bronz cu naţionala de tineret la Campionatul Mondial de Tineret de la Sherbrooke, Canada, din 2006, fiind desemnată din nou „cea mai valoroasă jucătoare a lumii" la categoria respectivă, apoi medalia de bronz la Campionatului European de Junioare de la Izmir, în 2007.

image

Citeşte aici reacţia Marianei Târcă la auzul veştii că fosta sa elevă a fost aleasă jucătoarea anului 2010!!!

 Evoluţia la „Rulmentul" (2006-2009)

În 2006, la vârsta de 18 ani, Cristina este remarcată de clubul profesionist Rulmentul Municipal Braşov, fiind transferată la echipa antrenată de Mariana Târcă, fosta mare jucătoare a echipei naţionale de handbal feminin a României. Neagu devine rapid componenta de bază a echipei „Rulmentul", fiind declarată sportiva anului în Braşov.

În 2007, este convocată de antrenorul Gheorghe Tadici la Naţională, fiind inclusă în echipa care a participat la Campionatul Mondial din Franţa, unde România s-a clasat pe locul IV. În meciul în care echipa română a învins ţara gazdă, Cristina Neagu a strălucit, fiind cea mai bună jucătoare de pe teren.

Pe 24 februarie 2009, Secretarul general al Federaţiei Române de Handbal, Mihai Marinescu, a declarat că handbalistele Cristina Neagu şi Patricia Vizitiu au devenit libere de contract, după ce, în data de 23 februarie, expirase termenul impus pentru ca Rulmentul Braşov să le achite salariile restante din luna mai 2008.

În această perioadă, de Cristina Neagu s-au interesat câteva cluburi importante, precum Hypo Niederösterreich sau Viborg HK, acesta din urmă fiind gata să-i plătească sportivei un salariu de 200.000 de euro pe an. În final, în urma negocierilor conduse de Ioan Gavrilescu, preşedintele clubului Oltchim, Cristina Neagu a semnat pentru campioana României, antrenată la acea dată de Radu Voina. Odată cu ea, clubul vâlcean a transferat-o şi pe Patricia Vizitiu, cea mai bună prietenă a ei.

Vezi aici un video cu Neagu evoluând pentru Rulmentul Braşov!

Perioada Oltchim şi explozia la echipa naţională

După transferul la Oltchim, Neagu progresează rapid şi devine o piesă de bază şi în echipa naţională. Cristina conduce Oltchimul către finala Ligii campionilor în 2010 şi apoi naţionala României către prima ei medalie la un Campionat European.

În perioada 7 decembrie - 19 decembrie 2010, Cristina Neagu a fost elementul de bază al echipei naţionale a României, care a participat la a noua ediţie a Campionatului European de Handbal Feminin, desfăşurat în Danemarca şi Norvegia. Neagu a fost golghetera competiţiei, cu un total de 53 de goluri din 106 aruncări. De asemenea, ea a ocupat primul loc în topul paselor de gol, cu 36 de pase, şi a fost desemnată cel mai bun inter stânga, fiind inclusă în echipa ideală a campionatului.

Ionela Stanca (cu faţa) şi Cristina Neagu s-au îmbrăţişat cu patos la finalul meciului

În timpul şi după Campionatul European, Cristina Neagu a fost contactată de clubul Viborg HK, care îşi doreşte transferul jucătoarei românce. Antrenorul Jakob Vestergaard a declarat:

"Ar fi minunat dacă Neagu ar veni la Viborg. Este una din cele mai bune jucătoare din lume şi a fost golgetera Campionatului European. Dar, de asemenea, cota ei de piaţă a crescut mult în ultimul timp, iar pentru foarte mulţi jucători salariul este un factor motivant."

Neagu poate deveni cea mai bine plătiră handbalistă a lumii. Viborg pare dispusă să îi ofere un contract de 300.000 de euro pe an şi să o achiziţioneze la pachet şi pe amica ei Patricia Vizitiu, o altă handbalistă de mare viitor. Oficialii clubului danez au venit zilele trecute în România pentru a negocia transferul acesteia.

Vezi aici cele mai spectaculoase goluri ale Cristinei Neagu la Europene.

Citeşte şi Neagu poate bate recordul la salarii!

În afara terenului, Cristina este o fire retrasă şi preferă să ţină departe de ochii presei viaţa ei privată. Cea mai valoroasă handbalistă româncă a momentului, Cristina Neagu (22 de ani), trăieşte o poveste de dragoste cu Dacian Vizitiu (25 de ani), fratele coechipierei sale de la Oltchim şi fotbalist amator în liga a IV-a.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite