VIDEO Nea Piţi, Cipriane... ce departe e vara lui 1994...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucuria de două minute a fotbaliştilor lui Piţurcă... FOTO Reuters
Bucuria de două minute a fotbaliştilor lui Piţurcă... FOTO Reuters

Nu înţeleg de ce se mai întoarce în ţară naţionala de fotbal a României. Dacă s-ar face dreptate, ar trebui ca această echipă să fie desfiinţată pentru câţiva ani. Pur şi simplu, există degeaba.

În 1993 aveam nouă ani. Una dintre amintirile mele de copil este meciul Ţara Galilor – România, scor 1-2. Hagi, Răducioiu, Ilie Dumitrescu şi Sabău au fost eroii acelui meci. Îşi mai aminteşte cineva de acel meci? Vă mai aduceţi aminte de paradele lui Prunea, dar şi de golul stupid pe care l-am luat, cu acelaşi Prunea ţintuit pe linia porţii? De ce naiba nu a stat acolo şi în meciul cu Suedia? Dar de bara lui Bodin, de la penalti? De driblingurile lui Hagi şi ratarea aceea imensă, când a tras cu piciorul drept pe lângă? Vă mai aduceţi aminte de sprintul lui Ilie Dumitrescu care i-a pasat magistral lui Răducioiu la faza golului de 2-1? Ce preluări, ce faze, ce ocazii au fost în acel meci în care m-am îndrăgostit de fotbal!

Pe vremea aceea, în faţa blocului în care locuiesc şi azi, era un teren viran plin de ţărână. Acolo, toţi copiii din împrejurimi se strângeau în fiecare zi. Jucam propriul nostru Mondial. Aveam pe spate scrise cu carioca sau cu pixul numele fotbaliştilor noştri. Toată lumea voia să fie Hagi. Evident, nimeni nu voia să fie Lupescu, de exemplu. Dar, probabil că şi acum la 40 de ani, Ionuţ e un pasator şi un acoperitor de un miliard de ori mai bun decât Bourceanu, Lazăr, Cociş şi ceilalţi care impropriu se numesc fotbalişti.

Ei bine, pe 17 noiembrie se împlinesc 20 de ani de la această partidă. A fost meciul calificării la Mondialul din 1994. Iar aceea a fost cea mai frumoasă vară a copilăriei mele.

Generaţia de Aur va rămâne pe veşnicie în sufletul meu. Şi cred că este valabil pentru toţi cei care se trezeau târziu, în noapte, să urmărească meciul contra Columbiei, de exemplu. Doamne, câte emoţii! A fost cel mai mare meci pe care l-a făcut Stelea în toată cariera lui. Şi capodopera aceea a lui Hagi… Repetată aproape la perfecţie de Dumitrescu în meciul cu Argentina… Şi lacrimile vărsate după meciul cu Suedia…

Acum, meciul de la Atena a fost o mizerie absolută. Băieţii ăştia, mie şi probabil că nu numai mie, nu pot trezi decât dispreţul de a mai urmări un meci de fotbal. Păi Piţurcă nu e selecţioner. E filantrop. Vineri seară, i-a oferit lui Lobonţ şansa de a se reapuca de fotbal. Băiatul nu a mai apărat de pe vremea Imperiului Roman. Nu mai are reflexele nici celor care rup biletele la spectatori, pe Stadio Olimpico. Cociş? Doamne, Dumnezeule! Nu a mai dat de cinci ani gol în tricoul naţionalei. Cred că nici nu ştie cum să se bucure dacă marchează. Despre Marica ce să mai spunem, că nu a dat în toată cariera lui câte goluri a marcat Răducioiu pentru naţională. Dar are fiţe cât cuprinde. Vai, dar ce plin de spume era el la interviuri.

Dragilor, i-aţi văzut pe aceşti băieţi ce aroganţi sunt ei când vin la naţională? Cu ce aer superior se uită ei spre camere atunci când se adresează naţiunii, de parcă ar avea şapte doctorate?

Aşa, doct, ne explică ei cum mai avem şanse la calificare şi că nu e totul pierdut. Ba da, băi, meciul e pierdut încă de la vestiare, asta pentru că vă avem pe voi şi pe nea Piţi. Nu demonstraţi decât autosuficienţă şi antitalent. Nu avem alţii? Dar de ce trebuie ca FRF să susţină acest faliment, numit echipa naţională? Păi cu salariul dat lui Piţurcă se moderniza Odorelul, satul său natal şi se făceau şi două academii de fotbal.

Vai, nea Piţi, nu te aşteptai să luăm atâtea goluri? Da domnule, păi grecii nu au mai atacat aşa de la bătălia de la Maraton. Această înfrângere mi se pare mai ruşinoasă şi decât aceea cu Slovenia. Atunci am avut un ghinion cât casa, acum pur şi simplu am fost nişte neica nimeni. Iar transmisiunea meciului a fost de toată frumuseţea. Aia de la SkySports sunt niste fraieri că nu dau reclame la seminţe în timpul meciurilor din Serie A.

De fapt, asta e România. O ţară care trăieşte din amintiri şi din bulan. Nu are niciun plan. Şi niciun viitor. Mai bine mă uit la meciul cu Ţara Galilor, din nou, să văd unde s-a rupt firul.

Citeşte şi:

Reacţiile de pe reţelele sociale după Grecia - România 3-1. Piţurcă, atacat şi ironizat din toate părţile

Înfrângerea pe care au suferit-o tricolorii, vineri seară, la Atena, în meciul disputat cu naţionala Greciei pentru calificarea la Mondiale, a lăsat un gust amar suporterilor, care au reacţionat cu vehemenţă pe reţelele sociale.

VIDEO Grecia - România 3-1: am jucat iarăşi prost, am pierdut, dar mai sperăm

Tricolorii au evoluat în nota lor obişnuită, la Atena, acolo unde Piţurcă a pus „autobaza“ în faţa porţii şi i-a oferit lui Maxim doar nouă minute de joc. De acum, grecii au prima şansă la calificare, însă totul se va decide, marţi, la Bucureşti, fiindcă 2-0, scor de calificare, nu e un rezultat imposibil de obţinut.

Mutu, mesaj scurt pe Twitter, după Grecia – România 3-1

După ce Chivu a comentat în termeni destul de duri prestaţia tricolorilor la Pireu, într-o intervenţie la Tv, la finalul partidei, Adi Mutu a făcut şi el referire la meciul cu grecii. Atacantul lui Ajaccio a preferat însă reţelele sociale.

Grecia – România 3-1/ De ce returul pare „misiune imposibilă“. Statistica, istoria şi jocul nu ne dau speranţe

„Tricolorii“ au pierdut cu 3-1 la Pireu, prima manşă a barajului cu Grecia, pentru CM 2014, iar elenii sunt acum mari favoriţi.

„Condamnaţi“ să jucăm ofensiv. Cum ar putea arăta România în returul de la Bucureşti

România a pierdut cu 3-1 la Pireu, grecii sunt favoriţi la calificarea la CM, iar pe lângă asta Piţurcă a rămas cu un singur mijlocaş defensiv, de meserie, în lot. Şi totuşi, n-ar fi o surpriză să vedem doi pe teren!

Selecţionerul Greciei a anunţat cum vor aborda elenii returul de la Bucureşti: „Nu vreau să dărâmăm ce am construit acum”

Grecia ne-a învins cu 3-1, vineri seară, în prima manşă a play-off-ului pentru CM 2014, şi are acum prima şansă la calificare, dar totul se decide la Bucureşti. Fernando Santos a declarat pe elevii săi îi va aştepta o partidă extrem de dificilă marţi seară (21.00), dar că aceştia vor ţine „cu dinţii“ de rezultat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite