VIDEO Povestea lui Uli Hoeness, marele câştigător al Ligii Campionilor, acuzat de evaziune. Legătura sa cu Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel se saluta cu Uli Hoeness FOTO Reuters
Angela Merkel se saluta cu Uli Hoeness FOTO Reuters

Angela Merkel, îmbrăcată cu un sacou violet superb, ajunge pe Stadionul Wembley. Aici s-a jucat finala Ligii Campionilor, dintre Bayern şi Borussia. Îşi face loc printre VIP-uri. Într-o lume a bărbaţilor - cea a fotbalului - toţi se ridică în picioare să salute cancelarul Germaniei.

Merkel ii intinde mana, insa, lui Uli Hoeness. Este presedintele lui Bayern Munchen, cel care a revolutionat clubul bavarez. L-a transformat intr-o masinarie financiara care functioneaza ceas. Ca unul elvetian, ca si contul deschis aici de Uli Hoeness, acolo unde managerul bavarezilor ar fi "parcat" cateva milioane bune de euro.
 
Managerul lui Bayern Munchen a recunoscut acest lucru dupa returul semifinalei de Liga Campionilor, castigat de Bayern cu 3-0 pe terenul celor de la Barcelona.
 
Uli Hoenes. Este fiul unui macelar. A fost unul dintre marii fotbalisti ai Germaniei, punand umarul la cucerirea finalei Campionatului Mondial din 1974, si si-a pus amprenta pe istoria moderna a lui Bayern Munchen.
 
Acum are 61 de ani. Nu este un politician, dar in Germania este un reper. Un model. De exemplu, Hoenes era implicat in numeroase actiuni caritabile. A ajutat cu bani cluburi de fotbal, rivale lui Bayern Munchen, atunci cand erau la ananghie. Printre ele si Borussia Dortmund. Stia ca fara a avea competitie, Bayern ar fi fost un club mort.
 
Ii placea extraordinar de mult sa aiba aceasta imagine, de erudit, om de afaceri de succes, teoretician si filantrop. Era invitat in talk show-uri pentru a-si expune teoriile economice. "Stiu ca este ceva stupid, dar eu imi platesc toate taxele", spunea el, intr-un interviu acordat celor de la Bild, in 2005.
 
Povestea lui Uli Hoenes, care a inceput in anul 2000, este tipica pentru o anumita latura a capitalismului. Hoeness s-a imprietenit in acel an cu Robert Louis Dreyfus, seful lui Adidas, care furniza echipament sportiv celor de la Bayern. Hoeness voia sa intre si el in lumea capitalistilor, asa ca Dreyfus i-a dat 2,5 milioane de euro, depusi intr-un cont la banca Vontobel, o institutie financiara de la Zurich recunoscuta pentru discretia sa. Apoi, banca i-a acordat un imprumut de 7,5 milioane de euro (15 milioane de marci germane), bani pentru care a garantat Dreyfus. Cu acesti bani, Hoeness a jucat pe piata bursiera, mizand sume mari de bani pe operatiile speculative si pe rata de schimb.
 
Fata mai putin cunoscuta a lui Hoeness este cea a unui om bolnav, care sta in fata televizorului sau ipad-ului cu ochii pe fluctuatiile bursiere. Este ca cei care se practica jocurile de noroc.
 
In ianuarie a decis sa marturiseasca despre existenta acestui cont secret elvetian. Dar ce l-a determinat pe Hoeness sa faca acest lucru? Coalitia de guvernamant, sustinuta de cancelarul Angela Merkel, voia sa ratifice un acord bilateral cu Elvetia foarte interesant. Cetatenii germani care aveau asset-uri in Elvetia fara sa fie taxate de institutiile statului ar fi fost exonerati daca si-ar fi achitat darile la stat printr-o singura plata. Dar Opozitia, condusa de Social-Democrati, s-a opus cu inversunare in camera superioara a Parlamentului.
 
Ce mai preciza aceasta intelegere? Mai presupunea ca faptele oamenilor ca Uli Hoeness ar fi ramas in continuare secrete, fara sa fie aduse la cunostinta publicului.
 
Sigmar Gabriel, liderul Social-Democratilor, a facut o adevarata criza de nervi la ZDF. "Cei care se ocupa de colectarea taxelor ne spun ca in Bavaria, unele companii sunt verificate doar o data la 40 de ani. Partidul Crestin Democrat a fost la putere in Bavaria in ultimii 50 de ani si a creat asa, o coruptie alb-albastra (culoarea steagului Bavariei) care trebuie eradicata. De-aceea Horst Seehofer, liderul Crestin-Democratilor, nu isi doreste sa se lupte cu evaziunea fiscala".
 
In toamna lui 2012, Hoeness si Merkel lansau brat la brat programul "Go your way", o platforma menita sa ofere oportunitati de angajare imigrantilor. Cei doi au promovat diverse programe ce incurajau diversitatea, multiculturalismul si condamnau rasismul si violenta.

DW Videoclipul zilei: Cazul Hoeness

 
Odata dupa anuntul lui Hoeness, Angela Merkel si Horts Seehofer i-au intors spatele sefului de la Bayern Munchen. "O groaza de oameni sunt dezamagiti de ceea ce a facut Hoeness. Cancelarul se numara printre ei. Si dezamagirea este cu atat mai mare cu cat Hoeness promova atatea lucruri pozitive", spunea purtatorul de cuvant al lui Merkel.
 
Acum, Merkel a urcat in tribuna lui Hoeness. In tribuna castigatorului Hoeness. Bayern este cel mai de succes club de fotbal din lume. A castigat Liga Campionilor invingandu-si chiar rivala din campionat, Borussia Dortmund. Respecta fair play-ul financiar impuns de UEFA si este un model chiar si pentru adversari! Merkel s-a dus apoi langa Platini. Si fotbalul se impleteste cu poltica. Iar trofeul cucerit de Bayern-ul lui Uli Hoeness ar putea sa ii mai spele imaginea. Lui si, indirect, Angelei Merkel.


CITEŞTE TOTUL DESPRE FINALA LIGII CAMPIONILOR


VIDEO Dortmund - Bayern 1-2: Munchen e în delir! Robben a decis finala Ligii Campionilor cu un gol în minutul 89

Bavarezii au fost dominaţi în prima repriză. După pauză însă, au controlat jocul, au deschis scorul, au fost egalaţi, dar s-au impus, meritat, după un moment de magie produs de mijlocaşul olandez. Bayern Munchen e campioana Europei pentru a cincea oară în istorie.

Dortmund - Bayern. Goalkeeper-ul bavarezilor: „Dreptul să ţii trofeul în mână este un vis şi un sentiment fenomenal“

Borussia Dortmund - Bayern München: 1-2 / Bayern München a învins Borussia Dortmund şi a cucerit trofeul Champions League la finalul unui sezon aproape de perfecţiune.

Dortmund - Bayern. Bavarezii nu se opresc după câştigarea Champions League: „Vrem tripla!“

Borussia Dortmund - Bayern München: 1-2 / Bayern München a cucerit sâmbătă trofeul Champions League, la finalul unui meci decis de bavarezi în ultimele minute de joc.

Dortmund - Bayern. Jupp Heynckes: „A început o nouă eră în fotbal, sub dominaţia lui Bayern“

Borussia Dortmund - Bayern München: 1-2 / Bayern München a câştigat sâmbătă trofeul Champions League după ce a învins Borussia Dortmund, iar reuşita bavarezilor este privită de antrenorul echipei drept începutul unei dominaţii în fotbalul european.

Borussia - Bayern. Jürgen Klopp: „Le-am spus jucătorilor mei că vor reveni într-o altă finală“

Borussia Dortmund - Bayern München: 1-2 / Bayern München şi-a adjudecat sâmbătă trofeul Champions League în ultimele minute ale meciului, în timp ce Borussia Dortmund a pus capăt visului european.

Dortmund - Bayern. Reacţia lui Robben, marcatorul golului decisiv pentru trofeul Champions League câştigat de Bayern

Borussia Dortmund - Bayern München: 1-2 / Bayern München a câştigat sâmbătă finala Champions League în faţa celor de la Borussia Dortmund. Unul dintre marcatorii meciului, Arjen Robben, a mărturisit că încă nu conştientizează importanţa realizării echipei bavareze.

VIDEO Bayern Munchen, campioana finalelor pierdute: cum au ratat nemţii printre degete cinci trofee ale Ligii Campionilor

Feyenoord (1982), Viena (1987), Barcelona (1999), Santiago Bernabeu (2010), Munchen (2012)... Aici s-au jucat cele cinci finale ale Ligii Campionilor pe care Bayern le-a pierdut, deşi a pornit de fiecare dată ca mare favorită.

VIDEO Dortmund - Bayern 1-2: Munchen e în delir! Robben a decis finala Ligii Campionilor cu un gol în minutul 89

Bavarezii au fost dominaţi în prima repriză. După pauză însă, au controlat jocul, au deschis scorul, au fost egalaţi, dar s-au impus, meritat, după un moment de magie produs de mijlocaşul olandez. Bayern Munchen e campioana Europei pentru a cincea oară în istorie.

VIDEO Bătăi pe străzile Londrei, în pragul primei „finale germane” din istoria Ligii Campionilor

Londra a fost scena unor „bătăi izolate” între suporterii Bayern Munchen şi Borussia Dortmund, anunţă „The Guardian”, pe măsură ce 100.000 de microbişti germani au luat cu asalt străzile capitalei britanice, în pragul finalei Ligii Campionilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite