VIDEO Ziua în care Italia se înclină în faţa unei legende, Francesco Totti, ultimul mare „decar” al fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul echipei romane împlineşte astăzi 37 de ani, iar recent şi-a prelungit contractul cu echipa giallo-rossa până la 40 de ani.

"Jos pălăria în faţa căpitanului şi a prietenului meu”, a scris Pijanici pentru Francesco. „La mulţi ani, căpitane! Te iubim”, a notat siteul echipei din capitala Italiei. Aniversarea lui Totti cade perfect, AS Roma conduce în Serie A, cu 15 puncte din primele 5 etape, golaveraj 12-1.


Povestea lui Totti
Pe 28 martie s-au împlinit  20 de ani de când Totti a îmbrăcat întâia oară tricoul echipei pe care a susţinut-o de când era un simplu puşti de pe străzile Romei şi mergea la meciuri pentru a-şi vedea idolul, pe Giuseppe Giannini.
Atunci, pe 28 martie 1993, antrenorul sârb Vujadin Buskov îi oferea fotbalistului de 16 ani câteva minute pe finalul partidei cu Brescia. Dar abia peste două sezoane Totti avea să devină un punct fix al echipei sale, iar primul gol a căzut într-un egal cu Foggia din septembrie 1994. 

De atunci şi până acum, golurile s-au tot strâns, iar Totti a ajuns, cu cele 228 de reuşite ale sale, pe locul doi în topul marcatorilor din Serie A. Şi numărătoarea continuă...
Desigur că talentul său a fost căutat de-a lungul timpului de marile echipe ale lumii, însă Totti a spus mereu „Nu”, într-un exces de fidelitate neobişnuit. Opţiunea lui Totti a fost curioasă pentru mulţi, de vreme ce toţi fotbaliştii mari caută trofee în vitrină, iar la AS Roma trofeele vin mai rar decât anii bisecţi. Gândiţi-vă doar la ce a spus Van Persie când a lăsat Arsenalul pentru Manchester United: „Plec pentru că la Londra nu câştig nimic”.

Un titlu mondial şi un campionat în Serie A

Aşadar, în 20 de ani, „Er Pupone” („Copilul mare”) a luat doar un campionat cu formaţia giallrossa, e drept, într-un sezon în care pe Olimpico jucau fotbalişti ca Batistuta, Montella, Tomassi, Cafu sau Emerson. Un singur trofeu mare cu AS Roma (titlul în 2001) şi un Campionat Mondial cu Italia (2006), cei doi epoleţi de pe umerii unui fotbalist care a marcat istoria fotbalului italian.

Rivera îl alege pe Totti

Într-un sondaj iniţiat de Gazzetta dello Sport, Totti e văzut ca unul dintre cei mai buni ”decari” din „Cizmă” din ultimii 30 de ani. „Chiar cel mai bun”, crede Marco Materazzi, în vreme ce Băiatul de Aur al fotbalului  italian, Gianni Rivera, a fost rugat şi să aleagă între Francesco Totti, Roberto Baggio, Roberto Mancini şi Alessandro del Pierro.
„Mă întrebaţi de cel mai bun decar din ultimii 30 de ani, pentru că înainte am fost eu, nu?”, se amuză Balonul de Aur al anului 1969. „Totti e un număr 10 neobişnuit, pentru că poate fi şi numărul 9, poate fi orice. Spre deosebire de mine, e mult mai direct pe poartă, mult mai aproape de gol. Jos pălăria pentru Roberto Baggio, avea o gleznă fantastică, iar Mancini inventa nişte execuţii extraordinare, la fel ca Alessandro”. Totuşi, dacă ar fi să aleagă unul dintre cei patru în echipa sa... „Totti”, vine răspunsul. „Are totul, tehnică, forţă, e extraordinar”.

Gol pe noul stadion?

Totti (37 de ani) are 228 de reuşite în Serie A. Pe primul loc e un alt fotbalist legendar, Silvio Piola, la o distanţă apreciabilă. Poate fi atins recordul de 274 de goluri? Ar însemna ca Totti să mai dea 46 de goluri în Serie A până la finalul carierei. „Visul nostru este ca Francesco să înscrie primul gol pe noul stadion al echipei”, a afirmat noul patron al echipei romane, Tomas Di Benedetto. Iar inagurarea unei arene noi, doar pentru AS Roma, e prevăzută pentru 2016, când Totti va avea 40 de ani.

Imagini cu Totti în comentariul fabulos al lui Carlo Zampa, un mare fan al echipei romane

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite