Viitorul sună rău: Naţionala feminină de handbal, perspective sumbre la Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crina Pintea, şanse minime să joace la Mondiale
Crina Pintea, şanse minime să joace la Mondiale

Handbalul feminin a fost printre ultimele sporturi de echipă la care România a excelat. Cam până în perioada 2016-2018. Pentru că atunci au fost înregistrate ultimele rezultate notabile.

În 2016, tricolorele au fost prezente la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Şi, chiar dacă au terminat pe locul 9 din 12, dezamăgirea de la Rio a fost ştearsă doi ani mai târziu, la Europenele găzduite de Franţa, unde România a terminat pe 4. Din păcate, în acel turneu, s-a „rupt“ Cristina Neagu, într-o partidă cu Ungaria şi de acolo a început declinul handbalului feminin! Mai întâi, în acel turneu, rămasă fără Neagu, România a fost învinsă atât de Rusia, în semifinale, cât şi de Olanda, în finala mică.

Apoi, următoarele două competiţii, Mondialul din 2019 şi Europenele din 2020, au fost cu adevărate dezastruoase pentru fete. În Japonia, România a terminat pe 12 din 24, câştigând doar cu Senegal, Kazahstan şi Ungaria. Ultimul meci de la acel Mondial a arătat, practic, neputinţa fetelor, învinse de gazda Japonia, scor 20-37! A urmat cel mai slab rezultat din istoria participărilor la Campionatele Europene, locul 12 din 16, în Danemarca. Mai departe, s-a ratat şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după turneul preolimpic de la Podgorica, unde biletele pentru Japonia le-au luat Muntenegru şi Norvegia.

Ne-a chinut şi Feroe

Problema e că perspectivele sunt sumbre şi în ceea ce priveşte următoarea competiţie pentru naţionala feminină. În luna decembrie, fetele pregătite de Adrian Vasile vor merge la Mondialele din Spania. Din păcate, din lot vor lipsi cele mai bune handbaliste: Cristina Neagu (33 de ani) şi Crina Pintea (31 de ani). 

Neagu s-a retras temporar de la naţională, după ratarea Jocurile Olimpice de la Tokyo. Şi n-are de gând să evolueze la CM 2021. Pintea, din păcate, s-a „rupt“ la ultimul meci al naţionalei, 33-33 cu Austria, în preliminariile Euro 2022. Remiza cu Austria a venit după ce ne-a chinuit până şi Feroe, în faţa căreia ne-am impus greu, scor 26-19, după ce, la pauză, tabela a arătat 15-14.

Revenid la Pintea, echipa ei de club, Gyor, a confirmat că pivotul naţionalei are şanse infime să meargă la Mondiale. Crina a fost diagnosticată cu o ruptură musculară la gambă şi va lipsi, între 6 şi 8 săptămâni. Pintea a ratat şi Europenele din 2020, fiind diagnosticată cu COVID-19 chiar înaintea plecării echipei spre Danemarca.

Grupa principală, adevărata provocare

Aşadar, Adrian Vasile va avea o misiune infernală la CM 2021, după ce, cu el pe bancă, s-a ratat calificarea la JO 2020. La Mondialele din Spania, România va debuta, la data de 3 decembrie, cu un meci cu Iranul. Vorbim despre o naţională care nu spune nimic la nivel internaţional. De altfel, iraniencele sunt la prima participare la un Mondial. 

Mai departe, tricolorele vor întâlni Kazahstan (5 decembrie) şi Norvegia (7 WTA). Având în vedere că primele trei clasate vor merge în Grupele Principale, e greu de crezut că vom rata acest obiectiv. Din păcate, în următoarea fază, unde vom da de echipele grele din handbalul feminin, perspectivele tricolorelor sunt sumbre.

Vom fi ca acasă

Vestea bună e că România va juca la Mondiale în grupa C, iar toate partidele vor fi găzduite de Castellon. Aici, există o mare comunitate de români, ceea ce înseamnă că, dacă turneul final se va desfăşura cu spectatori în tribune, România va fi susţinută de o galerie puternică.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite