Vino, Doamne, înapoi, la Euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: afp
Foto: afp

„Adevărul“ e singurul ziar din România care are un trimis special la Campionatul European. Citeşte o corespondenţă emoţionantă din Varşovia.

A început Euro 2012, sunt la Varşovia, şi înţeleg repede că nu e cel mai bun punct de observaţie. Cu fix patru ani în urmă eram la Zürich. Era Euro 2008, mai ştiţi? În Europa era o nebunie, o demenţă a fericirii costisitoare, care încă se decontează. Scriam atunci despre cum după prima noapte de fotbal, fanii (dăduseră turcii!) se retrăgeau pe străzi lăturalnice şi făceau dragoste, nu război, ca în cântecele lui John Lennon. Europa îşi trăia, pe credit, o prosperitate care o făcea să pară  unită. Vino, Doamne, să vezi ce a mai rămas!

Şi uită-te la noi, patru ani mai tărziu. Uită-te. A început Euro 2012, Polonia şi-a vopsit obrajii în alb şi în roşu, e o bucurie fără limite - Polska! Polska, bialo-czerwoni! -,dar cu graniţe. Unde sunt grecii? Deja au fost excluşi din Europa. Sunt înconjurat de mii de polonezi beţi, dar fericiţi, cu predispoziţii spre bovarism. Şi în toată frumuseţea alb-roşie, văd doar doi greci. Au ceva din curajul lui Zorba, mă gândesc, dar greşesc, nimeni - nimeni! - nu îi tratează cu ostilitate.

A început! Polonezii se ridică şi-şi cântă imnul: Mazurka lui Dabrovski, cântec de la 1797. Polonia tocmai fusese sfâşiată - pentru a treia oară! -, împărţită între marile puteri. Dar, spune imnul, Polonia n-a murit cât noi încă trăim. 215 ani mai târziu, polonezii încă ştiu cine sunt. Formidabilă naţiune! Ei au atacat tancuri cu o armată de cavalerie, ei au rezistat în Solidarnosc, lor le-au murit conducătorii atât de dramatic - ultima oară acum doi ani - şi uite că Polonia trăieşte!

În cel de-Al Doilea, Varşovia a fost practic distrusă. Acum e un oraş renăscut, dar mutilat de arhitectura comunistă. Campionatul European însă este despre mixul mai multor bucurii. Nu se simte nimic la Varşovia, Zürichul e departe, 2008 e irepetabil.

Primul meci al acestui turneu e palid şi haotic. Ştiu un singur cuvânt în poloneză - Lewandowski! - şi pare că, pentru o vreme, ajunge. Lewandowski însuşi va înscrie, însă grecii vor rezista, vor smulge remiza şi vor încheia rânjind. Seara o vor  sfârşi, totuşi, ruşii, animalic de încântaţi că au cucerit Cehia la Wroclaw.

9 iunie, deja. Au început să mai vină turişti. Danezi cu coarne semeţe, portughezi cu Ronaldo pe spate şi în inimi, puţini. Euro 2012 a început, dar nu e la Varşovia. Aici rămâne intact doar orgoliul miraculoaselor supravieţuiri, dincolo de toate Apocalipsele istoriei. Undeva în zori răsună Fantezia neaşteptată a lui Chopin.

Fanii ruşi, atac rasist şi bătaie cu stewarzi

Naţionala Rusiei a jucat încântator, învingând Cehia cu 4-1. Pe cât de frumos au evoluat Dzagoev şi compania, pe atât de deplorabil s-au comportat fanii ruşilor. Aceştia şi-au dat în petic în timpul întâlnirii care s-a disputat în Polonia, în oraşul Wroclaw.

Ce s-a întâmplat? Theodor Gebreselassie, internaţionalul ceh, care are tată etiopian, a fost supus unui atac rasist din partea suporterilor ruşi. „Trimisul nostru a auzit ţipete de maimuţă la adresa lui Gebreselassie", a declarat un reprezentant al asociaţiei „Never again", care se luptă împotriva rasismului. N-a fost primul incident de acest gen. Şi naţionala Olandei s-a plâns din cauza atacurilor rasiste în timpul unui antrenament deschis. Dacă în cazul batavilor, UEFA a încercat să muşamalizeze cazul, de această dată, forul european a deschis o anchetă, iar incidentul va fi analizat miercuri.

Stewarzi bătuţi cu bestialitate

Tot în timpul meciului Rusia -Cehia, fanii trupei lui Dick Advocaat au bătut mai mulţi stewarzi, iar patru dintre aceştia au ajuns la spital.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite