Sport

articolul anterior articolul urmator

Wimbledon, alt fiasco: Primii jucători care renunţă la un Grand Slam decăzut îşi explică decizia

8
25 May 2022 01:38:05
Autor: Amir Kiarash
Naomi Osaka, gata de vacanţă după eliminarea de la French Open
Naomi Osaka, gata de vacanţă după eliminarea de la French Open

Excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus a lăsat Grand Slam-ul londonez fără punctele acordate de ATP şi WTA. Drept urmare, tot mai mulţi jucători iau în calcul să plece în vacanţă pe durata turneului care, oricum, nu mai contează pentru clasamentele mondiale.

Trei ani negri pentru tenisul mondial! În 2020, vreo jumătate de sezon s-a pierdut din cauza startului pandemiei. În 2021, aşa zisele „bule sanitare“ i-au exasperat pe jucători. Iar acum două din primele trei Grand Slam-uri sunt umbrite de scandaluri fără legătură cu sportul!
 
La Australian Open, întreaga competiţie a fost afectată de expulzarea lui Djokovici din cauza unui fiasco pe tema vaccinării. Acum, la Wimbledon (27 iunie – 10 iulie) se prefigurează un scandal şi mai mare! Pentru că nu va fi afectat un singur jucător, ci tot ce înseamnă tenisul profesionist. S-a ajuns aici, după ce britanicii au luat decizia excluderii sportivilor din Rusia şi Belarus din cauza agresiunii militare din Ucraina. 
 
Din păcate, o decizie extremă – unică în tenisul mondial! – a fost urmată de alta: tăierea punctelor aferente Wimbledon-ului pentru ediţia 2022. Ceea ce înseamnă că se va juca degeaba la All-England Club, dacă ne gândim strict la clasamentele ATP şi WTA. Bineînţeles, rămâne perspectiva unor câştiguri financiare substanţiale. Mai ales că, faţă de anul trecut, organizatorii au anunţat o creştere de 14% în ceea ce priveşte fondul de premiere. Pe scurt, Wimbledon 2022 e cel mai bogat Grand Slam din lumea tenisului, la ora actuală!
 
Osaka: „Un haos total!“
 
Problema e că doar banii, chiar şi când sunt foarte mulţi, nu mai pot motiva nişte vedete ale sportului-alb, care au încasat sume uriaşe, de-a lungul anilor. Perspectiva de a juca la Wimbledon doar pentru nişte prime nu-i mai atrage, pur şi simplu. De aici şi discursurile care au apărut deja şi din care reiese că sunt jucători care iau în calcul să renunţe la Wimbledon 2022. Care, oricum, nu va mai conta pentru clasamentele mondiale!
 
Primul care a rostit această idee a fost italianul Fabio Fognini (35 de ani, 51 ATP la simplu, 35 ATP la dublu). „Cel mai probabil, o să plec în vacanţă, prefer să-mi duc familia la Formentera decât să merg la Londra. Pentru ce? Nu mai există motive acum, când s-au tăiat punctele. Şi, oricum, nu prea îmi plăcea să joc pe iarbă“, a spus Fognini.
 
Cam la fel a vorbit şi Naomi Osaka (Japonia, 24 de ani, 38 WTA), după eliminarea suferită în turul I de la French Open. 
 
„Decizia tăierii punctelor mă afectează mental, pentru că motivaţia scade. În acest moment, nu ştiu dacă voi juca la Wimbledon. M-aş duce doar pentru a căpăta mai multă experienţă pe iarbă. Dar acum, în acest moment, mă descurajează perspectiva de a juca degeaba, fără şansa de a urca în clasamentul mondial. Mai ales că pentru mine acest aspect a contat mereu, m-a motivat. Sunt sigură că organizatorii Wimbledon-ului au fost bine intenţionaţi, când au vrut să ia atitudine împotriva războiului. Din păcate, execuţia planului a însemnat un haos total“, a spus Naomi, care n-a depăşit niciodată turul III, la Wimbledon.
46,5
milioane de euro e suma totală alocată de organizatori pentru premierea jucătorilor, la Wimbledon 2022.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Dem Cristi
25.05.2022, 08:23:54

care e problema, se va juca pentru bani, glorie, onorarea contractelor cu sponsorii etc. 46,5 mil euro premii totale e f. mult. ținând cont că dubul e plătit ceva mai slab, premiile la simplu sunt f. atractive. Fără ruși, belaruși crescând șansele de a ajunge cât mai departe

+4 (6 voturi)
Ionel Marcu
25.05.2022, 17:45:45

Osaka ar face bine dacă ar imita-o pe Barty, s-a săturat lumea de fițele ei și e oricum o jucătoare „decăzută”. Ar fi rușinos să ia bătaie de la puștoaicele astea ambițioase și setoase de trofee, cum era să pățească Halep ieri.

-1 (1 vot)
B M
25.05.2022, 11:31:30

Chiar și fără puncte Wimbledon rămâne un turneu de Grand Slam . Și pentru orice jucator câștigarea unui astfel de turneu, este o realizare extraordinară! Cine renunță nu o face din cauza punctelor sau al banilor, ci din cu totul alte motive.

+2 (8 voturi)
albina pac
25.05.2022, 14:39:19

Corcitura si-a dat seama la timp ca e penibila de ceva vreme, asa ca nu mai participa pentru ca nu primeste puncte ! Care puncte ? Tenisul se joaca pe bani tembelilor ! Si asta nu de acum ! Rusofilii care nu participa din solidaritate pentru rusi , sa fie sanatosi, ne vedem cand ne intalnim. Restul, succes pentru premiul de doua milioane de lire !

0 (4 voturi)
Coco
25.05.2022, 17:05:04

Banii conteaza ca gloria in acest caz vine sontac-sontac desi cand aplici o pedeapsa o faci pana la capat , jumatatile de masura aprind si mai mult spiritele.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările