Wimbledon şi poveştile din iarbă. Printre picături, Navratilova a suferit pentru un record fabulos: „Are cele mai lungi braţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martina Navratilova

Martina Navratilova reuşea, în urmă cu 29 de ani, victoria cu numărul 100 la Wimbledon, performanţă egalată doar de Roger Federer. Nicio jucătoare nu a reuşit să se apropie de ea în topul celor mai multe victorii pe iarba londoneză sau al numărului de trofee câştigate.

Startul Wimbledon 1991 a fost zdruncinat din temelii. În arhiva unui ziar american din Michigan, „The Argus Press“, poţi citi despre „ambuteiajul“ creat în vestiarele londoneze.

Şi asta pentru că ploaia a anulat toate cele 66 de partide programate în prima zi, iar la finalul celei de-a doua zile, doar 28 de meciuri ale primului tur îşi aflaseră deznodământul. Tradiţia fusese „ruptă“: deţinătorul titlului, Stefan Edberg, a fost trimis să joace abia al doilea meci pe sacrul Teren Cetral, marţi, în loc de primul meci de luni, cum o cerea eticheta.

Astfel, onoarea primului meci pe Central la Wimbledon 1991 i-a revenit în cele din urmă Martinei Navratilova, cea care, cu un an înainte, se încoronase pentru a noua oară pe iarba britanicilor. Iar americanca a scris istorie chiar în acea zi mohorâtă, de 25 iunie 1991, obţinând victoria cu numărul 100 la Wimbledon. Doar Chris Evert mai atinsese suta de victorii, dar la US Open, cu doi ani înainte (1989). Abia 28 de ani mai târziu, tenisul a mai consemnat 100 de victorii în proba de simplu, la Wimbledon, odată cu sfertul de finală câştigat de Roger Federer în 2019.

Navratilova reuşea să atingă acest incredibil prag deşi, potrivit aceloraşi publicaţii ale vremii, „jucase slab“. În faţa legendei turneului a stat Elna Reinach, o tănără de 22 de ani din Africa de Sud. Iar Martina a trebuit să recupereze trei break-uri doar în setul decisiv pentru a se impune în cele din urmă cu 4-6, 6-2, 6-4. Reinach a găsit vulnerabilitatea în serviciul doi al campioanei, trimiţând cu uşurinţă şi la foc automat retururi câştigătoare. Navratilova a ieşit buimăcită din meci, vorbind la interviuri despre incredibilele recuperări ale adversarei sale, la mingi ce păreau că o învinseseră cu mult. „Are cele mai lungi braţe! Am depăşit-o cu mingea de atâtea ori şi totuşi… dintr-o dată, mingea venea înapoi.“ Iar asta nu era puţin lucru, având în vedere că Navratilova ajunsese de fiecare dată în finală la precedentele nouă ediţii de Wimbledon, câştigând trofeul de şapte ori. Martina nu a putut, totuşi, să îşi apere şi de această dată trofeul, fiind învinsă în sferturi de o mult mai tânără conaţională - Jennifer Capriati (19 ani diferenţă de vârstă).


Au atins pragul de 100 victorii la un turneu de Mare Şlem:
 

1989: Chris Evert, la US Open (101 - totalul carierei)
1991: Martina Navratilova, la Wimbledon (120 - totalul carierei)
2019: Roger Federer, la Wimbledon (101 - în prezent)
2019: Serena Williams, la US Open (101 - în prezent)
2020: Roger Federer, la Australian Open (102 - în prezent)
 



Zece duzini de victorii la Wimbledon. Câteva repere despre cariera Martinei Navratilova şi cele 120 de victorii ale sale pe iarba londoneză.
 

  • Debut la Wimbledon: victorie 6-1, 6-4 cu britanica Christine Janes, 1973.
  • 24 de manşe adjudecate cu 6-0, dintre care trei seturi decisive.
  • Nu a pierdut niciodată set la zero la Wimbledon.
  • 14 victorii şi doar 5 înfrângeri contra jucătoarelor din Top 10. Martina are însă palmares negativ împotriva liderilor mondiali la Wimbledon (învinsă de Monica Seleş şi de Steffi Graf - de două ori, câştigând doar contra lui Chris Evert).
  • Un singur abandon al adversarei, în 120 de victorii: Liz Smylie (1984).
  • Ultima victorie la simplu: 2004. Martina a revenit la Wimbledon după nouă ani de absenţă, a trecut cu 6-0, 6-1 de columbiana Castaño. Gisela Dulko a învins-o în turul secund.
  • 9 titluri la simplu (12 finale), 7 titluri la dublu feminin, 4 - la mixt.
  • A reuşit un „Grand Slam Boxed Set“, câştigând toate cele patru turnee de Mare Şlem în toate cele trei probe posibile: simplu, dublu feminin şi dublu mixt. Margaret Court şi Doris Hart sunt celelalte două jucătoare care mai au această performanţă.

Citeşte şi:

„You cannot be serious“: McEnroe şi vorba sa celebră în tenis. 'Îl descalificau, sigur!'. Wimbledon şi poveştile din iarbă.

Ziua în care Steffi Graf a fost de nerecunoscut. Wimbledon şi poveştile din iarbă

Ziua în care „Superba Gussie“ a introdus „vulgaritatea şi păcatul în tenis“. Wimbledon şi poveştile din iarbă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite