Wimbledon şi poveştile din iarbă. „Setul de Aur“, unic în istoria turneelor de Mare Şlem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu exact opt ani, Iaroslava Şvedova a reuşit o performanţă nemaivăzută până atunci în tenisul feminin, câştigând toate punctele în primul set al partidei cu italianca Sara Errani, în turul trei la Wimbledon 2012.

Şvedova şi-a adjudecat primele 24 de puncte ale partidei, în 15 de minute, pentru un 6-0 curat, ce poartă numele de „set de aur“ (n.r. - golden set, în limba enlgeză). Aflată pe locul 65 în clasamentul mondial la vremea respectivă, Şvedova era pe cale de a furniza şi o surpriză pe tablou, având-o ca adversară pe favorita 10, finalistă cu doar câteva săptămâni înainte la Openul Francez.

Iată cum a arătat, în statistica BBC, setul perfect al Şvedovei:

4 aşi

14 lovituri câştigătoare

7 din 7 puncte câştigate pe primul serviciu

5 din 5 puncte câştigate cu serviciul doi

5 din 5 puncte câştigate la fileu

3 din 3 mingi de break convertite

12 puncte câştigate la retur din 12 jucate

Şvedova, născută în Rusia, la Moscova, pe 12 septembrie 1987, alesese încă din 2008 să reprezinte culorile bogatului Kazahstan. Jocul ei era construit pornind de la un serviciu redutabil, cu lovituri puternice şi o doză de risc asumată la fiecare atingere a mingii. Şvedova a reuşit să îşi controleze perfect execuţiile în faţa Sarei Errani, iar atingerea setului perfect i-a fost facilitată şi de faptul că italianca de doar 1,64 m a avut dintotdeauna un serviciu modest, atât pe prima, cât şi pe a doua minge. Italianca ajungea la Wimbledon pe un val uriaş de încredere, din postura de câştigătoare la dublu a Roland Garrosului şi de finalistă la simplu.

Iarba prezenta un paradox pentru Şvedova. La ora startului ediţiei 2012, care avea să îi aducă celebrul set de aur, Iaroslava nu avea decât două victorii în carieră la simplu la Londra, repurtate în 2009 şi 2010. Ea avea însă acasă un trofeu câştigat la dublu pe iarba londoneză, încă din 2010, când făcuse echipă pentru dubla Wimbledon - US Open cu americanca Vania King. Cele mai bune rezultate ale Şvedovei în Grand Slam-uri veniseră pe zgura pariziană în proba de simplu - sferturi de finală în 2010 şi 2012. Şvedova începea meciul cu un as, aşa cum notează Tennis Majors, şi, cu 6-0, 6-4, o învingea pentru a treia oară în carieră pe Errani, avansând în premieră în optimi la Wimbledon (performanţă întrecută ulterior în 2016 - sfert de finală).

La ora meciului de la Wimbledon 2012 cu Errani, Şvedova deţinea deja recordul pentru cele mai multe puncte câştigate consecutiv în circuitul WTA - 23, după un meci bizar, în care câştigase primele 23 de puncte în faţa lui Amy Frazier, apoi a ratat primele trei mingi de set, pierzând apoi şi un unic game în manşa inaugurală, pentru ca în cele din urmă să piardă seturile doi şi trei ale partidei cu acelaşi scor, 6-0.

Am jucat, pur şi simplu, fiecare punct al fiecărui game. Nu mi-am dat seama că în fiecare game am 40-0. Ţin minte doar că ea a luat primul sau al doilea punct din setul doi. Lumea a început să aplaude şi să strige. Mă şi gândeam - <<ce naiba se întâmplă?>>. Am şi zâmbit. Mi-am zis: <<ok, oamenii vor să vadă un meci bun>>. Apoi, la vestiar, când mă relaxam, a venit antrenorul şi mi-a spus: <<Vezi că tocmai mi-a arătat cineva statistica ta, ştii că nu ai pierdut punct acolo!!>>. M-am gândit: <<Pe bune? Nicio greşeală neforţată, niciun punct pierdut?>> Deci, niciun punct pierdut. Aşadar, am fost incredibilă! Iaroslava Şvedova, despre „setul de aur“

Ziua de 30 iunie rămânea astfel în cărţile de istorie ale tenisului feminin. O singură dată sportul-alb se mai întâlnise cu un set perfect, însă la masculin şi într-un turneu mult mai mic. Cu 29 de ani înaintea performanţei Iaroslavei Şvedova, în 1983, americanul Bill Scanlon, la Delray Beach, în Florida, îl învingea cu 6-2, 6-0 pe brazilianul Marcos Hocevar, câştigând toate schimburile de mingi din setul secund. În prezent, Iaroslava Şvedova se prezintă pe Twitter drept autoarea unicului „set de aur“ la un turneu de Mare Şlem.

Eu nu îmi amintesc nimic din acel set, în afară de ultimul punct. Nici nu mi-am dat seama ce făcusem, am realizat doar când mi s-a atras atenţia - <<domnule Scanlon, se pare că nu aţi pierdut niciun punct în ultimul set>>. Toată cariera mă chinuisem să ajung la acea stare de concentrare totală, în care singurul lucru pe care te concentrezi e legat strict de ceea ce faci pe teren. Am avut câteva serii din astea, când câştigam 16 din 18 puncte jucate. Dar în meciul cu acel set de aur, am câştigat de fapt 34 din ultimele 36 de puncte disputate. Bill Scanlon, fost număr 9 ATP şi semifinalist la US Open în 1983

Coronavirus i-a stopat revenirea

Aşa cum „Adevărul“ a scris deja, Iaroslava Şvedova a încercat să revină la începutul acestui an, după trei ani de absenţă din circuit, însă nu a apucat să câştige vreun meci din cauza coronaviruslui. Ea a fost una dintre primele sportive plasate în izolare, după un drum cu un avion în care s-a aflat şi un pasager infectat. Iniţial, sportiva din Kazahstan a fost scoasă din circuit de o accidentare gravă la gleznă, care a dus-o până pe masa de operaţie. Apoi, aşa cum i s-a întâmplat şi Patriciei Ţig după o accidentare serioasă la spate, a intervenit o altă prioritate, Şvedova devenind mămica gemenilor Stan şi Mira în octombrie 2018. Numită între timp căpitan al echipei de Fed Cup a Kazahstan-ului, Şvedova a ales să revină pe teren, activându-şi clasamentul protejat, îngheţat la poziţia 47 WTA. Astfel, ea a avut acces direct pe tabloul principal la Doha din 2020, fiind programată să joace mai departe dubla Indian Wells / Miami - lucru pe care, evident, nu l-a mai putut face.

Citeşte şi:

„You cannot be serious“: McEnroe şi vorba sa celebră în tenis. 'Îl descalificau, sigur!'. Wimbledon şi poveştile din iarbă.

Ziua în care Steffi Graf a fost de nerecunoscut. Wimbledon şi poveştile din iarbă

Ziua în care „Superba Gussie“ a introdus „vulgaritatea şi păcatul în tenis“. Wimbledon şi poveştile din iarbă

Printre picături, Navratilova a suferit pentru un record fabulos la Wimbledon: „Are cele mai lungi braţe“

VIDEO Wimbledon şi poveştile din iarbă: una dintre cele mai simpatice momente din ultimii ani

Lottie Dod şi corsetul însângerat. Povestea celei mai tinere câştigătoare din istoria Wimbledonului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite