Zicu e „oţelar“ cu acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După câteva săptămâni în care transferul său de la ŢSKA Sofia la Pohang Steelers a stat în cumpănă, atacantul român a fost prezentat ieri la noua echipă.

Un stupid scandal de dopaj izbucnit în curtea clubului ŢSKA Sofia la finalul anului 2011 a fost la un pas de a-i strica planurile lui Ianis Zicu. Ademenit în Coreea de Sud de un salariu cu şapte cifre (1,2 milioane de euro), actualul golgheter al campionatului Bulgariei era hotărât să acţioneze în Justiţie în cazul în care transferul ar fi picat din motive extrasportive. Speriaţi de faptul că Zicu ar fi fost şi el dopat, oficialii lui Pohang Steelers au suflat şi-n iaurt, supunându-l pe atacantul român la analize medicale suplimentare.

Până la urmă, totul a fost în ordine, iar jucătorul de 28 de ani renăscut în tricoul Timişoarei şi-a pus ieri semnătura pe un contract de doi ani cu opţiune de prelungire pentru alţi doi. „Aveam nevoie de o nouă provocare. Echipa e una de tradiţie în Asia şi sper să o ajut cât pot de mult", a fost prima declaraţie dată de Zicu la Steelers („oţelarii", în traducere liberă, sud-coreenii fiind sponsorizaţi de POSCO, una dintre cele mai mari oţelării din lume).

Primul meci, în Liga Campionilor

Ianis Zicu va intra rapid în pâine la Pohang, oraş-port în estul ţării, cu deschidere la Marea Japoniei. Astfel, deşi campionatul din Coreea de Sud va lua startul abia în luna martie, jucătorii lui Steelers sunt nevoiţi să se întoarcă mai repede din vacanţe. Motivul? La 18 februarie vor întâlni o echipă din Thailanda în turul preliminar al Ligii Campionilor Asiei, competiţie pe care „oţelarii" au câştigat-o de trei ori în istoria clubului, ultima dată în 2009.

2,3 milioane de euro i-a costat pe cei de la Pohang Steelers transferul lui Ianis Zicu de la ŢSKA Sofia.

Sfaturi de la Dulca

Înaintea lui Zicu, singurul român care a mai trecut pe la Pohang a fost Cristi Dulca, în sezonul 1999-2000, transferat de la Rapid. „Pentru un european nu e uşor să se adapteze în Coreea de Sud. Mă refer la stilul de viaţă, la fusul orar (n.r. - şapte ore diferenţă faţă de România), dar şi la anumite aspecte legate de mâncare. Ar fi bine să-l ajute cineva. De exemplu, eu am fost susţinut de soţie, care a şi născut acolo", ne-a mărturisit actualul antrenor al lui Delta Tulcea. Cristi Dulca a ţinut să-i dea şi un sfat lui Ianis Zicu: „Cel mai important e să fie serios în tot ceea ce face. Asiaticii sunt foarte riguroşi, la antrenamente nu se aude nici musca".

În schimb, Zicu poate fi sigur că nu va fi huiduit de suporterii lui Pohang în cazul în care jocul nu-i va merge bine. „La finalul unui meci de acasă, publicul ne aplauda în picioare. Nu ştiam ce se-ntâmplă, noi pierdusem cu 2-1! De asemenea, suporterii veneau mereu la mine şi-mi aduceau cadouri, caricaturi", a rememorat Dulca.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite