În urma unei căzături, un puşti de 9 ani a descoperit o fosilă veche de peste 1 milion de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jude Sparks, un puşti de 9 ani, este autorul unei descoperiri paleontologice remarcabile, totul din cauza unei căzături în timp ce se juca cu fratele său mai mic.

Acesta s-a împiedicat de ceea ce iniţial părea a fi doar „un lemn fosilizat”. „Avea însă o formă ciudată. Pur şi simplu am ştiut că nu e ceva ce găseşti în mod obişnuit”, a declarat Jude, acum în vârstă de zece ani, în cadrul unei interviu cu cei de la NY Times.

Ceea ce părea a fi un maxilar imens, i-a nedumerit şi pe părinţii lui Jude, care au crezut că au de-a face cu un os de elefant. Neconvinşi însă, aceştia au făcut câteva fotografii acestui obiect pentru a-l compara cu alte imagini acasă.

„Când am ajuns acasă, am încercat să identificăm acel obiect”, a declarat tatăl puştiului. „Am observat însă că nu se potrivea perfect cu craniul unui elefant, şi atunci ne-am zis că trebuie să fie altceva, mult mai important”.

Aceştia au luat legătura cu profesorul de biologie al Universităţii New Mexico, Peter Houde, care a recunoscut imediat ce au descoperit aceştia: tânărul Jude se împiedicase de rămăşiţele fosilizate ale unui Stegomastodon.

„Este o descoperire destul de neobişnuită”, a afirmat acesta, explicând că rămăşiţele preistorice sunt atât de fragile încât acestea se dezintegrează imediat după ce eroziunea solului le expune elementelor din natură. Familia Sparks a avut grijă să îngroape la loc aceste fosile până când Prof. Houde a reuşit să adune o echipă pentru excavarea acestora.

Animalul ale cărui fosile au fost excavate a trăit acum aproximativ 1,2 milioane de ani, fiind un mamifer elefantin - dintr-o familie diferită de a mastodonţilor, dar similară ca asemănare. Acest mamifer a trăit în ultimele câteva milioane de ani şi este posibil să fi fost vânat de primii oameni. 

Profesorul Peter Houde, care speră să reuşească să expună această fosilă în Universitatea New Mexico, a subliniat că „membrii facultăţii de paleontologie sunt foarte fericiţi pentru faptul că familia Sparks i-a contactat pe aceştia şi nu au încercat să dezgroape singuri aceste rămăşiţe, fapt ce mai mult ca sigur ar fi distrus specimenul”.

Prof. Peter Houde împreună cu descoperirea tânărului Jude

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite