Călugării belgieni descoperă şi reînvie o reţetă de bere veche de peste 200 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Grimbergen
FOTO Grimbergen

După o pauză de 220 de ani, un ordin de călugări din Grimbergen Abbey, Belgia, au reînceput producţia unei beri populare în perioada medievală, după ce descoperit în arhive ingredientele şi metodele originale.

Anunţul a fost făcut de părintele Karel Stautemas, în prezenţa primarului din oraş, a peste 100 de jurnalişti şi a sute de de entuziaşti, relatează The Guardian.

După ce a prezentat primul pahar de bere, preotul a explicat că rezultatul este efortul a patru ani de cercetare a metodelor folosite de călugării de la Mănăstirea Norbertine, înainte ca aceasta să fie arsă de către revoluţionarii francezi în 1798. Deşi mănăstirea a fost mai târziu restabilită, s-a crezut că secretele berii se făcuse scrum.

Cu o alcoolemie de 10,8%, berea a renăscut după ce călugării au descoperit mai multe cărţi din secolul XII în care se regăsesc toate detaliile de producere a berii. Deşi aveau de multă vreme volumele, acestea au fost greu de citit deoarece sunt scrise în limba latină şi olandeza veche.

„Am petrecut zeci de ore răsfoind cărţile şi am descoperit lista de incrediente pentru berile produse aici în secolul trecut, ce tip de hamei este nevoie, ce tipuri de butoaie şi sticle se foloseau, până şi o listă cu berile propriu-zise care erau produse”, a declarat părintele Karel Stautemas, citat de The Guardian.

Totuşi, călugării nu respectă întru totul reţeta originală, explicând că „nu cred că oamenilor de azi le-ar plăcea gustul berii făcute atunci”. Maestrul berar al călugărilor a adăugat că pe vremuri berea era „puţin fără gust, ca un fel de pâine lichidă”.

Noua bere este produsă în colaborare cu Carlsberg.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite