Coloranţi interzişi. Verdele de Paris, culoarea la modă care i-a ucis pe mulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verdele de Paris, unul dintre cei mai periculoşi coloranţi
Verdele de Paris, unul dintre cei mai periculoşi coloranţi

Fascinaţi de modă şi de culori vibrante, oamenii şi-au pus multă vreme sănătatea şi chiar viaţa în pericol. De ce? Unele culori şi coloranţi sunt extrem de toxice din cauza substanţelor din care sunt obţinute.

Una dintre culorile interzise în trecut este roşu Vermillion, deoarece pigmentul este obţinut din mercur, mai precis din cinabru, un minereu care conţinea sulfură de mercur şi era cu atât mai intens cu cât particulele de minereu erau mai mici.

Totuşi, a fost folosit vreme îndelungată, de când romanii l-au descoperit în Spania şi l-au folosit în cosmetică şi artă. Sclavilor le revenea sarcina periculoasă de a extrage cinabru din minele spaniole, de a le încălzi şi zdrobi pentru a obţine râvnitul pigment.

A fost folosit intens în pictura Renascentistă. În secolul al XX-lea, a fost interzis din cauza toxicităţii sale şi a fost înlocuit cu roşul cadmiu obţinut dintr-un pigment sintetic. Descoperă şi alte culori pe cât de frumoase, pe atât de periculoase!

Află aici cum a apărut verdele de Paris, cum a fost interzis şi ce alţi coloranţi mult mai otrăvitori au folosit oamenii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite