Comisia Europeană a autorizat folosirea lăcustei călătoare ca aliment în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Comisia Europeană a autorizat vineri un nou aliment pentru comercializare în UE – lăcusta călătoare (Locusta migratoria). Este a doua insectă care primeşte autorizaţia Comisiei, după viermele de făină.

Lăcusta călătoare va fi disponibilă în UE congelată, uscată şi sub formă de pudră. Intenţia este de a fi comercializată ca snack sau ca ingredient alimentar în produse alimentare.

„Această autorizaţie vine după o analiză ştiinţifică riguroasă de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară), care a concluzionat că lăcusta călătoare este sigură pentru utilizarea propusă de compania aplicantă, potrivit Digi24. 

Produsele ce conţin acest nou aliment vor fi etichetate pentru a oferi informaţii privind potenţialele reacţii alergice”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

 Această autorizaţie vine după un vot pozitiv al statelor membre UE, din septembrie, la care a fost depusă aplicaţia.

Prima autorizare a unei insecte ca aliment nou a fost adoptată în iulie pentru viermii de făină uscaţi.

În diverse studii, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a identificat insectele ca o sursă foarte nutritivă şi sănătoasă cu conţinut înalt de grăsime, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

Insectele, care sunt consumate zilnic de către milioane de oameni pe planetă, au fost identificate ca sursă alternativă de proteine în cadrul strategiei europene „Farm to Fork” (De la Fermă la Furculiţă), care ar putea facilita tranziţia către un sistem alimentar mai sustenabil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite