Curiozităţi despre berze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curiozităţi despre berze. Berzele sau cocostârcii sunt nişte păsări mari, singurele păsări sălbatice de aceste dimensiuni care îşi construiesc cuibul în preajma oamenilor.

Curiozităţi despre berze. O barză trăieşte 30 de ani

O barză cu pui îsi curăţă penele pe un acoperiş din satul Frauenkirchen în provincia austriacă Burgenland FOTO Reuters

Berzele sunt păsări mari, unele specii putând atinge înălţimi de peste un metru şi o deschidere a aripilor de peste 3 metri. Acestea sunt păsări răpitoare şi se hrănesc cu peşti, reptile mici, amfibieni sau insecte. Unele prind chiar şi rozătoare sau cârtiţe. 

Pe lângă dimensiuni, berzele sunt şi unele dintre cele mai longevive păsări din lume, iar unele specii pot atinge chiar şi vârste de 30 de ani.

Curiozităţi despre berze. Cuibul poate cântări 1-2 tone

image

Deşi pare banal, cuibul de barză este una dintre cele mai spectaculoase şi complexe construcţii realizate în regnul animal. El este construit din crengi, rădăcini, pământ la care se adaugă paie, fân, iarbă, uneori chiar hârtie şi cârpe. 

În timp, un cuib de barză folosit mai mulţi ani la rând poate ajunge, după numeroase reparaţii, la un diametru de 1-1,5 metri, o înălţime de până la doi metri şi o greutate între una şi două tone. 

Iniţial, o pereche de berze construieşte un astfel de cuib în circa o săptămână.

Curiozităţi despre berze. De unde vine mitul care spune că barza aduce copiii

Mitul care spune că copiii nou-născuţi sunt aduşi de barză poate fi întâlnit în toată Europa. Legenda este una veche, dar a fost popularizată de Hans Christian Andersen într-o poveste numită „Berzele”. În folclorul german, berzele aduc copii într-un coş pe care îl cară în spate sau îl ţin cu ciocul. Copii sunt oferiţi direct mamelor sau sunt aruncaţi în coşul de fum, iar o familie îi comunică berzei că vrea un copil lăsând dulciuri la fereastră.

În mitologia slavă se crede că berzele aduc, primăvara şi vara, sufletele nenăscute din Iriy pe pământ. 

Curiozităţi despre berze. Pasărea care nu a respectat ordinul de ministru

image

O barză dintr-o comună din judeţul Argeş a devenit vedetă anul trecut după ce a fost subiectul unui ordin de ministru. 

Stâlpul unde pasărea îşi construise cuibul era în dreptul gospodăriei unui localnic care era deranjat de gunoiul şi zgomotul provocate de acesta. Omul şi-a căutat dreptatea la Primărie, Prefectură şi Garda de Mediu şi a ajuns, până la urmă, la Ministerul Mediului. În 10 martie, ministrul Mediului a emis un ordin, publicat în Monitorul Oficial, care cerea mutarea cuibul berzei. 

Autorităţile locale au dus la îndeplinire actul normativ şi au mutat cuibul berzei cu circa 600 de metri, însă pasărea a continuat să dea târcoale vechiului loc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite