Curiozităţi despre ochi şi urechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul uman este plin de necunoscute, ştiinţa lăsând încă neelucidate anumite aspecte ale acestuia. Pe de altă parte, multor lucruri li s-au găsit răspunsuri, iar în continuare vă prezentăm câteva curiozităţi despre ochi şi urechi.

Curiozităţi despre ochi - Orice persoană are nevoie de ochelari de citit

Conform unor studii, peste 99% din populaţia cu vârste cuprinse între 43 şi 50 de ani poartă ochelari pentru citit. Cauza este pierderea treptată a capacităţii de focalizare a lentilei ochiului, cristalinul, pe măsura trecerii anilor.

Curiozităţi despre ochi - Lentilele ochiului sunt mai rapide decât obiectivele foto

Lenila naturală a ochiului este cristalinul, funcţia acestuia fiind de a se concentra pe obiectul asupra căruia priviţi. De fiecare dată când îţi muţi privirea, cristalinul schimbă focusul mai rapid decât orice sistem optic profesional.

Curiozităţi despre ochi  – Clipim de 15.000 de ori pe zi

Clipitul este un act reflex involuntar, dar care poate fi făcut şi la comandă dacă ne dorim. De asemenea, acesta ajută la îndepărtarea microorganismelor de pe suprafaţa ochiului prin formarea unui film lacrimal cu proprietăţi antibacteriene dar şi de alimentare cu oxigen a ochilor.

Curiozităţi despre ochi - Diabetul poate fi depistat printr-un control oftalmologic

Persoanele care suferă de diabet zaharat tip 2 nu prezintă de cele mai multe ori simptome care ar da de gol boala. De aceea mulţi dintre noi nici măcar nu ştim că suferim de această afecţiune până la un control oftalmologic de rutină care poate depista acele mici vase de sânge sparte din spatele ochiului, semn frecvent al instalării diabetului.

Curiozităţi despre ochi - Vedem cu creierul, nu cu ochii

Funcţia vizuală este extrem de importantă pentru că adună informaţii despre obiectele şi imaginile pe care le vedem, transmiţându-le către creier prin intermediul nervului optic. În cortexul vizual toate aceste informaţii sunt analizate şi retrimise către ochi, astfel încât procesul vizual să aibă loc, totul într-un timp imposibil de imaginat.

Curiozităţi despre urechi – Cel mai dur os al corpului

Cel mai dur os al corpului uman este stânca temporală. Acesta este situat în jurul urechii interne şi are funcţia de a proteja urechea.

Curiozităţi despre urechi - Stresul şi teama măresc cantitatea de ceară din urechi

Glandele responsabile cu producerea cerii din urechi, incluse în clasa glandelor apocrine, secretă mai multă substanţă când suntem în situatii extreme de stres sau frică. Glandele apocrine sunt, de asemenea, cele care determină transpiraţia excesivă ca răspuns la aceleaşi emoţii intense.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite