De ce credem tot felul de prostii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

EXPLOZIV: Preşedintele Iohannis ştia despre incendiul de la Colectiv. INCENDIAR: A fost vorba de o conspiraţie a CIA, KGB şi BBC pentru a-l aduce pe Cioloş la guvernare. NU VEI CREDE: Suntem conduşi de o conspiraţie ocultă din umbră, compusă din generali SRI, procurori DNA şi foarte multe defecte de ADN.

Oamenii cred tot felul de tâmpenii pentru că, de fapt, realitatea este plictisitoare, adevărul doare şi universul este dificil de înţeles. Însă cu cât idioţeniile sunt mai palpitante, cu atât prostia devine mai atractivă şi stupizeniile par profunde constatări intelectuale. Discuţiile inteligente sunt obositoare, verificarea informaţiilor extrem de extenuantă şi costisitoare. Mai uşoare sunt pălăvrăgelile, micile bârfe şi vânturarea de aer cald neprocesat.

Din păcate, la adăpostul sarmalelor şi sub anonimatul piftiilor stricate, în ultimele săptămâni a apărut o avalanşă de prostie publică, mediatizată pe toate canalele. Mediile de informare din România, atât cele „tradiţionale”, cât mai ales pe reţelele de socializare, au fost năpădite de tot felul de aberaţii ale prostiei lăsate în libertate.

Imaginaţia semenilor noştri nu are limite, ceea ce arată că nici prostia nu cunoaşte graniţe.

Cea mai odioasă este aceea care vehiculează posibilitatea ca preşedintele Iohannis să fi „dat ordin” să fi pus incendiul de la clubul Colectiv. Dincolo de patologia politică a acestor afirmaţii halucinante, se află o predispoziţie naturală a românilor spre iraţional.

Şi alte populaţii sunt bântuite de conspirativită (cum e cazul asasinării preşedintelui Kennedy), dar la români mereu e o uneltire istorică la mijloc. Pe Mihai Viteazu l-a debarcat o conspiraţie condusă de generalul Basta. Pe Horea l-au vândut mocanii din pădurile Scorucetului. Pe Tudor Vladimirescu l-au trădat pandurii, în înţelegere cu grecoteii din Eterie. Pe Nicolae Ceauşescu l-au dat jos „agenturili”.

Teoriile conspiraţiei sunt expresia iraţionalităţii unei societăţi. Ele au existat şi vor exista dintotdeauna. Michael Shermer a scris o carte remarcabilă, pe care o dau exemplu studenţilor preocupaţi de adevărul ştiinţific, despre predispoziţia naturală a oamenilor spre explicaţii aberante. Cel mai simplu este să-i convingi pe ignoranţi dacă le explici inexplicabilul într-o manieră „raţională”. Numai că semnul inteligenţei, după cum arată Shermer, este scepticismul, păstrarea unei distanţe igienice faţă de orice explicaţie halucinantă, oricât de plauzibilă ar părea ea să fie.

Mai ales în contextul în care noi, românii, suntem un popor înclinat spre superstiţii, explicaţii mistico-magice şi justificări bigote. O populaţie primitivă, care mai crede în vrăji şi în datul în bobi, în „deschiderea cărţii” şi în Nostradamus ori horoscop este prostibilă. Oamenii se lasă prostiţi de fapt pentru că vrem să explicăm orice, să găsim justificări pentru orice şi să facem orice pentru a transforma necunoscutul şi ceea ce este de neconceput, în explicaţii.

Evident, cele mai multe „conspiraţii” contemporane au fost manipulări cu scop extrem de concret şi cu funcţie socială precisă. Cel mai bine documentat este aşa-zisul „fenomen OZN”, inventat de către armata americană pentru a ascunde experimentele foarte omeneşti cu aeronave performante. Aşa că, de fiecare dată când era văzut un avion U2 sau un F 117 apărea în mod convenabil o „istorioară” despre răpiri, omuleţi verzi şi conspiraţii colosale.

Numai folosind „lama lui Occam” am putea să găsim răspunsuri adevărate - dacă extratereştrii aceştia care călătoresc între galaxii sunt atât de evoluaţi, cum se face că totuşi pot fi văzuţi? Dacă există o conspiraţie atât de avansată, cum se explică faptul că acelaşi preşedinte atotputernic este aproape neputincios în faţa şleahtei de politicieni şi politruci care îl calomniază?

Vreau să propun şi eu câteva teorii, la fel de plauzibile.

  • Mass-media din România este compusă dintr-o armată de marţieni, al căror creier este golit sistematic şi reumplut cu paie, apă chioară şi mătrăgună.
  • Ion Cristoiu este de fapt extraterestru de pe planeta Nebula. A fost răpit de un OZN în 1993 şi a trăit pe viu experimentul în urma căruia o găină a născut pui vii.
  • Baba Yaga a profeţit că România va deveni epicentrul lumii, că limba dacilor va fi iarăşi vorbită pe tot cuprinsul Europei şi ca Dan Puric este Profetul care va transforma Casa Poporului în Biserica Dacilor de Pretutindeni.
  • România are un potenţial energetic, uman şi bioetic imens, românii sunt primii oameni ai planetei, toţi ne-au furat apa caldă, gaura din covrig şi caloriferul făcut dintr-un BCA.
  • Victor Ponta este o clonă a lui Ion Iliescu, realizată în laboratoarele SRI pe vremea când acestea erau conduse de către Virgil Măgureanu. Măgureanu însuşi este un crocodilian, de fapt mai bine zis un guşterian. În treacăt fie spus, conspiraţia guşterilor de a pune mâna pe România pare să fie bine pusă la punct, dovadă fiind creaturile paleozoice de la Antena 1, 2 şi 3.
  • Doamna Kovesi este de fapt un reptilian, nu este om şi nici nu are suflet, este rezultatul unui experiment de onestitate şi probitate profesională care a eşuat din pricină a fost făcut în subteranele din munţii Bucegi.
  • Traian Băsescu este un mort-viu, un vampir din rasa trogloditus care nu vrea să moară politic şi care re-învie sistematic, bântuind presa mai ales atunci când Klaus Iohannis pleacă din ţară.
  • Iohannis, la rândul lui este de fapt un robot, inventat în laboratoarele CERN şi realizat la ICPIAF, cu piese componente chinezeşti şi taiwaneze, dar cu soft german, pe baza modelului T34.
  • Eu sunt plătit de Soros şi, de fapt, acest articol nu a fost scris de mine, ci o minte diabolică mi-a dictat acest text pentru a submina esenţele acestui popor milenar, compus din îngeri, fiinţe de energie pură şi alte creaturi diafane.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite