Eticheta de la Versailles era atât de scandaloasă, încât nobilii îşi puteau face nevoile în faţa reginei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toşi cei aflaţi la palat erau acolo pentru a fi în serviciul Regelui
Toşi cei aflaţi la palat erau acolo pentru a fi în serviciul Regelui

Pe cât opulent şi elaborat e palatul regal francez, pe atât de amănuţită şi ciudată era eticheta de la Versailles, inclusiv igiena personală a celor de la Curte.

Palatul de la Versailles a fost făcut pentru a impresiona, nu există dubii în acest sens. În 1682, Regele Lodovic al XIV-lea şi-a mutat Curtea Regală la Versailles, care fusese până atunci doar o cabană de vânătoare.

Ludovic a transformat structura existentă într-un palat opulent, care avea să devină simbolul monarhiei franceze. Cu ajutorul grădinilor spectaculoase, a holurilor impozante şi-a operelor de artă extravagante din incinta palatului, Louis şi regii care i-au urmat s-au folosit de Versailles pentru a-şi impune autoritatea.

Un aspect mai puţin cunoscut este cel legat de eticheta creată în funcţie de ierarhie şi rangul fiecăruia. Regula de bază la Versailles era una simplă – toţi cei aflaţi la Curte erau acolo pentru a fi în serviciul regelui şi a deveni parte integrantă a unui ritual regal, care definea perfect nobilimea şi statutul său superior.

Citeşte aici de ce era eticheta secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea era de-a dreptul ridicolă şi ce reguli ciudate sau chiar sfidătoare avea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite