FOTO Omul care prinde peşte ascultându-l cum vorbeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harun Muhammad, în vârstă de 68 de ani, este unul din ultimii pescari din Malaysia care pot auzi peştii. Vechea indeletnicire se moşteneşte din tată-n fiu, dar cei care au răbdarea să-i descopere tainele sunt din ce în ce mai puţini.


Pescarii care ascultă graiul peştilor sunt din ce în ce mai rari, fiind o meserie aflată pe cale dispariţie. Însă Harun i-a transmis dragostea pentru această meserie şi fiului său, Zuraini. Ceilalţi „ascultători” ba au murit, ba s-au lăsat seduşi de tehnologie şi apelează la detectoarele moderne de peşte.

„Tehnica noastră nu se poate copia. Trebuie să deprinzi talentul şi să înveţi să te înţelegi cu apele. Noi vânăm doar gelama (un tip de peşte care scoate sunete asemănătoare cu ale corbului-n.r.)”, a declarat Harun, spunând că îi este destul de greu să descrie sunetele pe care le aude. „Au o voce, scot sunete distincte. Nu oricine îi poate deosebi”, a mai precizat bărbatul.

„Ascultătorii” au diverse tehnici. Dacă Harun şi fiul său susţin că aud sunetele diferite pe care le fac peştii, alţii spun că simt o schimbare a temperaturii apei, relatează Daily Mail. 

image

FOTO Daily Mail 

În cazul lui Muhammad, o incursiune încununată de succes presupune să ţină ochii larg deschişi în apă. „După un timp, am impresia că îi pot vedea, chiar dacă sunt departe. Pot să simt direcţia în care se întreaptă şi merg acolo. Dacă mă apropii, îi aud clar”, a povestit pescarul.

image

FOTO Daily Mail 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite