Milenarisme. De ce „sfârşitul lumii“ nu poate fi anticipat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum îşi imaginează oamenii că arată sfârşitul lumii

Dincolo de miştouri, dacă e să citim milenarismele în  cheie teologică, ele sunt un exemplu de „very bad theology“. Cine are curiozitatea să arunce un ochi peste Evanghelia lui Matei va afla că „Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.“

De milenarismele de felul acesta (sfârşitul lumii vine pe 7 octombrie etc) orice om cu minte face mişto-uri (tonul articolului de pe Yahoo News este singurul potrivit, vizavi de cel mai recent "sfârşit al lumii"). 

Dincolo de miştouri, dacă e să le citim în  cheie teologică, ele sunt un exemplu de „very bad theology“. Cine are curiozitatea să arunce un ochi peste Evanghelia lui Matei va afla că „Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.“ (Matei, 24. 36) („ceasul acela“ este ziua celei de-a Doua veniri. Nimic despre un meteorit care loveşte Pământul - la Matei)

Puţin mai jos, în acelaşi capitol, ni se spune: „Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru. (...) De aceea şi voi fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul Omului va veni.“ (Matei, 24.42; 24.44)
 
Lucrurile sunt clare: orice încercare de a „calcula” ziua Doomsday-ului (Ziua Judecăţii -n.r.) este şi inutilă, şi stupidă. Ce ar trebui să facă Dumnezeu - să pună un semn cu neon pe cer, „Nu mai încercaţi să calculaţi Doomsday-ul, că n-aveţi cum“?

Şi, cu toate astea, milenariştii nu se lasă păgubaşi. Ei cred în continuare în conspiraţiile lor, propun noi şi noi date. Şi te întrebi: măi, oamenii ăştia, care au site-uri intitulate E-Bible Fellowship, chiar nu citesc Matei, 24?! 

Răspunsul, cred, îl găsim tot în Matei 24: „Şi mulţi prooroci mincinoşi se vor scula şi vor amăgi pe mulţi.“ (24. 11) 

Ei citesc, dar reinterpretează. Cum să reinterpretezi lucruri atât de evidente şi să spui că albu-i negru - asta e o altă discuţie. Mi se pare că e una dintre capcanele în care cădem, cel mai des, în zilele noastre: să numim albul negru. Că e semidoctismul de vină, că e ignoranţa, că e infatuarea - sunt toate astea, şi mai sunt şi altele.

Totuşi, de multe ori e suficient să te întorci la sursele primare şi să citeşti. Şi-ţi faci un mare bine în felul ăsta. Ca să nu mai vorbim că le faci un bine şi altora. N-aş spune asta dacă n-aş fi văzut, cu ochii mei, copii care plâng câte o oră după ce află despre o nouă profeţie Doomsday. 

Fool of a Took. Throw yourself in next time, and rid us of your stupidity“, nu? Cum spune Gandalf. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite