Misterul telefoanelor Garfield care apăreau pe plaje din Franţa, rezolvat după 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP/ Getty Images
FOTO AFP/ Getty Images

Timp de trei decenii, un mister a stârnit imaginaţia localnicilor şi a turiştilor: telefoane portocalii cu forma celebrului motan Garfield apăreau pe plajele din Bretania, în vestul Franţei.

De-a lungul anilor, localnicii au adunat sute de bucăţi de telefoane, dar nimeni nu ştia exact de unde veneau. Asta până săptămâna trecută, când voluntarii care curăţau plajele au rezolvat misterul: telefoanele Garfield proveneau dintr-un container maritim, pierdut într-o peşteră marină, porivit New York Times

Voluntarii au descoperit sursa telefoanelor Garfield după ce un localnic le-a povestit despre o furtună la începutul anilor 1980. Săptămâna trecută s-au aventurat în peştera marină sculptată natural de maree şi care este accesibilă numai câteva zile în fiecare an şi au găsit resturile containerului şi telefoane Garfield care conţineau componente electronice potenţial periculoase.

Telefoane Garfield

    

Telefoanele au fost produse de Tyco în anii 1980, când erau comercializate ca „telefoane reale pentru distracţie reală“, unele fiind încă vândute ca obiecte de epocă, pe site-urile de licitaţii.

„Aceste deşeuri au peste 30 de ani şi încă mai găsim rămăşiţe“, a declarat Fabien Boileau, directorul Parcului Natural Marin Iroise, care a explicat că acesta este un exemplu clar al modului în care plasticul contribuie la poluarea oceanelor.

Longevitatea acestor piese de plastic, unele dintre ele păstrându-şi aspectul nou, au transformat telefoanele Garfield într-un simbol local al poluării marine. Aproximativ 148 de milioane de containere sunt expediate pe cale maritimă în fiecare an, potrivit Organizaţiei Maritime Internaţionale. Între 2008 şi 2016, companiile de transport maritim au pierdut peste 1.500 de containere în fiecare an.

„Dincolo de amuzamentul telefoanelor Garfield există poluare cu plasticul care nu se descompune în ocean şi cu care vom continua să ne confruntăm ani de zile", a declarat unul dintre voluntari. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite