Numerele surprinzătoare ale anului 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sudoku, un joc foarte popular în zilele noastre FOTO Shutterstock
Sudoku, un joc foarte popular în zilele noastre FOTO Shutterstock

Pentru a afla care au fost cele mai semnificative numere ale lui 2012, BBC a stat de vorbă cu experţi din diferite domenii, care şi-au motivat alegerile.

17 - indicii de care ai nevoie pentru a rezolva Sudoku

Acesta este numărul favorit al lui James Grime, doctor în matematică de la Universitatea Cambridge. Pe 1 ianuarie 2012 a fost publicată o lucrare care răspunde la întrebarea „de câte indicii ai nevoie pentru a rezolva un joc de Sudoku?“ Răspunsul a fost 17.

Fanii Sudoku au descoperit grile care pot fi rezolvate cu doar 17 căsuţe precompletate, dar nu au găsit niciuna care să poate fi rezolvată cu 16 sau mai puţine. Să demonstrezi că niciun joc de Sudoku nu poate fi rezolvat cu doar 16 indicii este o problemă complicată. Chiar şi cu ajutorul unui computer ar fi nevoie de 300.000 de ani pentru a verifica toate posibilităţile şi pentru a demonstra că niciuna nu funcţionează, scrie BBC. 

1 dintr-un sextilion (1.000.000.000.000.000.000.000)

Aceasta este şansa ca niciun fotbalist din „Premier League“ Anglia să nu fi fost homosexual din 1993 şi până în prezent. 

Bill Edgar, statistician la „The Times“ spune că în cei 20 de ani, 13.600 de jucători s-au perindat prin Ligă. Şansa să alegi atâţia oameni, la nimereală, din toată populaţia, şi niciunul dintre aceştia să nu fie homosexual este infimă.

Proporţia 80:20

În Europa, băncile oferă 80% din finanţele necesare unei afaceri sau unei case. În Statele Unite ale Americii, băncile finanţează doar 20% dintr-o afacere sau o casă. 

Editorul secţiunii de afaceri a BBC, Robert Peston, spune că această proporţie demonstrează multe despre criza din zona euro şi de ce le este atât de greu economiilor europene să se refacă după prăbuşirea din 2008.

Din aceste cifre înţelegem de ce economia europeană este atât de lentă şi cum au ajuns guverne precum cel spaniol sau irlandez aproape de faliment, pentru că băncile lor sunt atât de mari, încât nu-şi permit să le salveze.

1.901 – numărul de victime ale accidentelor din Marea Britanie

Numărul important pentru parlamentarul britanic Jack Straw este 1.901, număr ce desemnează victimele accidentelor de circulaţie din 2011. Din punctul lui de vedere, această cifră arată îmbunătăţirea substanţială a siguranţei rutiere din ultimii 40 de ani, ca rezultat a obligativităţii de a purta centura de siguranţă şi de a efectua alcooltestul.

53 – vârsta medie de pensionare în sectorul privat din Brazilia

Numărul care i-a surprins pe mulţi anul acesta este vârsta de pensionare a muncitorilor brazilieni – 53. În prezent, brazilienii nu mor la 55, 58 sau la 60 de ani. Speranţa de viaţă depăşeşte 70 de ani.

Helen Joyce, corespondentul brazilian pentru „The Economist“, spune că, deşi acest sistem se aplică numai sectorului privat, finanţele sunt coordonate tot de către guvern, „aşa că vă puteţi închipui cât îi costă sistemul de pensii“.

18 - dolarii cheltuiţi pe cap de american, la alegerile din SUA

Gillian Tett de la „Financial Times“ mărturiseşte că pentru ea cea mai surprinzătoare statistică din 2012 este suma pe care americanii au cheltuit-o pentru alegeri.

S-au cheltuit 2,5 miliarde de dolari pe campania prezidenţială directă, dar, dacă se adaugă toţi banii puşi în joc şi pentru Senat şi pentru Camera Reprezentanţilor, suma ajunge la 6 miliarde de dolari.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite