Oul de peşte care a supravieţuit după ce a trecut prin intestinele unei lebede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea de supravieţuire a peştişorilor killi a fost dovedită încă o dată în urma unei descoperiri neobişnuite a oamenilor de ştiinţă. Din câte se pare, aceşti peşti nu rezistă doar unor medii ostile precum bazinele deşertice izolate şi bălţile sezoniere, ci şi tranzitului prin intestinele unei păsări.

Ouă de peşti killi au rămas intacte după ce au trecut prin aparatul digestiv al unei lebede şi au ajuns în excremente. Mai mult decât atât, unul dintre ouă chiar a eclozat la o lună după ce a supravieţuit acestui tranzit.

O echipă internaţională de cercetători a găsit ouăle după ce  mai descoperise plante acvatice cu flori încă vii în excrementele unei lebede sălbatice, relatează New York Times.

Ei au conceput un experiment pentru a testa rata de supravieţuire a ouălor de peşti killi: au pus ouă de la două specii de peşti killi din Brazilia în hrana unor lebede de la o grădină zoologică. În următoarele două zile au strâns excrementele în căutare de ouă intacte: au găsit 5 din cele 650 de ouă amestecate în hrană, adică aproximativ un procent. Apoi au urmărit în laborator ce se întâmpla mai departe cu ele, dacă se dezvoltă sau mor. Dintre cele 3 ouă care au continuat să se dezvolte, două au fost afectate de o infecţie fungică şi nu au supravieţuit. Cel de-al treilea a eclozat la 49 de zile după ce a trecut prin intestinele lebedei.

Atunci când locul în care se află seacă, ouăle peştilor killi cad într-o stare asemănătoare hibernării, fiind capabile însă să se revigoreze şi să eclozeze când apele se refac, chiar după luni de zile. Asta explică de ce par să apară de nicăieri în urma ploilor sezoniere.

„Ei sunt celebri tocmai datorită acestei  abilităţi extraordinare de a supravieţui în noroaie”, spune Andrew Green, coautorul cercetării.

Faptul că chiar şi o foarte mică parte dintre ouă a putut supravieţui tranzitului prin intestinele unei lebede explică de ce aceşti peşti apar în locuri unde nu prea aveau cum să ajungă în mod normal şi în general cum se răspîndesc aceştia.

Totuşi rezistenţa lor, în condiţiile în care propriu-zis nimic nu le protejează, s-ar putea datora faptului că intestinele lebedei nu digeră complet hrana. Digestia unui animal extrage rapid nutrienţii şi elimină restul, pentru a face loc următoarei mese.

Echipa îşi propune să repete experimentele şi cu ouăle de crap care eclozează mult mai repede decât cele de killi.

Peştişorul care a supravieţuit a „fost conservat pentru posteritatea ştiinţifică”, a spus Green.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite