„Sicriul viu” prin care oamenii devin una cu natura. Cât costă şi unde este vândut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Loop
FOTO Loop

Un startup din Olanda a produs primul „sicriu viu”, realizat din compost făcut din miceliu, reţeaua de fibre subţiri aflată sub pălăria ciupercilor. După luni de teste cu acest material, zilele trecute a avut loc prima înmormântare în care s-a folosit „mormântul viu”, care, potrivit fondatorului, permite oamenilor să devină „una cu natura”.

Bob Hendrikx, fondatorul Loop, startup-ul care produce „Living Cocoon”, a spus că nu a participat la înmormântare, dar a vorbit cu persoana care a făcut „comanda”, potrivit The Guardian.

„Îşi pierduse mama, dar era fericit pentru că datorită acestei cutii ea se va întoarce în natură şi va trăi în curând ca un copac. A fost o conversaţie plină de speranţă”, a relatat acesta.

Hendrikx, un bio-proiectant în vârstă de 26 de ani, care a studiat la Universitatea Tehnică din Delft, a declarat pentru presa locală că „Living Cocoon” (n.red.: coconul viu) le permite „oamenilor să devină din nou una cu natura. Putem îmbogăţi solul în loc să îl poluăm”. Miceliul „curăţă natura”, a explicat Hendrikx. „Nu numai că neutralizează toxinele, dar fibrele sale pot fi folosite pentru a face orice, de la alimente la haine şi ambalaje, inclusiv sicrie. Miceliul caută în mod constant produse reziduale - ulei, plastic, metale, alţi poluanţi - şi le transformă în substanţe nutritive pentru mediu", a mai spus Hendrikx.

„În acest sicriu hrănim pământul cu corpurile noastre. Suntem nutrienţi, nu deşeuri”, a mai precizat.

Hendrikx a spus că procesul prin care un corp uman dintr-un sicriu tradiţional devine compost poate dura adesea un deceniu sau mai mult, pentru că este încetinit de lemn, metal şi materialele sintetice din care este realizat.

Un sicriu de miceliu va fi absorbit de sol în decurs de o lună sau şase săptămâni, a spus el, contribuind în mod activ la descompunerea completă a corpului pe care îl conţine şi îmbogăţind calitatea solului din jur, totul într-o perioadă de doi până la trei ani.

Loop lucrează cu oamenii de ştiinţă pentru a determina impactul corpurilor umane asupra calităţii solului. A încheiat contracte cu două case funerare din Haga, iar până acum a realizat 10 sicrie, preţul unuia fiind de 1.250 €. Bob Hendrikx spune că se aşteaptă ca preţul să scadă semnificativ pe măsură ce producţia se va mări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite