Statele Unite: Dilemă etică pentru doctorii unui pacient cu un tatuaj „Nu Resuscitaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii unui spital din Miami s-au confruntat cu o dilemă etică în momentul în care în secţia de urgenţe a sosit un pacient aflat în stare de inconştienţă şi cu o stare de sănătate ce se deteriora rapid şi care avea tatuat pe piept cuvintele „Nu Resuscitaţi”.

Tatuajul, ce părea a exprima dorinţa ultimă a pacientului şi care avea subliniat cuvântul NU şi includea şi o semnătură, a prezentat echipa de medici cu o mulţime de întrebări de ordin etic şi juridic.

Acest caz a fost detaliat într-un articol publicat de New England Journal of Medicine.

„Cererea de NR tatuată pe pieptul pacientului a produs mai multă confuzie decât claritate, dat fiind scepticismul cu privire la legalitatea ei şi posibilitatea ca tatuajele să reprezinte o decizie regretabilă pe care o persoană o ia într-o stare momentană de intoxicare”, afirmă autorii articolului.

Pacientul a venit în spitalul din Miami fără niciun document de identificare, fără familie sau prieteni şi fără posibilitatea de a le confirma doctorilor dorinţa sa cu privire la manevrele de resuscitare.

În momentul în care starea pacientului a devenit critică, fiind necesară intubarea sa la aparatele de respirat, doctorii au luat decizia de a ignora tatuajul, „invocând principiul a nu alege o cale ireversibilă atunci când se confruntă cu o incertitudine”.

„Aveam un pacient cu care nu puteam comunica, şi vroiam neapărat să aflu dacă tatuajul acela reprezintă dorinţa sa ultimă”, a declarat unul dintre medici publicaţiei Washington Post.

Medicii confruntaţi cu acest caz erau la curent cu un caz similar din urmă cu câţiva ani în care un pacient cu un tatuaj similar şi-a exprimat dorinţa de a i se aplica măsurile de resuscitare în cazul în care ar fi fost nevoie. Atunci când pacientul a fost întrebat de ce are acel tatuaj, acesta le-a spus doctorilor că „a pierdut un pariu la poker”.

Consultanţii pe probleme de etică ai spitalului a sfătuit medicii să respecte dorinţa exprimată prin tatuajul respectiv, sugerând că cel mai rezonabil este să presupună că acesta exprimă preferinţele autentice ale pacientului. Însă, alţi experţi au fost de părere că a lăsa pacienţii să moară fără documentele legale necesare este mult mai problematic, fiind preferabil ca medicii, în astfel de cazuri să acţioneze pentru a le salva vieţile.

În ciuda eforturilor medicilor, pacientul din acest caz a murit a doua zi dimineaţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite