Un exerciţiu militar al armatei finlandeze pe o insulă a fost confundat cu o invazie armată de localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Armata Finlandei via BBC
FOTO Armata Finlandei via BBC

Armata finlandeză a provocat panică pe o insulă a ţării nordice, săptămâna trecută, după ce un exerciţiu militar neanunţat a dat impresia localnicilor că sunt invadaţi de o forţă armată străină, relatează BBC.

În cadrul exerciţiului, un grup de câţiva zeci de soldaţi ai armatei finlandeze, cărând arme şi rucsacuri, au debarcat pe insula Kalmsholmen din sudul ţării, aflată în apropierea capitalei Helsinki.

Exerciţiul nu a fost însă anunţat localnicilor de Ministerul Apărării din ţara scandinavă, aşa că unul dintre puţinii locuitori ai insulei, Bjarne Winberg, a părăsit insula pe o ambarcaţiune proprie după ce a văzut militarii debarcând noaptea,  crezând că este vorba de o invazie, şi a anunţat serviciile de urgenţă.

„Desigur, am fost speriat” a declarat bărbatul pentru cotidianul Ilta-Santomat. „I-am văzut cum s-au furişat în pădure sub adăpostul întunericului cu rucsace în spate”. Bărbatul a afirmat însă că nu poartă vreo pică armatei finlandeze pentru sperietura provocată, accentuând că singura sa problemă a fost neanţurea în prelabil a exerciţiului.

Nu se ştie deocamdată de ce exerciţiul militar nu a fost anunţat; un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat pentru ziarul local Ostnyland că insula nu ar fi făcut parte din planul exerciţiului, însă alte informaţii apărute în presa finlandează sugerează că organizatorii doar au uitat să notifice locuitorii insulei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite