Un fost câştigător al Cupei Mondiale de rugby a anunţat că îşi va dona creierul oamenilor de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul rugbyst .Steve Thompson spune că îşi va dona creierul „pentru a face ca acest joc să devină mai sigur”  Foto: Facebook Slotgame
Fostul rugbyst .Steve Thompson spune că îşi va dona creierul „pentru a face ca acest joc să devină mai sigur”  Foto: Facebook Slotgame

Câştigătorul Cupei Mondiale de rugby în 2003, Steve Thompson, care a fost diagnosticat cu demenţă în vârstă de 42 de ani, a anunţat că îşi va dona creierul oamenilor de ştiinţă care cercetează traume cerebrale.

Englezul Thompson în vârstă de 43 de ani. face parte dintr-un grup de foşti sportivi care dau în judecată organele de conducere ale rugby-ului pentru neglijenţă, conform BBC.

Concussion Legacy Project îi va folosi creierul pentru a cerceta amănunţit encefalopatia cronică traumatică (CTE), care poate fi diagnosticată numai după moarte.

Fostul rugbyst spune că îşi va dona creierul „pentru a face ca acest joc să devină mai sigur” .

“Îmi donez creierul, astfel încât copiii oamenilor pe care îi iubesc să nu treacă prin ceea ce am trecut eu”, a spus fostul sportiv. 

Concussion Legacy Project este o bancă de creier fondată de Concussion Legacy Foundation UK (CLF) şi Fundaţia Jeff Astle, numită după fostul atacant din Anglia şi West Brom care a murit în 2002. O reexaminare a creierului Astle în 2014 a constatat că murise din cauza CTE. 

„Este posibil să treacă mulţi ani înainte ca acest puzzle să fie finalizat, dar prin adăugarea fiecărei piese, pe rând, este singurul mod în care vom înţelege imaginea de ansamblu şi astfel vom putea face ca viitorul altora să fie mai bun”, a declarat Astle, fiica lui.

„Nu a durat mult să decid. (...) Nu-mi amintesc jocurile Angliei la Cupa Mondială, spune Thompson, care a câştigat cupa în 2003. 

Thompson a jucat în fiecare meci din campania câştigătoare a Cupei Mondiale din 2003, câştigătoare a Angliei, dar a declarat pentru BBC în decembrie 2020 că nu-şi mai poate aminti niciunul dintre ele şi că îşi pierde memoria din cauză la loviturile frecvente de cap din timpul jocurilor şi antrenamentelor. 

În iulie, World Rugby a stabilit un plan de asistenţă socială pentru jucători, care include asistenţă pentru foşti jucători, iar organul de conducere global a anunţat noi măsuri prin care se limitează antrenamentul complet la 15 minute pe săptămână, în încercarea de a preveni accidentările.

Abordând schimbarea, Thompson a solicitat ca rugbyul să fie scos din jocurile pentru copii şi a adăugat: „Mergem în direcţia corectă, dar mai sunt multe lucruri de făcut pentru a ne asigura că jucătorii sunt în siguranţă”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite