Un suedez a lăsat o moştenire de peste 250.000 de euro, dar banca vrea să ardă banii. Care este motivul din spatele acestei decizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancnote suedeze ieşite dinainte de 2016, acum scoase din uz Foto Shutterstock
Bancnote suedeze ieşite dinainte de 2016, acum scoase din uz Foto Shutterstock

Gunnar Johansson a murit în 2018, la vârsta de 98 de ani. Suedezul, cunoscut ca un bărbat cumpătat şi strângător, a lăsat o avere câteva milioane de coroane în dulapul din apartamentul său, echivalentul a 260.000 de euro.

Gunnar Johansson nu a fost căsătorit niciodată şi nici nu a avut copii. A fost marinar, apoi, la pensie, vânzător ambulant de cărţi.

Nepotul lui a găsit într-un dulap din casă o geantă cu bani pe care bătrânul i-a strâns de-a lungul deceniilor, dar nu a putut să se bucure de această moştenire deoarece banca de stat de la Stockholm vrea să dispună arderea banilor, din cauză că nu există nicio dovadă privind provenienţa acestora, scrie tabloidul suedez Aftonbladet, preluat de Bild.

De asemenea, o altă problemă pe care o are această moştenire este că cele 2.663.520 de coroane, în jur de 260.000 de euro, pe care le-a lăsat bătrânul, sunt în bancnote vechi.

Suedia a foloseşte bancnote noi din 2015, iar cele vechi sunt invalide din 2016, dar  pot fi schimbate la „Riksbanken”, banca de stat suedeză.

 Însă, dacă cineva vrea să schimbe bancnotele vechi, trebuie dovedit exact de unde provin banii, iar această moştenire, potrivit băncii naţionale, ar putea proveni din „tranzacţii criminale”.

Moştenitorii au reuşit să scoată extrase de cont din care să rezulte că Gunnar Johansson şi-a retras toţi banii. Însă banca de stat a refuzat să accepte extrasele de cont ca dovadă.

În prima instanţă de judecată în care nepotul a fost, judecatprul i-a dat dreptate, dar a doua instanţă a dat dreptate băncii. Curtea Administrativă Supremă din Suedia urmează să ia în curând o decizie finală.

„Aceştia sunt, desigur, mulţi bani pentru familia noastră. Dar cel mai rău este că, de fapt, ei etichetează un decedat care a trăit cumpătat drept infractor. În toată viaţa lui nu a fost vinovat de cel mai mic lucru. Era doar foarte strângător şi, cu siguranţă, nu era un escroc”, a declarat nepotul, Per Johannson.

 Dacă banca va câştiga, întreaga avere va fi arsă, potrivit legii suedeze.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite