Ştiri ciudate

articolul anterior articolul urmator

Yakei, o femelă de macac japonez, a devenit liderul alpha al unui grup de 677 de maimuţe

4
3 Aug 2021 18:55:32
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto: oita-press.co
Foto: oita-press.co

Yakei, o femelă de macac japonez în vârstă de 9 ani, a devenit liderul unui grup de 677 de exemplare, la rezervaţie naturală din insula Kyushu (Japonia), informează The Guardian.

Drumul lui Yakei către vârful ierarhiei a început în luna aprilie, când a învins-o pe mama ei într-o luptă, devenind femela alpha a grupului de la grădina zoologică Takasakiyama din oraşul Oita. Deşi acesta ar fi fost apogeul pentru majoritatea femelelor, Yakei, un exemplar cu greutatea de 10 kilograme, s-a decis să provoace mai departe masculii.

La finalul lunii iunie, Yakei l-a provocat şi s-a luptat cu Sanchu, masculul alpha în vârstă de 31 de ani al grupului B de la rezervaţie.

Angajaţii surprinşi ai rezervaţiei japoneze, unde nu a existat niciodată o femelă alpha în istoria sa de 70 de ani, au desfăşurat un "test cu alune" pe 30 iunie. Au fost puse alune pe teritoriul grupului şi apoi angajaţii au urmărit să vadă ce macac se hrăneşte primul. Sanchu s-a îndepărtat şi Yakei a mâncat prima, confirmând statului ei de lider alpha. 

"De atunci, Yakei s-a urcat în copaci şi a agitat cregile - o expresie a puterii şi un comportament foarte rar printre femele", a spus Satoshi Kimoto, ghid la Takasakiyama, pentru publicaţia The Guardian. "Se plimbă cu coada ridicată, ceea ce, din nou, este un comportament foarte neobişnuit pentru o femelă", a adăugat Kimoto. 

Rezervaţia Takasakiyama a fost fondată în 1952 şi găzduieşte 1500 de macaci, împărţiţi în două grupuri. Maimuţele îşi petrec timpul pe muntele împădurit din centrul rezervaţiei, însă coboară pentru a lua hrana oferită de gardieni. 

Populaţia de macaci japonezi este estimată la 100.000 de exemplare, iar maimuţele sunt cunoscute ca fiind uneori agresive. Oamenii sunt sfătuiţi să nu menţină contact vizual cu ele, întrucât gestul este perceput ca o provocare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
3.08.2021, 19:17:49

Comentariu considerat abuziv.

Dr. No
3.08.2021, 19:53:35

Ce buna propaganda pentru propaganda feminista ?

-18 (18 voturi)
Adrian Foangǎ
3.08.2021, 20:49:49

Ciudat, pentru ca de obicei macacii masculi sunt mult mai mari si mai puternici decat femelele. Yakei asta o fi mancat ceva dubios, de i-a dat forta si i-a luat pe masculi la omor.

-18 (18 voturi)
green
3.08.2021, 21:35:25

Puterea nu se i-a doar prin omor ci si prin politica.

Modifică Setările