Canicula face fructele şi legumele mai gustoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fructe

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile crescute au redus producţia de fructe şi de legume. Dar există şi un avantaj: cele care au rezistat condiţiilor neprielnice de mediu au mai multă savoare şi sunt chiar mai sănătoase.

Cu cât au parte de mai multă apă, cu atât fructele şi legumele precum castraveţii, roşiile, pepenii şi piersicile sunt mai mari, mai ferme şi mai zemoase. Dar conţinutul crescut de apă diluează aromele. De aceea, vegetalele mai mici şi mai puţin apoase, cum sunt cele din acest sezon, sunt mai gustoase. „Majoritatea plantelor care au un conţinut crescut de apă vor avea acum arome mai pregnante. Roşiile şi ardeii sunt un exemplu în acest sens“, a explicat profesorul de horticultură Irwin Goldman, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, pentru revista americană Time.

Unele plante produc mai mulţi compuşi „de savoare“

Vremea caniculară acţionează în două moduri asupra potenţării gustului vegetalelor: „scoate apa“ din fructe şi din legume, lăsându-le cu o aromă mai concentrată, dar, în cazul unora dintre ele, stimulează şi producţia de substanţe responsabile cu aroma puternică.

Este cazul ardeiului iute. Specialiştii spun că acesta conţine cantităţi mai mari de capsaicină, compusul care-i dă gustul iute, dar care este responsabil şi pentru beneficiile aduse de consumul de ardei iute pentru sănătate. Un astfel de beneficiu dovedit de studii este reglarea tensiunii arteriale în cazul hipertensivilor.

Şi substanţele care dau gustul sfeclei roşii (recunoscută pentru proprietăţile anticancer), usturoiului şi cepei sunt produse în cantităţi mai mari în perioade secetoase. Nivelurile crescute de alicină din usturoi şi din ceapă fac din aceste alimente reale arme împotriva infecţiilor, spun specialiştii.

Pepenii conţin mai mult zahăr

Atât pepenii verzi, cât şi cei galbeni, sunt şi ei mai puţini şi mai dulci în perioadele caniculare, fără ploaie. „Când pepenii sunt supuşi unui stres cum este cel al lipsei de apă şi al temperaturilor caniculare, creşte nivelul de zahăr din compoziţia lor“, explică cercetătorul Michael Bartolo de la Universitatea de Stat din Colorado.

Acest lucru nu înseamnă însă că pepenii trebuie evitaţi, din cauza conţinutului crescut de zaharuri, fiindcă este vorba despre carbohidraţi „buni“. Ei ne oferă energie pe termen lung, fără a se depune sub formă de grăsime.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite